VIDEO Primii astronauți au finalizat prima ieșire privată în spațiu

VIDEO Primii astronauți au finalizat prima ieșire privată în spațiu
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 23:22

Doi astronauți au efectuat prima ieșire privată în spațiu și au testat costume spațiale subțiri concepute de SpaceX, într-una dintre cele mai îndrăznețe încercări de până acum de a depăși limitele zborurilor spațiale cu finanțare privată. Expediția spațială a avut loc la o altitudine de aproximativ 700 km deasupra Pământului, în timp ce Stația Spațială Internațională (ISS) funcționează la o altitudine de aproximativ 400 km.

La sute de mile deasupra Pământului și orbitând la aproape 30.000 km/h (18.600mph), miliardarul Jared Isaacman, 41 de ani, care a cartografiat misiunea Polaris Dawn, a ieșit joi din capsula spațială la ora 10.52am GMT, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: Danezii de la DSV au cumpărat de la Deutsche Bahn divizia Schenker, prezentă și în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Danezii de la DSV au cumpărat de la Deutsche Bahn divizia Schenker, prezentă și în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Acasă avem cu toții multă treabă de făcut, dar de aici Pământul pare cu siguranță o lume perfectă”, a declarat el, în timp ce stătea pe o scară și privea în jos spre suprafața Pământului.

Isaacman a fost urmat de Sarah Gillis, inginer senior la SpaceX, care a lucrat mulți ani la misiuni de la sol. Gillis, în vârstă de 30 de ani, a efectuat teste de mișcare pentru a evalua modul în care noul costum SpaceX - un echivalent mult mai puțin voluminos al echipamentului NASA - funcționează în vidul din spațiu.

Pentru a pregăti testul, efectuat la o altitudine de 700 km, capsula Crew Dragon a fost complet depresurizată, ceea ce înseamnă că întregul echipaj - inclusiv cei doi care au rămas înăuntru - s-a bazat pe costumele lor spațiale pentru oxigen și presiune.

Până în prezent, doar agențiile guvernamentale bine finanțate au reușit să efectueze ieșiri în spațiu, cunoscute sub numele de EVA (activități extravehiculare), și acestea sunt o performanță extrem de dificilă. Majoritatea au fost efectuate de pe Stația Spațială Internațională (ISS) și de pe stația spațială chineză Tiangong.

Companiile private preiau treptat conducerea în domeniul zborurilor spațiale, pe măsură ce guvernele, în special cel american, încearcă să cheltuiască veniturile fiscale în altă parte. NASA a contractat SpaceX pentru a trimite astronauți, inclusiv prima femeie, pe Lună în acest deceniu.

Banca Centrală Europeană a redus din nou dobânda de bază CITEȘTE ȘI Banca Centrală Europeană a redus din nou dobânda de bază

Misiunea Polaris Dawn este a doua pe care Isaacman a finanțat-o. Acesta a refuzat să detalieze prețul, dar se estimează că misiunile vor costa sute de milioane de dolari.

În 2021, pilotul privat și acum astronaut instruit, care a făcut milioane de dolari cu compania sa de plăți electronice Shift4, a zburat în misiunea Inspiration4, primul zbor spațial orbital efectuat de un echipaj complet civil. Misiunea a inclus un supraviețuitor al cancerului, precum și un inginer de date care și-a câștigat locul în urma unei trageri la sorți.

Elon Musk SpaceX a operat misiunea, pe care o consideră o etapă majoră pentru a face accesul la spațiu mai ușor și mai ieftin. Musk intenționează să ducă astronauți pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte. Compania sa dezvoltă cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată, numită Starship, și a efectuat patru zboruri de testare ale sistemului înalt de 120 de metri. Următorul urmează să aibă loc în noiembrie.

În timpul misiunii lor de cinci zile, echipajul Polaris Dawn va acționa ca subiecți de testare pentru viitoarele călătorii în spațiul îndepărtat, călătorind prin porțiuni ale centurii de radiații Van Allen și analizând apoi efectele radiațiilor spațiale asupra corpurilor lor. Din misiune mai fac parte un locotenent-colonel pensionat al forțelor aeriene americane, Scott Poteet, 50 de ani, și un alt inginer SpaceX, Anna Menon, 38 de ani.

Plimbarea în spațiu a lui Polaris Dawn a avut loc în timp ce un număr record de 19 astronauți orbitau Pământul, după ce racheta rusească Soyuz a transportat doi cosmonauți și un astronaut american la ISS.

viewscnt
Afla mai multe despre
spațiu
astronauti