Rețeaua de fast food DAbo Doner, fondată în urmă cu mai bine de un deceniu de antreprenorul român Dan Paștiu, se extinde cu 8 noi restaurante în 2025, atât în București, cât și în alte orașe din țară. Extinderea internațională va fi reluată începând cu anul 2026.
VEZI AICI ȘI EXCLUSIV FOTO DAbo Doner discută atragerea unui investitor strategic: Suntem dispuși să dăm 30% din business. Semnătură aproape gata cu un investitor din Germania, pusă însă pe hold de alegerile din România
În prezent, lanțul DAbo Doner mai numără 17 restaurante, dintre care 6 sunt unități proprii, iar restul sunt francize, de la peste 50 câte erau în 2020, pandemia afectând businessul semnificativ.
„În 2023 am închis multe restaurante. Am tras de ele cât am putut, dar am decapitalizat și am decis ca pe cele care nu au fost profitabile și care ne-au adus pierderi în pandemie și nu le mai puteam resuscita să le închidem. Chiar dacă a fost dureros, am luat decizia asta pentru că altfel riscam să ne blocăm toată activitatea”, spune, pentru Profit.ro, Dan Paștiu, fondatorul DAbo Doner.
Întreaga industrie HoReCa, continuă el, a fost foarte afectată atât de pandemie, dar și de războiul din Ucraina, care a dus la o creștere semnificativă a prețurilor materiilor prime și a energiei.
„Pe noi ne-a prins pandemia cu locații în amenajare, cu contracte semnate, în plină expansiune. Contrar tuturor lecțiilor de economie, noi ne-am pus ouăle în același coș. Ne-am finanțat chiar și bancar și am deschis locațiile. Știam ce business avem și pandemia a fost așa „ca o baie rece”, nu ca un „duș rece”.
Am deschis, în martie 2020, 4 restaurante. Noi aveam inclusiv bani în perioada aceea, nu era o problemă de cash, business-ul mergea bine, eram pe dezvoltare, pe investiții și noi nu eram un business care să stagnăm, ci care se dezvolta în permanență”, povestește antreprenorul, care consideră că, uitându-se acum în urmă, a deschis mai multe restaurante în perioada pandemiei decât trebuia, ceea ce a dus la o problemă de cash flow a afacerii.
De asemenea și sistarea măsurii HoReCa 2 a dus la închiderea multor restaurante din industrie, inclusiv a celor DAbo Doner.
„Măsura HoReCa 2 era foarte - foarte bună și foarte utilă și ne ajuta, în primul rând, să plătim datoriile la stat, care în pandemie ni s-au pus pe hold, nu s-au anulat, pur și simplu ne-au permis să nu le plătim. Și, când a început statul să pună popriri pe conturi și riscam să ne blocăm business-ul, acele datorii au trebuit plătite.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Al doilea român care ajunge patron de fotbal în Serie A Italia, după Dan ȘucuDacă măsura HoReCa 2 era aplicată, puteam măcar să ne plătim dările la stat, nu ne blocam din pricina taxelor și impozitelor, fiindcă impozitarea pe muncă este una foarte mare și foarte radicală și mai ales reprezintă creanțe cu natură penală. N-ai cum să nu plătești. Chiar dacă nu ești profitabil, impozitul pe muncă trebuie plătit.
Astfel că foarte mulți francizați au ales să intre în insolvență pe motiv că nu și-au mai putut plăti taxele și au închis activitatea”, explică Dan Paștiu.
El dă exemplu altor state din UE, dar și de pe alte continente care chiar și-au sprijinit mediul de afaceri, în special antreprenorii din sectorul HoReCa, care au fost și printre cei mai afectați, atât în perioada pandemiei, cât și în perioada ce a urmat.
„Am prieteni în Germania care au primit pe HoReCa 4 măsuri care i-au ajutat să treacă peste perioada asta. Pe Spania la fel. În America am un prieten care a primit în perioada pandemiei pe un restaurant 1,5 milioane de euro ajutor de la stat. Și noi am primit o măsură HoReCa 1, care au fost niște firimituri, niște picături în ocean, pentru care ne-au scos ochii.
CITEȘTE ȘI România - inclusă și de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat după surpriza Vogue. "Capitala are un fermecător Centru Vechi, acum un pic supraîncărcat cu baruri."Pe mine, o măsură politică m-a băgat în faliment, am intrat cu o serie de firme în insolvență, din cauza popririi puse de ANAF, chestiune care putea fi rezolvată prin măsura HoReCa 2. Eu sunt antreprenor de peste 30 de ani numai în HoReCa. Pot să spun că am un pic de experiență în domeniu, dar ce s-a întâmplat în pandemie și, din păcate, și post-pandemie a fost peste puterea mea de a gestiona”, subliniază acesta.
De la debutul pandemiei și până în prezent, în rețeaua de francize Dabo Doner pierderile se ridică până la 4 milioane de euro.
„Sunt pierderi pe care nu mi le-am dorit, pe care nu mi le-am imaginat vreodată. Noi băgăm cam 150.000 de euro într-o locație. E foarte greu să renunți la 150.000 euro să vezi că locația nu merge, tot speri să meargă, să meargă și, tot sperând, intri și mai tare în gaură. Și nu vorbim doar de o locație. Una e să ții o locație pe pierdere și alta e să ai o rețea cu 50 de locații din care majoritatea sunt pe pierdere în perioada pandemiei.
CITEȘTE ȘI Un oraș din România - în National Geographic printre cele 5 locuri de vizitat în Europa în 2025, ca "destinație obligatorie"Nu funcționa nimeni pe profit, eventual pe un profit maginal. Dar pe un profit care să-ți asigure sustenabilitatea business-ului nu s-a lucrat.
Am intrat în blocaj financiar și am închis tot ce sângera.
Acum suntem în perioada de stabilizare, am avut un an 2024 bun din punctul ăsta de vedere, un an de consolidare, de asigurare a locațiilor care funcționează pe lângă partea de restructurare a locațiilor care nu funcționau și care produceau pierderi”, spune antreprenorul.
Ultimul restaurant Dabo Doner a fost inaugurat la București, lângă Pasajul Latin, aceasta fiind o locație proprie.
„Mai avem încă trei contracte semnate pentru locații viitoare, care vor fi francize, deci, începem din nou procesul de extindere. În 2025 ne dorim să deschidem opt locații noi, dintre care doar una va mai fi proprie, restul francize.
Avem multe solicitări de francize în orașele unde am mai fost, pentru că lumea ne știe produsul, ne știe serviciul și își doresc să aibă DAbo din nou în orașul lor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriza OSHEE în România și birocrația: Este incredibil - am reușit să listăm produsele în marile magazine mai repede decât să deschidem contul bancar. Planurile companieiPrimul oraș pe care îl vizăm este Cluj-Napoca, apoi Iașiul, unde n-am fost deloc, dar piață este una foarte bună. Ne dorim să revenim la Craiova, la Galați, Brăila, Baia Mare”, precizează Dan Paștiu, care vrea să reia planul de extindere stabilit în 2020, înainte de începerea pandemiei, adică să ajungă la 100 de locații la nivel național.
„Doar Bucureștiul era targetat cu 20 de locații. Este o piață bună. Bucureștiul e o piață aproape virgină pentru noi, unde am tot făcut încercări înainte să înceapă pandemia și n-am reușit cu ele. Avem în plan ca în 2025 să mai deschidem încă două locații în București”, completează fondatorul DAbo Doner, adăugând că planul nu s-a schimbat, doar estimarea de timp în care va realizat.
„Targetul e ca în patru ani de zile să ajungem la 100 de locații la nivel național. Este o perioadă de consolidare și începem dezvoltarea și creșterea”, adaugă el.
De asemenea și partea de extindere în străinătate a fost pusă pe hold odată cu debutul pandemiei, care însă va fi reluată începând cu 2026.
„Am avut 3 restaurante la nivel internațional, pe cel din Londra l-am închis și am rămas cu cele două din Ungaria.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul hotelier Accor, la Băile FelixNe-am schimbat însă un pic strategia de dezvoltare internațională, după experimentul nereușit cu Anglia, fiindcă e foarte greu să gestionezi o locație la 2.000 km distanță. Vrem să mergem în continuare pe piețele pe care le știm, pe Ungaria, dar vrem să ne ducem și spre Bulgaria, în țări din fosta Iugoslavie.
Deci vrem să fim în jurul României. Nu mai mergem pe distanțe atât de mari. Avem inclusiv un contract de master franciză pe Spania, dar care e pus și acela pe hold, fiindcă factorul geografic ne împiedică, logistica nu ne ajută în momentul acesta să dezvoltăm la distanța aceasta”, mai spune Dan Paștiu.
Pentru extindere, adaugă el, focusul este pe spații stradale, fiind cele mai potrivite pentru un business ca DAbo Doner.
„Nu pe mall-uri. Noi știm să facem stradal. Am încercat în mall-uri, unde mai avem doar o singură locație, dar nu a fost o experiență prea bună. Multe dintre mall-uri n-au avut niciun pic de clemență în perioada pandemiei, care și-au cerut taxele, ne-au întrerupt energia dacă nu plăteam și avem o experiență destul de neplăcută cu ele.
CITEȘTE ȘI FOTO Echipamentele pentru cloudul guvernamental, instalate în centrul de date al STSÎn plus, noi avem un produs pe care îl facem pentru clienții recurenți. Avem foarte mulți clienți recurenți și stradalul ne ajută din punctul ăsta de vedere. Nu știu dacă pe an aducem undeva la 20% de clienți noi în locațiile noastre, care să nu fi mâncat niciodată la Dabo”, explică antreprenorul, care consideră că există foarte multe spații disponibile pentru deschiderea de noi restaurante și nu vede o provocare în acest sens.
„Nu e o problemă să găsești spații, mai ales că economia este foarte afectată și foarte mult din partea comercială a trecut în online. Eu zic că e chiar un moment prielnic de a găsi spații noi bune. Sunt spații care erau luate de bănci, de farmacii și care trec foarte mult în online și își restrâng activitatea.
Probabil o să vină și o lege care o să fie și mai restrictivă în privința sălilor de noroc. Acolo iarăși sunt foarte multe spații bune care sunt luate de ei. Dacă ne uităm în România la un bulevard principal cam asta vedem - bancă, jocuri de noroc și farmacie. Cred că sunt principalii ocupatori de spații comerciale.
Și, în plus de asta, sunt multe restaurante, cafenele mai micuțe care sunt nevoite să închidă, nu mai duc, contextul economic nu le mai permite”, mai explică Dan Paștiu, care nu observă nici o majorare semnificativă a chiriilor în viitor.
CITEȘTE ȘI FOTO Alina Sudriu, fondatoare Grace Couture Cakes: Discutăm să lansăm al treilea parteneriat cu un mare retailer. E o explozie de trenduri pe social mediaPentru 2024, Dan Paștiu estimează o cifră de afaceri de 8 milioane de euro pe întreaga rețea DAbo Doner, iar în 2025 se așteaptă ca vânzările să depășească 12 milioane de euro. Bugetul de investiții se va ridica la circa 1 milion de euro.
„Înainte de pandemie, lumea stătea la coadă să prindă o masă. Acum, stau mesele libere și vine lumea, își comandă, își iau la pachet și pleacă din locație să mănânce acasă sau își comandă direct acasă.
Platformele au luat o amploare foarte mare, partea de livrări a explodat, partea de ridicare din locație e mult mai mare față de ce era înainte în locație și lucrul acesta este în detrimentul industriei Horeca și în detrimentul clientului, fiindcă clientul n-are cum să aibă aceași experiență și satisfacție”, precizează acesta.
Circa 30% din vânzările DAbo Doner sunt realizate pe platformele de delivery, în timp ce restul este distribuit în mod egal între cei care aleg varianta „to go” sau să mănânce în locație, poate chiar mai mult în favoarea celor care aleg să mănânce acasă.
„Din perspectiva industriei este iarăși o problemă, fiindcă partea de „upsell” dispare cu desăvârșire. Sunt produse pe care le vinzi doar ca să vinzi și un produs complementar. Lângă un anumit produs vinzi un alt produs la un preț mai mic, faci o promoție.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Digi și-a lansat în Spania serviciul TV, atacând concurența cu un preț low-costAcum, vezi că această promoție cam dispare din obiceiul de consum, fiindcă lumea are acasă și cartofi, și suc la pet, și bere pusă la frigider pe care și-a luat-o din supermarket. Și atunci, partea aceasta de complementar dispare din cifra de afaceri a antreprenorilor din HoReCa”, mai spune Dan Paștiu.
Primul restaurant DAbo Doner a fost inaugurat în 2013, în Sibiu.