Bulgarii și occidentalii iau locul rușilor care dețin proprietăți de vacanță pe litoralul bulgar

Bulgarii și occidentalii iau locul rușilor care dețin proprietăți de vacanță pe litoralul bulgar
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 09:00

"Mica Rusie" este devansată de "Bulgaria tânără" și "Europa vârstnică" pe piața imobiliară de pe litoralul bulgar al Mării Negre. Jumătate dintre cumpărătorii de apartamente de vacanță pe litoral sunt bulgari cu venituri mari, în vârstă de până la 30 de ani, care lucrează în principal în sectorul IT, iar restul sunt pensionari din Germania, Franța, Italia și Țările de Jos, transmite BTA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cele mai căutate sunt locuințele cu două camere în comunități închise, iar prețul mediu începe de la 1.900 de euro metrul pătrat. Tarifele de mentenanță pentru comunitățile închise nu mai sunt ceva surprinzător pentru cumpărători, care în prezent sunt dispuși să plătească 60-70 de leva pe lună pentru întreținerea piscinelor, sălilor de gimnastică și locurilor de joacă pentru copii. Investitorii ucraineni încep să intre pe piața noilor locuințe construite în zona de coastă a Bulgariei, scrie Agerpres.

Amazon urmează să construiască un cloud ”top secret” CITEȘTE ȘI Amazon urmează să construiască un cloud ”top secret”

Această situație de pe piața proprietăților de vacanță de pe litoralul bulgar, în mijlocul verii, a fost prezentată de membrii Asociației naționale a brokerilor imobiliari, Atanas Argirov și Stefka Kalcheva, cu prilejul unor interviuri pentru BTA.

În zona de nord a litoralului bulgar, pe fondul creșterii considerabile a prețurilor locuințelor din Varna în ultimi doi ani, cumpărătorii au tendința de a căuta proprietăți de vacanță pe care să le poată utiliza drept prima casă. Prețurile locuințelor în cel mai mare oraș de pe litoralul din Bulgaria, amplasat în partea de nord pe coasta Mării Negre, au crescut cu 60% în ultimii doi ani, în timp ce prețurile la proprietățile de vacanță au crescut cu 25%. În consecință, 20% dintre cei care caută prima lor casă optează pentru proprietăți de vacanță.

Mulți cumpărători preferă proprietățile din și din jurul stațiunii Sfinții Constantin și Elena, care a devenit o parte integrantă a orașului Varna. Stațiunea are în prezent mai multe clădiri rezidențiale decât hoteluri.

Apartamentele cu două camere sunt cele mai populare, fiind responsabile pentru 40% din achizițiile de imobiliare în Varna.

În zona Burgas, din sudul litoralului bulgar, există un interes crescut pentru proprietățile de vacanță și jumătate din tranzacții au fost încheiate cu cumpărători bulgari. Cealaltă jumătate este ocupată de cetățeni din Germania, în primul rând pensionari, care în prima fază au trăit aici în locuințe închiriate. De asemenea, cetățenii din Polonia, Cehia și Israel sunt interesați și ei să facă achiziții în această zonă. Acești noi cumpărători au acoperit, parțial, golul lăsat de ruși care și-au vândut proprietățile din zona Burgas. Mulți ruși și-ar fi dorit să rămână în Bulgaria dar se confruntă cu probleme în ceea ce privește vizele și transportul, ceea ce a ridicat bariere insurmontabile în calea utilizării locuințelor lor de vacanță din Bulgaria.

Prețurile pentru proprietățile de vacanță din apropiere de Burgas nu au înregistrat creșteri semnificative de la un an la altul, fiind vorba de un avans modest de 5-6%, similar cu avansul inflației. Activitatea pe partea de vânzări a fost comparabilă în 2023 și 2024, fără creșteri semnificative. Estimările arată spre o nouă creștere a prețurilor de 2-3% până la finele anului, ceea ce ar pune majorarea înregistrată pe ansamblul acestui an undeva între 4% și 8%.

Ca de obicei, oamenii care sunt interesați să cumpere proprietăți de vacanță în sudul litoralului bulgar sunt atrași în principal de stațiunile Sozopol, Nessebar, Sunny Beach și Primorsko. O zonă în care s-au instalat germani a apărut la Aheloy. Aceștia au investit în principal în comunități închise. Ucrainenii sunt interesați să cumpere locuințe în orașul Burgas. Aceștia sunt cu siguranță un factor important în Burgas, unde sunt implicați în 30% din achizițiile de proprietăți de vacanță.

În schimb, zona Pomorie este preferată de polonezi, vorbitori de limba germană și ucraineni. Sozopol și Nessebar sunt în zona superioară a clasamentului, împreună cu Ravda și Sveti Vlas.

Apropierea de mare este unul din cei mai importanți factori care influențează prețul.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
litoral
case