Creștere a acțiunilor TSMC, furnizor al Apple și Nvidia, în urma publicării rezultatelor sale financiare trimestriale

Creștere a acțiunilor TSMC, furnizor al Apple și Nvidia, în urma publicării rezultatelor sale financiare trimestriale
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:51

Acțiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător de cipuri avansate din lume, care servește clienți precum Apple și Nvidia, au crescut cu peste 11% joi, după ce compania a raportat o creștere de 54% a profitului net în al treilea trimestru, transmite CNBC.

Compania se așteaptă la o creștere a veniturilor anuale în ultimele trei luni ale anului, pe măsură ce producătorii globali de cipuri continuă să beneficieze de cererea crescută, impulsionată de aplicațiile de inteligență artificială, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Facebook declanșează noi concedieri. Unul dintre pretexte: Au cumpărat detergent cu tichete de masă CITEȘTE ȘI Facebook declanșează noi concedieri. Unul dintre pretexte: Au cumpărat detergent cu tichete de masă

.

Acțiunile companiilor de cipuri au crescut ca urmare a acestor rezultate. Acțiunile Nvidia au crescut cu aproape 3%, atingând un nou maxim istoric, Micron cu peste 3,5%, iar titlurile AMD au urcat cu peste 1% joi.

Profitul net al companiei a fost de 325,3 miliarde de dolari taiwanezi noi (10,1 miliarde de dolari americani) în trimestrul iulie-septembrie, depășind estimarea de 300,2 miliarde de NT citată de Reuters.

Veniturile nete au fost de 23,5 miliarde de dolari în al treilea trimestru, în creștere cu 36% față de anul precedent, marja brută a TSMC crescând la 57,8% în perioada iulie-septembrie, comparativ cu 54,3% în aceeași perioadă a anului trecut.

”Pe baza perspectivelor actuale de afaceri, ne așteptăm ca veniturile noastre pentru al patrulea trimestru să fie între 26,1 miliarde și 26,9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere secvențială de 13% sau o creștere anuală de 35% la punctul median,” a declarat directorul financiar al TSMC, Wendell Huang, în timpul unei teleconferințe după publicarea rezultatelor, conform unei transcrieri a apelului produsă de FactSet.

În al treilea trimestru, ”afacerea noastră a fost susținută de cererea puternică pentru smartphone-uri și pentru AI legată de tehnologiile noastre de vârf de 3nm și 5nm,” a declarat TSMC într-un comunicat, referindu-se la nodurile sale semiconductoare.

În timpul apelului de joi, președintele și CEO-ul TSMC, C.C. Wei, a subliniat că cererea pentru AI este ”reală” și că compania a experimentat ”cea mai profundă și extinsă creștere din industrie.”

Marcel Ciolacu: Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine

”Ne-am consultat constant cu clienții noștri, inclusiv cu cei care gestionează infrastructuri cloud și care își construiesc propriile cipuri. Aproape fiecare inovator în AI colaborează cu TSMC,” a spus el.

Acțiunile companiei listate la Taipei au crescut cu aproape 80% de la începutul anului până în prezent, depășind câștigurile de 28,57% ale pieței generale în aceeași perioadă.

TSMC anticipează acum că cheltuielile sale de capital pentru acest an vor depăși ușor 30 de miliarde de dolari, a declarat compania în timpul teleconferinței. Costurile de capital ale firmei au crescut la 6,4 miliarde de dolari în al treilea trimestru, față de 6,36 miliarde de dolari în cele trei luni anterioare.

Producătorul taiwanez de cipuri, ale cărui cipuri avansate sunt esențiale pentru o gamă largă de produse, de la smartphone-uri la aplicații de AI, și-a extins prezența de producție la nivel global, realizând o vastă investiție de 65 de miliarde de dolari pentru trei fabrici de cipuri în Arizona pentru a satisface cererea din SUA, precum și deschizând prima sa fabrică în Japonia la începutul acestui an.

Profiturile TSMC au depășit așteptările în aceeași săptămână în care compania olandeză ASML, care furnizează echipamente companiei taiwaneze, a emis o previziune sub așteptări pentru vânzările nete, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor.

Unii participanți la piață au pus sub semnul întrebării reziliența pe termen lung a boom-ului inteligenței artificiale și rentabilitatea investițiilor crescute în sectorul tehnologiei, în timp ce Young Liu, CEO-ul și președintele furnizorului cheie al Apple, Foxconn, a declarat pentru CNBC săptămâna trecută că frenezia AI ”mai are timp să continue,” pe măsură ce modelele avansate de limbaj evoluează cu fiecare nouă iterație.

viewscnt
Afla mai multe despre
tsmc
apple