Morgan Stanley: Fed și BCE ar putea reduce ratele dobânzilor în septembrie

Morgan Stanley: Fed și BCE ar putea reduce ratele dobânzilor în septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris duminică, 17:18

Rezerva Federală (Fed) a SUA și Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să reducă ratele dobânzilor în septembrie, deoarece date cheie oferă semne suplimentare că inflația încetinește în SUA și zona euro, a declarat vineri un analist al Morgan Stanley.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Andrew Sheets, director general și șef al strategiei de active încrucișate, a declarat pentru CNBC că banca a devenit optimistă în privința perspectivei dublei reduceri, pe fondul indicelui prețurilor de consum recent și al datelor de pe piața muncii din SUA și Europa, informează News.ro.

”Suntem mai optimiști că atât Fed, cât și BCE vor reduce dobânzile în septembrie”, a spus el.

Cele două bănci centrale au arătat semne de divergență a politicii monetare la începutul acestei luni, deoarece BCE a implementat prima reducere a ratei dobânzii de referință în aproape cinci ani, în timp ce Fed a insistat că inflația din SUA rămâne prea mare pentru a face un pas similar.

”Este de înțeles că aceste bănci centrale nu vor să se angajeze în prealabil. Ei nu vor să pară prea mulțumiți cu privire la riscurile inflației”, a spus Sheets.

”Dar credem că datele pe care le va vedea BCE până în septembrie sunt că inflația continuă să se modereze. Și cred că, pentru Fed, inflația continuă să scadă”, a adăugat el.

Inflația din zona euro a surprins în luna mai, crescând cu 0,2 puncte procentuale de la o lună la lună, până la 2,6%. Au fost așteptate fluctuații, din cauza efectelor de bază de pe piața energiei și a reducerii sprijinului guvernamental în bloc.

Între timp, inflația din SUA s-a menținut constantă în mai, dar a crescut cu 3,3% față de un an în urmă, au arătat cele mai recente date IPC, la începutul acestei luni. Aceasta a fost o îmbunătățire față de câștigul lunar de 0,1% așteptat de economiști.

Piețele urmăresc acum indicele de bază al prețurilor pentru cheltuielile de consum personal din luna mai, indicatorul de inflație preferat de către Fed.

Analiștii se așteaptă ca PCE-ul principal să fie constant din aprilie și cu 2,6% mai mare pe parcursul anului.

Excluzând prețurile volatile la alimente și energie, PCE-ul de bază a fost cu 0,1% mai mare de la lună la lună, ceea ce Sheets a spus că a fost, de asemenea, în conformitate cu așteptările sale.

Majoritatea economiștilor chestionați de Reuters anticipează acum că Fed va reduce ratele dobânzilor de la intervalul actual de 5,25% la 5,50% în septembrie, cu o nouă reducere proiectată mai târziu în cursul anului. De asemenea, se așteaptă ca BCE să reducă dobânzile în septembrie și decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rata dobânzi
bce
fed