Șefa FMI avertizează că ”nu este încă timpul să sărbătorim”, deoarece creșterea scăzută și datoria ridicată afectează economia globală

Șefa FMI avertizează că ”nu este încă timpul să sărbătorim”, deoarece creșterea scăzută și datoria ridicată afectează economia globală
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 08:44

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat că datoria mare și creșterea economică redusă rămân obstacole majore pentru economia globală și a spus că, deși s-au făcut progrese notabile în redresarea economică globală, guvernele au devenit prea obișnuite să se împrumute, în timp ce "creșterea anemică" adaugă provocări suplimentare la gestionarea acestor datorii, transmite CNBC.

”Încă nu este momentul să sărbătorim. Când analizăm provocările care ne așteaptă, cea mai mare este creșterea economică redusă și datoria mare. Aici putem și trebuie să facem mai mult," a spus Georgieva.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României intră direct în procedură simplificată de insolvență, care în unele cazuri poate însemna chiar faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României intră direct în procedură simplificată de insolvență, care în unele cazuri poate însemna chiar faliment

În timp ce Georgieva a lăudat eforturile băncilor centrale majore în controlarea inflației, a subliniat că realizările nu au fost universale și că unele economii continuă să se confrunte cu prețuri ridicate, ceea ce se adaugă la nemulțumirile sociale și politice, scrie News.ro.

”Economiile mari au avut succes, dar există și regiuni unde inflația rămâne o problemă. Impactul prețurilor ridicate persistă și face ca mulți oameni din multe țări să se simtă mai rău și furioși,” a spus ea.

Aceste comentarii vin în contextul în care miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Washington, D.C., pentru reuniunile anuale din 2024 ale FMI și ale Grupului Băncii Mondiale. Ei vor discuta teme precum perspectivele economice globale, eradicarea sărăciei și tranziția către energia verde.

Georgieva a avertizat că comerțul internațional nu va mai fi ”motorul de creștere” de altădată, evidențiind proliferarea politicilor restrictive în multe economii.

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus o serie de tarife punitive împotriva Chinei, acuzând Beijingul de practici comerciale neloiale.

”Ceea ce vedem în Statele Unite, dar și în alte părți, sunt presiuni din partea oamenilor care, pe bună dreptate, simt că globalizarea nu a funcționat pentru ei; locurile lor de muncă au dispărut, comunitățile lor nu au fost sprijinite, și preocupările legate de securitate — în mare parte cauzate de pandemie și de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei — au dus prioritățile de securitate națională în fruntea listei,” a spus ea.

”Toate acestea creează un mediu de neîncredere, iar acum economiile avansate, mai mult decât piețele emergente, conduc măsurile protecționiste și industrialiste.”

Georgieva a avertizat anterior împotriva unor astfel de restricții, spunând pentru CNBC, în iunie, că ”dragostea” tot mai mare pentru măsuri restrictive, precum tarifele, dăunează dezvoltării internaționale.

Germania va reduce cheltuielile pentru a respecta regulile UE CITEȘTE ȘI Germania va reduce cheltuielile pentru a respecta regulile UE

Ea și-a reafirmat acest mesaj, insistând că măsurile comerciale ”de retaliere” pot afecta atât pe cei care le implementează, cât și pe cei vizați.

”Sfaturile noastre sunt să analizați cu atenție costurile și beneficiile și ce ar putea însemna pe termen mediu. Și, desigur, ne facem partea noastră calculând costurile și beneficiile și arătând cine le suportă, pentru că tarifele sunt de obicei suportate de companiile și consumatorii din țara care le introduce,” a spus ea.

Mai devreme în aceeași zi, Georgieva a subliniat tensiunile geopolitice ca fiind unul dintre riscurile majore pentru stabilitatea financiară globală.

”Cu toții suntem foarte îngrijorați de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu și de potențialul său de a destabiliza economiile regionale și piețele globale de petrol și gaze,” a spus ea în discursul său inaugural.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
datorie
economie