GRAFICE Câți consumatori de energie din România au ales ″adrenalina″ contractelor de furnizare la prețuri dinamice, necunoscute în avans și care fluctuează de la oră la oră

GRAFICE Câți consumatori de energie din România au ales ″adrenalina″ contractelor de furnizare la prețuri dinamice, necunoscute în avans și care fluctuează de la oră la oră
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 aug 2024

Contracte de furnizare de energie cu prețuri dinamice, necunoscute în avans, indexate la cotațiile spot de pe piața angro, care fluctuează de la oră la oră, au avut anul trecut doar unii consumatori industriali, noncasnici, de curent electric, ponderea numerică a acestora în totalul acestei categorii de clienți fiind de numai 0,16%, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Legislația în vigoare definește contractul de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice drept ″contractul încheiat între un furnizor și un client final care reflectă variația de preț pe piețele spot, inclusiv pe piețele pentru ziua următoare (PZU) și intrazilnice, la intervale cel puțin egale cu intervalul de decontare al pieței″.

Urmărește-ne și pe Google News
Registrul auto vă explică: Cum procedez când schimb culoarea mașinii? CITEȘTE ȘI Registrul auto vă explică: Cum procedez când schimb culoarea mașinii?
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Contractele cu prețuri dinamice practică prețuri orare diferite în fiecare zi și de la oră la oră, pe baza prețurilor orare ale pieței spot de referință, de regulă PZU, ceea ce permite consumatorului să își transfere consumul spre anumite ore cu prețuri mai scăzute, pe baza unei informări primite în ziua de tranzacționare.

Aceste contracte se caracterizează prin faptul că prețurile orare nu sunt cunoscute la momentul încheierii contractului de furnizare, acestea devenind disponibile pentru fiecare zi la momentul închiderii tranzacționării pe PZU și fiind agreate între părți ca formulă de tip preț PZU+marjă de furnizare+tarife rețea+taxe și contribuții, care se aplică consumului din fiecare oră.

Recoltele europene de fructe și legume, afectate de vremea haotică CITEȘTE ȘI Recoltele europene de fructe și legume, afectate de vremea haotică

La finalul anului trecut, un număr de 439 de clienți noncasnici aveau contracte de furnizare cu prețuri dinamice, încheiate cu 11 furnizori. Efectivul acestora a atins un maxim de 544 în iulie 2023, după care a scăzut în fiecare din lunile următoare ale anului.

GRAFICE Câți consumatori de energie din România au ales ″adrenalina″ contractelor de furnizare la prețuri dinamice, necunoscute în avans și care fluctuează de la oră la oră

Cei mai mulți (209) se încadrau în tranșa celor cu consum anual cifrat între cel puțin 20 MWh și cel mult 500 MWh. Un număr de 4 entități cu consum anual mai mare sau egal cu 150.000 MWh aveau contracte dinamice.

DB Schenker, prezent în România, pe ultima sută de metri la vânzare. Au venit deja ofertele. Mii de locuri de muncă amenințate CITEȘTE ȘI DB Schenker, prezent în România, pe ultima sută de metri la vânzare. Au venit deja ofertele. Mii de locuri de muncă amenințate

Deși au reprezentat doar 0,16% din totalul clienților noncasnici și numai 0,005% dintre toți consumatorii de energie, cei cu contracte cu prețuri dinamice au avut o pondere de aproape 5,7% în totalul consumului final de energie electrică din România, în 2023.

Datele prezentate în tabelele de la finalul articolului arată că unii dintre consumatorii industriali care au ales contracte de furnizare cu prețuri dinamice au beneficiat în acest fel de prețuri finale facturate medii mai mici decât plafoanele impuse prin lege, de 1.000 sau 1.300 lei/MWh, în funcție de consum, volatilitatea pieței angro funcționând în favoarea lor. Cei aflați în situația opusă au plătit prețurile finale plafonate, conform normelor în vigoare.

Pe de altă parte, la apogeul crizei energetice din 2022, unii consumatori erau nevoiți să accepte contracte cu prețuri dinamice, întrucât nu găseau furnizori care să le ofere prețuri fixe. 

VIDEO Beyonce și-a lansat propria marcă de whiskey CITEȘTE ȘI VIDEO Beyonce și-a lansat propria marcă de whiskey

În context, ANRE avertizează că prețurile spot angro pot fluctua foarte mult. De exemplu, în perioada 01.01.2023 – 31.12.2023, prețul PZU a variat de la -114 lei/MWh, la 2.168 lei/MWh, comparativ cu un preț mediu ponderat de 536,27 lei/MWh înregistrat în anul 2023 și cu un preț mediu ponderat de 1.333,7 lei/MWh în anul 2022. De aceea, este dificil pentru clientul final, ca și pentru furnizorul de energie electrică să evalueze oportunitățile, costurile și riscurile asociate contractelor cu prețuri dinamice.

Pe de altă parte, instituția spune că este de așteptat ca prețurile disproporționat de mari să se înregistreze în situații relativ rare și pe durată limitată, în contextul unor fenomene meteorologice extreme, probleme tehnice pe partea de producere sau situații geopolitice deosebite, iar pentru atenuarea acestor riscuri, clienții finali pot apela la instrumente de management al riscului.

INFOGRAFIC Cât de mult zahăr este într-o Fanta Orange vândută în România față de alte țări CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cât de mult zahăr este într-o Fanta Orange vândută în România față de alte țări

″Deși țara noastră a adaptat cadrulul legal și de reglementare pentru a permite încheierea acestor contracte, progresele tehnologice și digitalizarea în sectorul energiei electrice sunt încă în fazele incipiente. Această situație nu este singulară, numai 9 din cele 29 de state europene (27 state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia și Marea Britanie) îndeplineau la sfârșitul anului 2023 acest cumul de condiții, înregistrând un procent de contractare cu prețuri dinamice de peste 1% din numărul total al clienților finali″, spune ANRE.

Instituția arată că, în lipsa sistemelor de măsurare inteligentă și a accesibilității receptoarelor de energie electrică echipate cu tehnologie SMART, capabile de a reacționa în timp real prin integrarea într-un sistem care permite întreruperea automată, ca răspuns la un semnal de preț din piața spot de referință și a unei infrastructuri de comunicație dedicate, aranjamentele comerciale de tipul contractelor cu prețuri dinamice nu au întrunite condițiile tehnice pentru dezvoltare.

FOTO Uber introduce un nou serviciu în România, după modelul Bolt CITEȘTE ȘI FOTO Uber introduce un nou serviciu în România, după modelul Bolt

La finalul lui 2023, circa 23% din totalul locurilor de consum de energie din România aveau implementate sisteme inteligente de contorizare.

″De asemenea, este strict necesară existența unor platforme informatice și a unor aplicații pentru telefoanele inteligente care să transmită informații de preț din piața angro la momentul publicării prețurilor orare pe piața pentru ziua următoare sau avertizări/alerte în cazul unor situații deosebite″, mai afirmă Autoritatea.

Tranșa IB – Consum anual între 20 MWh și 500 MWh

Tranșa IB – Consum anual între 20 MWh și 500 MWh

Tranșa IC – Consum anual între 500 MWh și 2.000 MWh

Tranșa IC – Consum anual între 500 MWh și 2.000 MWh

Tranșa ID – Consum anual între 2.000 MWh și 20.000 MWh

Tranșa ID – Consum anual între 2.000 MWh și 20.000 MWh

Tranșa IE – Consum anual între 20.000 și 70.000 MWh

Tranșa IE – Consum anual între 20.000 și 70.000 MWh

Tranșa IF – Consum anual între 70.000 și 150.000 MWh

Tranșa IF – Consum anual între 70.000 și 150.000 MWh

Tranșa IG – Consum anual de peste 150.000 MWh

Tranșa IG – Consum anual de peste 150.000 MWh

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte furnizare energie prețuri dinamice
volatilitate piață angro enrgie
prețuri spot energie
furnizare energie