FOTO Viktor Orban a ajuns la Moscova

FOTO Viktor Orban a ajuns la Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 13:50

Premierul Viktor Orban a publicat pe X o fotografie din care se vede că este pe aeroportul din Moscova, însoțită de mesajul: „Misiunea de pace continuă. A doua oprire, la Moscova”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Viktor Orban, a cărui țară deține președinția Consiliului UE, face aluzie la vizita făcută la Kiev la începutul acestei săptămâni, prima de la începutul războiului. El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski pe care l-a îndemnat să facă pace cu Moscova, scrie News.ro.

Măsuri dure împotriva vitezomanilor în Austria. Zeci de mașini confiscate CITEȘTE ȘI Măsuri dure împotriva vitezomanilor în Austria. Zeci de mașini confiscate

Oprirea sa la Moscova este de natură să dea naștere unui scandal în Uniunea Europeană. După ce joi apăruseră în presă informații neconfirmate că va merge în Rusia și se va întâlni cu Vladimir Putin, președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris revoltat pe X că nu are mandat din partea Bruxelles-ului să discute cu Rusia.

"Președinția rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE", a declarat Charles Michel, președintele Consiliului liderilor Uniunii Europene, pe X, reacționând la o eventuală vizită a lui Orban la Moscova. "Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", a adăugat el.

De la începutul acestei luni, Ungaria a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene, un rol în mare parte ceremonial, însărcinat cu stabilirea agendei și negocierea acordurilor în domeniul legislativ.

Dacă Orban se întâlnește cu Putin, ar fi pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina când cei doi, care întrețin relații cordiale, se întâlnesc pe teritoriul Rusiei. Orban, care a menținut o relație mai strânsă cu Moscova decât alți lideri UE de la invazie, a vizitat Rusia în 2022 fără să se întâlnească însă cu Putin, dar s-a întâlnit cu acesta în alte țări.

El este primul lider UE care ar merge la Moscova după vizita cancelarului austriac Karl Nehammer din aprilie 2022.

Joi, agențiile de presă rusești l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat vizita lui Viktor Orban la Moscova. Agenția de presă de stat RIA l-a citat pe Peskov spunând că Putin are un "program încărcat" vineri, despre care Kremlinul îi va informa ulterior pe reporteri. Guvernul Ungariei nu a răspuns la întrebările Reuters trimise prin e-mail pe această temă.

Budapesta anunțase joi că premierul Viktor Orban va participa vineri și sâmbătă la summitul Organizației Țărilor Turcice găzduit de Azerbaidjan.

FOTO Viktor Orban a ajuns la Moscova

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
moscova