Google și Samsung au anunțat că anul viitor vor lansa căști de realitate virtuală și augmentată care vor funcționa pe baza unui nou sistem de operare dezvoltat de Google și vor beneficia și de aplicațiile de AI Google Gemini. Gadgetul va fi un concurent pentru căștile de la Apple și cele de la Meta și vor urma și alte terminale, cum ar fi ochelarii smart cu camere video și conexiune la internet.
Practic, Google și Samsung au anunțat o alianță strategică pentru a dezvolta un ecosistem complet de aplicații care se va compune dintr-un nou sistem de operare (Android XR) și o cască de realitate AR/VR (așa-numită „mixed reality) ca parte a unei inițiative denumite Project Moohan (de la cuvântul „infinit”, în coreeană), arată Hotnews.
Este o colaborare așteptată care s-ar putea să aducă mult mai multe rezultate decât dacă cei doi „jucători” ar fi acționat pe cont propriu. Google lansase acum un deceniu ochelarii „Google Glass”, dar nu a avut rezultate bune, iar Samsung a vândut căști de VR câțiva ani, dar nu în volume mari.
Google a anunțat acum o nouă versiune de Android, denumită XR (de la „extended reality”), dezvoltată cu Samsung și gândită să funcționeze cu mai multe tipuri de dispozitive „wearable”, de la căști de VR/AR, până la ochelari smart de mici dimensiuni, care vor avea ecrane integrate în lentile.
„Asul din mânecă”, spun cei de la Google, este că noile gadget-uri vor fi mult mai utile și mai „deștepte”, fiindcă vor beneficia de cel mai nou model de AI de la Google, Gemini, astfel că userii vor putea controla diverse aplicații cu ajutorul comenzilor vocale și a gesturilor. Google a tot perfecționat Gemini în ultimul an și lucrează în continuare la variante tot mai performante.
Un oficial Google a spus că ambele companii au mai încercat în trecut să lanseze dispozitive smart „la purtător”, direcția era bună, însă tehnologia nu era încă destul de avansată.
CITEȘTE ȘI România a intrat și terestru în Schengen. Ce spun transportatorii despre astaNu este clar dacă Google va ajunge să dezvolte dispozitive VR sub brand-ul propriu, însă primele gadget-uri vor fi sub marca Samsung.
Este greu de spus dacă aceste gadget-uri se vor vinde vreodată în volume mari, în special fiindcă vorbim despre terminale scumpe și grele, căștile VR performante lansate până acum pe piață cântărind sute de grame. Este greu de spus și dacă ochelarii smart, mult mai ușori și mai mici, se vor vinde în volume mari și vor fi considerați utili de către potențialii clienți. Google testează în prezent și astfel de noi prototipuri de ochelari.
Google a anunțat sosirea Gemini 2.0, cel mai avansat model al său de inteligență artificială (AI) generativă de până acum, conceput pentru a concura cu alți giganți ai tehnologiei într-un sector în creștere rapidă.
Potrivit CEO-ului Google și Alphabet, Sundar Pichai, această nouă versiune ar trebui să deschidă „o nouă eră” a AI generativă, capabilă să ușureze în mod direct viața de zi cu zi a utilizatorilor,
CITEȘTE ȘI Daniel Dines anunță începutul "Actului II al UiPath"Noua versiune Gemini este în prezent accesibilă doar anumitor utilizatori, în special dezvoltatorilor, înainte de o lansare pe scară mai largă, la începutul lui 2025, conform Google. Compania intenționează apoi să o integreze în gama sa de produse diferite, cum ar fi motorul său de căutare, dar și în mai multe limbi.
„Gemini 2.0 reprezintă capacitatea de a face informațiile mult mai utile”, a subliniat Sundar Pichai într-o postare pe blog în care a anunțat Gemini 2.0, remarcând capacitatea noului model de a înțelege un context, de a anticipa și de a lua decizii pentru utilizator.
CITEȘTE ȘI Meta (Facebook) lansează cel mai mare centru de date. Va folosi energie nuclearăGoogle, precum și Open AI, creatorul ChatGPT, și Meta, compania-mamă a Facebook, și chiar Amazon sunt angajate într-o cursă pentru dezvoltarea, la viteză maximă, a unor noi modele de AI generativă, în pofida costurilor masive și a îndoielilor cu privire la utilitatea lor reală pentru societate în acest stadiu.
Ceea ce Google încearcă să facă este o nouă tendință în Silicon Valley: realizarea de instrumentele AI care să fie noii majordomi digitali, secretari omniscienți accesibili în orice moment și capabili să îndeplinească numeroase sarcini în numele utilizatorului.
Promotorii săi susțin că această utilizare constituie noua etapă majoră în apariția AI pentru publicul larg, după sosirea de senzație a ChatGPT în 2022.
CITEȘTE ȘI Tesla - lobby în Marea Britanie pentru ca guvernul să taxeze mai mult șoferii de mașini pe benzină și dieselPotrivit Google, milioane de dezvoltatori folosesc deja versiuni precedente de Gemini.
Antrenamentul și funcționarea Gemini 2.0 se realizează cu un cip dezvoltat intern, numit Trillium. Dezvoltarea modelelor AI generative a fost realizată în principal cu hardware de la gigantul american Nvidia, specialist în cipuri grafice, sau GPU.