Alzheimer - A fost aprobat un tratament îndelung așteptat, blocat de UE ca periculos și considerat odată prea scump

Alzheimer - A fost aprobat un tratament îndelung așteptat, blocat de UE ca periculos și considerat odată prea scump
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2024

Agenția britanică de reglementare în domeniul medicamentelor și al produselor de sănătate (MHRA) a aprobat joi un tratament îndelung așteptat pentru reducerea declinului cognitiv la pacienții care suferă de boala Alzheimer, care a fost blocat de autoritățile Uniunii Europene și considerat prea scump chiar de sistemul de sănătate britanic, informează AFP.

Leqembi, al cărui ingredient activ este denumit lecanemab, "este primul tratament împotriva maladiei Alzheimer a cărui utilizare este autorizată în Marea Britanie și care prezintă o eficacitate dovedită în încetinirea progresiei bolii", a subliniat MHRA într-un comunicat, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Trump găsește resurse să surprindă din nou - lansează propria platformă de criptomonede. \ CITEȘTE ȘI Trump găsește resurse să surprindă din nou - lansează propria platformă de criptomonede. "Este timpul să rezistăm!"
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În pofida deceniilor de cercetare, oamenii de știință nu au reușit până acum să realizeze o veritabilă descoperire în lupta împotriva bolii Alzheimer, care afectează zeci de milioane de persoane la nivel global.

Leqembi, dezvoltat de laboratorul farmaceutic japonez Eisai în colaborare cu producătorul american Biogen, a fost autorizat în ianuarie 2023 în Statele Unite pentru pacienții care nu au ajuns într-un stadiu avansat al bolii. Este, de asemenea, comercializat în Japonia și China.

Pe de altă parte, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) s-a pronunțat în iulie împotriva punerii sale pe piață. Aceasta a subliniat "riscul de efecte secundare grave" cu "potențiale sângerări în creierul pacienților".

FOTO 500.000 de copaci au fost tăiați pentru o megafabrică Tesla CITEȘTE ȘI FOTO 500.000 de copaci au fost tăiați pentru o megafabrică Tesla

Agenția britanică subliniază, la rândul său, că riscul de sângerare este mai mare pentru o categorie de pacienți cu un profil genetic particular, reprezentând 15% din diagnostice. Medicamentul nu este aprobat pentru acești pacienți.

Deși medicamentul este acum oficial aprobat, serviciul public de sănătate (NHS) a considerat într-un aviz emis joi că beneficiile sale sunt "prea mici pentru a justifica costurile mari".

INFOGRAFICE Bucureștiul, în topul orașelor în care „păsările de noapte” pot lua mese la ore târzii CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Bucureștiul, în topul orașelor în care „păsările de noapte” pot lua mese la ore târzii

Acesta subliniază că tratamentul întârzie boala cu patru până la șase luni, însă necesită, pe lângă costul medicamentului, vizite la spital la fiecare 15 zile și un control riguros al efectelor secundare.

Mai multe asociații de specialitate și-au manifestat dezamăgirea, Alzheimer's Research UK exprimându-și îngrijorarea că "pacienții din Regatul Unit vor fi privați de tratamente inovatoare".

Viitorul șef Starbucks, deja criticat pentru că va face naveta cu avionul privat CITEȘTE ȘI Viitorul șef Starbucks, deja criticat pentru că va face naveta cu avionul privat

Cauza exactă a bolii Alzheimer rămâne puțin înțeleasă. Cu toate acestea, observarea creierului pacienților arată prezența plăcilor amiloide, care se formează în jurul neuronilor și îi distrug în timp.

Aceasta este cauza pierderilor de memorie caracteristice bolii. În ultimele faze, pacienții nu mai pot efectua sarcinile zilnice sau purta conversații.

Ecosistemele din Antarctica, amenințate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic CITEȘTE ȘI Ecosistemele din Antarctica, amenințate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic

Tratamentul Leqembi, administrat intravenos o dată la două săptămâni, permite, conform studiilor clinice, reducerea acestor plăci amiloide.

viewscnt
Afla mai multe despre
alzheimer
tratament