De la un “finanțator aproape nesemnificativ”, populația ajunge să asigure 10% din împrumuturile Guvernului. Cât este stocul de datorie deținut de cetățenii români

De la un “finanțator aproape nesemnificativ”, populația ajunge să asigure 10% din împrumuturile Guvernului. Cât este stocul de datorie deținut de cetățenii români

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris joi, 14:29

Titlurile de stat plasate de Ministerul Finanțelor luna trecută se tranzacționează pe bursă peste valoarea valoare nominală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Emisiunile de obligațiuni guvernamentale din programul Fidelis în valoare de 434,05 milioane euro vândute recent de Trezoreria Statului au ajuns la cota Bursei de Valori București , unde, după primele 2 ore de tranzacționare, 3 titluri se regăsesc peste valoarea nominală, relevă datele analizate de Profit.ro.

“Toate edițiile din acest an ale programului Fidelis au fost un real succes”, spune Alin Andrieș, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, în cadrul evenimentului de listare organizat la deschiderea sesiunii de la BVB. El atrage atenția că stocul de datorie publică finanțat la populație a ajuns la 42 de miliarde lei, din care 21 miliarde lei sunt emisiunile de titluri dematerializate din programul Fidelis și 21 miliarde lei sunt plasamentele în bonurile de trezorerie emise prin programul Tezaur.

ANAF vine din nou la BVB cu vânzări de acțiuni, pentru a executa silit datornicii. De data asta, doar cu participații mari CITEȘTE ȘI ANAF vine din nou la BVB cu vânzări de acțiuni, pentru a executa silit datornicii. De data asta, doar cu participații mari

“Cifrele sunt extraordinare”, spune și Ștefan Nanu, director general în Trezoreria Statului, punctând că, dacă în urmă cu câțiva ani populația asigura o finanțare de numai câteva sute de milioane de lei, acum, din cele 140 de miliarde lei în echivalent accesate de Ministerul Finanțelor, inclusiv în finanțările externe, nu mai puțin de 14 miliarde de lei, adică 10%, vin de la investitorii persoane fizice. “E o sumă foarte mare”, afirmă Nanu. “Noi credem că putem să ajungem undeva la 28 de miliarde de lei anul acesta.”

Titlurile de stat au intrat pe bursă pe o tendință de apreciere. Astfel, emisiunea în euro cu maturitate în iulie 2029 (R2907AE) și având un cupon de 5,00%, în valoare de 116,00 milioane euro, avea un salt de 1,00% față de valoarea nominală, în timp ce titlurile de stat scadente la 3 ani în lei (R2707A) se apreciau cu 0,39%, până la prețul de 100,39 lei pe unitate.

BVB lansează robotul de conversație Q CITEȘTE ȘI BVB lansează robotul de conversație Q

Acesta este cel de-al 3-lea set de emisiuni Fidelis care intră în 2024 la tranzacționare, după prima ediție din acest an cu o valoare cumulată de 361,61 milioane euro și cea record de primăvară, de 638,85 milioane euro, promovate într-o secvență mai accelerată decât cea trimestrială din anii anteriori. “Mă bucur foarte tare că mărim frecvența acestor emisiuni”, spune Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București.

Titlurile de stat cu scadența la 1 an, cele care au reprezentat nu mai puțin de 58,79%, nu au adunat volume de la prima oră. Este vorba despre titlurile de stat denominate în euro și scadente anul viitor (R2507AE) cu o dobândă de 4,00% și care au adunat cele mai mari plasamente, de 129,00 milioane euro, emisiunea în lei care poartă o dobândă de 6,00% (R2507A), în valoare de 355,00 milioane lei (71,32 milioane euro), ce nu a contabilizat nicio tranzacție.

CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria

 Excepția a fost reprezentată de titlurile cu maturitate similară, dar care adaugă criteriul nefinanciar al donării de sânge (R2507B) și au dobânzi bonificate de 7,00%, în valoare de 273,00 milioane lei (54,85 milioane euro). Acestea au urcat în piață cu 0,11%, până la prețul de 100,11 lei pe unitate. Transferurile nu au fost decât în zona de 50.000 de lei, având în Vedere că investitorii mai au un stoc de titluri făcut la aceste dobânzi.

Dincolo de această lichiditate slabă la debut, Ovidiu Petru, director general în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), atrage atenția că activitatea de tranzacționare în piața secundară pe acest segment al obligațiunilor guvernamentale s-a dublat față de nivelurile de la sfârșitul anului trecut și este de aproape 4 ori mai mare față de cea din ianuarie-februarie 2022. Reprezentantul reglementatorului pieței completează că aceste produse promvate de Ministerul Finanțelor Publice au adus “o creștere sănătoasă a numărului de clienți activi la bursă”.

Digi Communications distribuie dividende în valoare de 125 milioane lei CITEȘTE ȘI Digi Communications distribuie dividende în valoare de 125 milioane lei

Programul Fidelis se încadrează în strategia Ministerului Finanțelor Publice, pe de o parte, a diversificării bazei de investitori, a diversificării pe monede, dar și a creșterii numărului de investitori noi, spune secretarul de stat Andrieș. El arată că de la un “finanțator aproape nesemnificativ”, investitorii persoane fizice “în ultimii ani au devenit foarte importanți”.

Guvernul observă că, în țările vecine, populația finanțează aproximativ 20% din datoria publică și tinde să atingă aceste niveluri. “Știm că există un potențial foarte mare”, a conchis Andrieș.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bvb
bursa
fidelis
mfp
ovidiu petru
asf
adrian tanase