Din cauza prețurilor mici din țară, unii apicultori din România exportă mierea

Din cauza prețurilor mici din țară, unii apicultori din România exportă mierea
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:26

Mierea produsă în Banatul Montan ajunge în țări precum Italia și Olanda, unde cumpărătorii favorizează calitatea, susțin apicultorii, potrivit Radio Timișoara, citat de Rador.

Cooperativa Apicolă „Prisăcarii Hercules” a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO BSOG Energy și DN AGRAR investesc peste 30 de milioane de euro în cel mai mare proiect de biometan din România CITEȘTE ȘI VIDEO BSOG Energy și DN AGRAR investesc peste 30 de milioane de euro în cel mai mare proiect de biometan din România
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mierea de salcâm a fost cea mai căutată și mai bine plătită, însă cerere a fost și pentru mierea de tei sau cea de floarea-soarelui, spune Ion Bărbuț, președintele cooperativei.

„Am exportat mierea de salcâm, care este foarte cumpărată în Italia, de la Milano la Torino. Din mierea de tei ei fac mai multe sortimente pentru că mierea de tei românească e foarte parfumată. Și miere de floarea-soarelui. În continuare, mai am pentru Olanda trei butoaie, două sunt de anul acesta și unul este de anul trecut. Cumpără în fiecare an de la mine două-trei butoaie, câteodată și patru. Partenerul olandez a luat salcâm, tei. Miere de floarea soarelui, mi-a cerut anul trecut. Au plătit bine și prețul la miere. Eu am fost mulțumit. În Italia 6 euro a fost mierea de salcâm, 4,5 euro mierea de tei și floarea-soarelui, 3 euro”, a declarat apicultorul pentru Radio Timișoara.

Cel mai important argument a fost cel al calității, care este atent verificată și certificată de analize de laborator.

„M-am prezentat cu analizele, după aceea au făcut ei analizele, au sigilat totul. Mierea care pleacă la export nu trebuie să aibă antibiotic. Mai țin cont și de faptul că dacă este tei, să fie tei, să nu fie sub 18% umiditate pentru a nu fermenta și totodată salcâmul să aibă polenul respectiv”, a mai spus mai Ion Bărbuț.

Prețul pe care l-au primit sapicultorii din Caraș este cu mult mai bun decât cel oferit de procesatorii autohtoni. Ion Bărbuț suspectează chiar o înțelegere de tip cartel între aceștia, întrucât cu toții oferă același preț.

Economia Chinei continuă să frâneze CITEȘTE ȘI Economia Chinei continuă să frâneze

„Am discutat cu cei de la Filomera, am discutat și la Blaj și am mai discutat iar cu diferite firme, una de la Iași și una de la Arad. Toți oferă, sunt vorbiți, același preț. Prețul este mic, mierea de tei e 11,50 lei. Nu dau mierea nici cu 11,50 lei, teiul, nici cu 15 lei, salcâmul. La procesatorul român ieșim pe pierdere”, spune Ion Bărbuț.

Puterea de cumpărare limitată, lipsa unei educații pentru consumul de miere și nu în ultimul rând, invazia de miere ieftină și de multe ori contrafăcută din exterior sunt explicații pentru prețul mic din piața internă. Dacă prețul mierii este mic în România, pe raft, în Italia sau Olanda, mierea românească se vinde cu prețuri de până la 30 euro borcanul.

„Ne-am oprit la un magazin și am văzut în Italia cum se vinde. Cu 30 euro se vinde în Italia și 30 euro e același preț și în Olanda. Băiatul din Olanda spune că mierea românească este mierea adevărată și eu nu o vând mai ieftin. Eu vreau să vând mierea asta la 30 euro”, afirmat Ion Bărbuț.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
export