VIDEO Robotul STAR1 este considerat cel mai rapid din lume, reușind să alerge cu 3,6 m/s

VIDEO Robotul STAR1 este considerat cel mai rapid din lume, reușind să alerge cu 3,6 m/s
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:26

Ingineri chinezi au reușit să construiască o variantă de robot umanoid biped, denumit STAR1, despre care susțin că este cel mai rapid din lume, după ce a reușit să mențină o viteză maximă de deplasare de aproximativ 13 km/h (3,6 m/s) timp de 34 de minute, transmite vineri Live Science.

STAR1 este un robot biped construit de compania chineză Robot Era. Acest robot are înălțimea de 171 de centimetri și cântărește 65 de kilograme, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Italienii de la Prysmian lansează construcția unui nou vas în România. Record mondial atins cu o navă construită în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Italienii de la Prysmian lansează construcția unui nou vas în România. Record mondial atins cu o navă construită în România

Într-un videoclip promoțional al companiei, doi roboți STAR1 sunt puși să se întreacă unul cu celălalt într-o cursă prin Deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), unul dintre ei primind o pereche de pantofi sport pentru a vedea dacă încălțările îl vor ajuta să alerge mai repede.

Folosind motoare cu cuplu mare și algoritmi AI, roboții STAR1 au navigat prin diferite tipuri de teren - de la pajiști la pietriș, drumuri asfaltate și pământ bătătorit.

Cu o viteză maximă de 3,6 m/s roboții STAR1 au doborât recordul de viteză deținut de robotul H1 construit de compania Unitree, și care a fost fixat la 3,3 m/s în luna martie a acestui an.

Robotul STAR1 folosește sisteme hardware controlate de AI ce au o capacitate de calcul de 275 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS), conform site-ului de specialitate Robot Era, depășind cu mult unele dintre cele mai puternice modele de laptopuri ce au o putere de calcul ce variază între 45 și 55 TOPS.

STAR1 este doar unul dintre numeroasele modele de roboți umanoizi prezentate de diferite companii în ultimele luni, printre acestea numărându-se și Optimus Gen-2, produs de Tesla, robotul Figure 01 sau Atlas, construit de Boston Dynamics.

viewscnt
Afla mai multe despre
robot
china