Ministerul Mediului începe să monitorizeze pădurile României cu Vodafone și Maguay. Cât vor încasa cele două companii

Ministerul Mediului începe să monitorizeze pădurile României cu Vodafone și Maguay. Cât vor încasa cele două companii
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris vineri, 07:48

Asocierea Vodafone Romania (lider) și Maguay Computers a câșigat o licitație organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pentru achiziționarea unui sistem național de monitorizare a pădurilor României. Estimat la 44,42 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru suma de 42,29 milioane de lei, fără TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Finalizarea contractului a fost stabilită la 27 luni de la data atribuirii, septembrie 2026, conform datelor Profit.ro.

La procedură s-au înscris și asocierile formate din Orange România (lider) și Orange Romania Communications (fost Telekom Romania Communications; în prezent, cele două entități au fuzionat), precum Rasirom (lider), entitate aflată sub coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI), și Arobs Systems. Detalii AICI.

UNSAR: Piața asigurărilor în ultimii 30 ani, de la 150 milioane de dolari la 4,5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI UNSAR: Piața asigurărilor în ultimii 30 ani, de la 150 milioane de dolari la 4,5 miliarde de dolari

"Prezenta procedură de achiziție se derulează în cadrul proiectului "Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat", proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit Componentei C7 – Transformare Digitală, Investiția 5 - Digitalizare în domeniul  mediului sprijin financiar nerambursabil, MMAP are obligația implementării unor servicii informatice integrate de supraveghere, control, monitorizare a fondului forestier, utilizarea de soluții digitale pentru păduri și monitorizarea transportului de masă lemnoasă. Toate aceste noi dezvoltări se vor integra cu sistemul informatic SUMAL 2.0 (sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase -  realizat împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale)", scrie în caietul de sarcini al licitației.

În timpul implementării SUMAL 1.0 au fost identificate mai multe lacune, inclusiv lipsa sistemelor de monitorizare pentru a evita transportul dublu al lemnului, precum și utilizarea imaginilor satelitare pentru a monitoriza integritatea zonei forestiere și starea de sănătate a arboretului.

Buget de peste 760 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii IT a Ministerului Justiției, DNA, DIICOT și Înaltei Curți de Casație și Justiție CITEȘTE ȘI Buget de peste 760 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii IT a Ministerului Justiției, DNA, DIICOT și Înaltei Curți de Casație și Justiție

Monitorizarea video a transporturilor de lemn atât pe drumurile forestiere, cât și pe drumurile publice va reduce posibilitatea de transporturi multiple, precum și evaluări/încărcări false ale lemnului.

"Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital, inovator, pentru combaterea exploatării forestiere ilegale. Acesta va fi integrat cu SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul românesc de monitorizare a trasabilității lemnului. Amplasarea de camere video capabile să recunoască plăcuțele de înmatriculare auto și să realizeze o analiză avansată a datelor înregistrate, în 350 de puncte de monitorizare, distribuite pe întreg teritoriul național. Fiecare punct de monitorizare va avea alimentare cu back-up și o transmisie de date cu redundanța", mai scris în document.

Platforma OLX în 2023: Profitul net s-a apropiat de 100 milioane de lei CITEȘTE ȘI Platforma OLX în 2023: Profitul net s-a apropiat de 100 milioane de lei

Anul trecut, Vodafone Romania a consemnat o cifră de afaceri de 5,33 miliarde de lei, în creștere cu 13,7% față de anul precedent. Pierderea netă a companiei a urcat însă cu 49,5%, la 182,29 milioane de lei.

Aproape 700 de salariați au părăsit compania în cursul anului 2023, numărul mediu al angajaților fiind de 2.289 persoane, de la 2.970 persoane în 2022.

Operatorul român este parte a grupului britanic de telecomunicații Vodafone.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
licitatie
paduri
sistem
monitorizare
contract
atribuire