Un vaccin universal împotriva gripei, testat preclinic cu rezultate promițătoare

Un vaccin universal împotriva gripei, testat preclinic cu rezultate promițătoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2024

Vaccinurile antigripale anuale protejează împotriva infecțiilor grave, dar eficacitatea lor variază și pot să nu se potrivească cu cele mai virulente tulpini ale sezonului. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui vaccin antigripal universal, care ar proteja populația împotriva tuturor tulpinilor de gripă și ar dura, în mod ideal, mai mult de un singur sezon.

Cercetătorii au publicat joi în Journal of Virology datele testelor preclinice cu un candidat de vaccin universal antigripal, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O echipă de la Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland, din Statele Unite, a raportat că vaccinul său candidat universal împotriva gripei, testat pe modele animale, a provocat un răspuns imun puternic și a oferit protecție împotriva infecției severe după expunerea virală.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar cu ARNm CITEȘTE ȘI Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar cu ARNm

Noua cercetare se bazează pe studii preclinice anterioare, la fel de promițătoare, efectuate pe șoareci de același grup, condus de Ted M. Ross, directorul laboratorului pentru dezvoltarea vaccinurilor de la Cleveland Clinic.

Cercetătorii speră să lanseze studii clinice pe oameni în termen de 1-3 ani, a declarat virusologul Naoko Uno, care a condus noul studiu.

„Vrem să ne asigurăm că vaccinul poate acoperi mai multe sezoane, nu doar unul, și că protejează împotriva tuturor tulpinilor care afectează populația”, a declarat ea într-un comunicat.

Oamenii de știință au identificat 4 tipuri de virus gripal, dar 2 dintre acestea – Gripa A și Gripa B – prezintă cele mai mari riscuri pentru populație.

Vaccinurile împotriva gripei sezoniere includ proteine din 3 sau 4 subtipuri circulante ale acestor virusuri, care includ H1N1, H3N2 și IBV, dar întrucât virusul suferă mutații atât de rapide, estimarea tulpinilor care vor reprezenta cel mai mare risc și, prin urmare, alegerea ingredientelor care trebuie incluse, este dificil de realizat.

Cercetătorii din laboratorul american au conceput noul candidat de vaccin folosind o metodologie numită COBRA (Antigeni larg reactivi optimizați prin analiză computațională).

Ei au descărcat mii de secvențe genetice ale tulpinilor patogene de gripă, care acoperă mai multe sezoane, dintr-o bază de date online. Apoi au analizat digital aceste secvențe pentru a identifica aminoacizii -elementele de bază ale proteinelor – care se conservă la virusuri.

Cercetătorii au identificat grupuri de proteine pentru diferite subtipuri. Pentru a dezvolta un vaccin de mai mare impact grupul a identificat 8 proteine din studii anterioare asociate cu un răspuns imun susținut.

„Am reușit să reducem această listă, și credem că acestea sunt cele mai bune pentru a acoperi mai multe sezoane și a provoca un răspuns reactiv larg al anticorpilor”, a precizat cercetătoarea.

Ei au inclus proteine din tipurile H1 și H3 de virusuri gripale și proteine din virusurile H2, H5 și H7, care sunt tulpini împotriva cărora majoritatea oamenilor nu au anticorpi. Unele dintre acestea au potențial pandemic, spune Uno.

Epidemiile anterioare de gripă aviară (H5N1), au condus la o rată ridicată a mortalității la oameni, iar în martie 2024 virusul a fost descoperit la vacile de lapte din Texas. De atunci, au fost diagnosticate 4 persoane care lucrează cu vite. În plus, virusul s-a răspândit la zeci de cirezi din mai multe state și la alte specii, inclusiv lei de mare, păsări, pisici și alpaca.

„Am demonstrat că vaccinul H5 acoperă multe clade diferite”, a indicat Uno.

Pentru această nouă cercetare, echipa de la Cleveland Clinic a administrat vaccinul candidat pe cale intranazală. Analizele de sânge au arătat că, patru săptămâni mai târziu, animalele au dezvoltat anticorpi împotriva virusului, iar atunci când animalele au fost expuse la agentul patogen, au fost protejate împotriva dezvoltării infecției.

Într-un efort internațional, cercetătorii americani lucrează în prezent cu echipe din Statele Unite, India și Uniunea Europeană pentru a avansa testarea vaccinului candidat.

Potrivit echipei, metodologia COBRA nu se limitează la identificarea și asamblarea proteinelor recombinante pentru gripă, ci ar putea fi utilizată pentru a analiza ARNm sau alte biomolecule, sau explorată pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva altor virusuri și boli virale precum febra denga (Dengue).

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
gripa
testare