FOTO&VIDEO Noul Guvern laburist al lui Keir Starmer se instalează la putere

FOTO&VIDEO Noul Guvern laburist al lui Keir Starmer se instalează la putere
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2024

Partidul Laburist (Labour) se instalează fără să piardă timpul, sâmbătă, la putere în Regatul Unit, după victoria în alegerile legislative de joi și numirea Guvernului noului premier Keir Starmer, relatează AFP.

O ședință de Guverm era prevăzută sâmbătă și o conferință de presă a premierului după aceasta.

Urmărește-ne și pe Google News
Vineri, acest fost avocat în vârstă de 61 de ani, specializat în apărarea drepturilor omului, a fost însărcinat în mod oficial de către regele Charles al III-lea să formeze un nou Guvern, o cotitură politică după ce alegătorii i-au îndepărtat de la putere pe conservatori rămași 14 ani la conducerea țării.
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
FOTO&VIDEO Noul Guvern laburist al lui Keir Starmer se instalează la putere
Partidul Laburist a obținut 412 dintre cele 650 de mandate în camera Comunelor - se aștepta în continuare un rezultat -, un scor apropiat de rezultatul istoric obținut de către Tony Blair în 1997.
El dispune de o foatre largă majoritate pentru a guverna și ”restabili” și ”unifica” Regatul Unit, așa cum a promis Keir Starmer la intrarea de la numărul 10 pe Downing Street.
FOTO&VIDEO Noul Guvern laburist al lui Keir Starmer se instalează la putere
În timpul campaniei, cel care a intrat în politică în urmă cu doar nouă ani, a promis revenirea la ”stabilitate” și ”seriozitate” printr-o gestionare riguroasă a cheltuielilor publice.

El și-a afișat prioritățile - relansarea creșterii economice, repararea serviciilor publice, reducerea imigrației și apropierea regatului de Uniunea Europeană (UE), fără a reveni asupra Brexitului.

Munca de făcut este ”urgentă”, a dat asigurări Keir Starmer, prevestind anunțuri rapide ale primelor măsuri, în domeniul locuințelor.
Vineri, Keir Starmer a început să-și numească membrii Guvernului schimbării asupra căreia a subliniat că o vrea a țării sale, insistând aspra revenirii unui simț al ”serviciului” după scandaluri care au pătat ultimele guverne conservatoare.

El a ales-o ca vicepremieră însărcinată cu locuințele pe Angela Rayner, o personalitate atipică ce încarnează aripa stângă a unui Partid Laburist amplu recentrat în domeniul economic după ce Keir Starmer a preluat conducerea în 2020.

Pentru prima oară, o femeie ocupă postul foarte prestigios de ministru al Finațelor, fosta economistă a Băncii Angliei Rachel Reeves, foarte apreciată în mediile de afaceri.

David Lammy, care provine dintr-o familie de imigranți din Guyana, devine șeful diplomației britanice.

În acest weekend, Keir Starmer își finalizează construirea Guvernului, alcătuit în mod tradițional din pletore de secretari de stat.

CONSERVATORII, BĂTUȚI DUR

Victoria sa a fost larg salutată în Europa și nu numai. Cancelarul german Olaf Sholz a apreciat că va fi ”un premier foarte bun”, iar Joe Biden și-a exprimaty bucuria să lucreze la ”consolidarea relației speciale” dintre Statele Unite și Regatul Unit.

Noul premier a discutat deja la telefon cu mai mulți șefi de stat și de guvern încă de vineri seara, inclusiv cu Emmanuel Macron, sau cu președinții american Joe Biden și ucainean Volodimir Zelenski.

FOTO&VIDEO Noul Guvern laburist al lui Keir Starmer se instalează la putere

Keir Starmer i-a asigurat pe ultimii doi de susținerea britanică ”de nezdruncinat” a Ucrainei.

Începând de săptămâna viitoare el va face primii pași pe scena internațională, la summitul care marchează 75 de ani de la înființarea NATO, la Washington.

Însă triumful Partidului Laburist nu urmează să fie lipsit de asperități.

Supermajoritatea sa a fost obținută cu mai puține voturi decât la înfrângerea sa, în 2019, într-un scrutin împărțit. Doar unul dintre trei alegători l-a votat.

Parlamentul a fost total remaniat.
VIDEO Prima femeie care va ocupa postul de ministru de Finanțe al Marii Britanii CITEȘTE ȘI VIDEO Prima femeie care va ocupa postul de ministru de Finanțe al Marii Britanii Partidul Conservator (Tories), înfrânt grav, a pierdut 251 de mandate și mai are doar 121 de deputați. El începe o nouă fază delicată.
Fostul premier Rishi Sunak a anunțat că urmează să demisioneze în curând din postul de lider al Tories, după organizarea procesului de succesiune.

Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem, centru) redevine a treia forță, cu 71 de mandate - un record-, iar separatiștii scoțieni (SNP) scad de la 48 la nouă deputați.

Un adevărat șoc politic este ascensiunea Partidului Reform UK (antimigranți și antisistem), condus de figura dreptei dure Nigel Farage. El intră în Parlament cu doar cinci deputați, însă a sedus peste 14% dintre alegători.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
keir starmer
partidul laburist