Companiei românești Artrom Steel Tubes SA, deținătoarea și operatoarea uzinei producătoare de țevi din oțel fără sudură de la Slatina și a oțelăriei pentru țevi de la Reșița, care însumează încasări anuale de circa 2 miliarde lei și peste 2.000 de angajați, i-ar putea fi permisă de către ANAF reluarea plăților către acționarul majoritar (practic unic, cu deținere de 99,999914%) Artrom Investment GmbH, rezultă din date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important Conturile din România ale Artrom Investment GmbH sunt blocate de 3 ani, de imediat după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, motivul fiind controlul indirect exercitat asupra sa de către magnatul rus Dmitri Pumpianski, sancționat de UE pentru ″acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei″.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Artrom Investment GmbH a dat în judecată ANAF în ianuarie anul trecut, cerând revocarea ordinului din 2022 al Fiscului de blocare a conturilor și a 2 decizii ale Agenției din 2023 legate de acesta, argumentul principal fiind că societatea, înregistrată în Germania, fusese preluată de la Pumpianski, în ianuarie 2023, de către un vehicul juridic din Serbia, deținut de oamenii de afaceri Milutin Nikolic și Pavle Kavran, și deci nu se mai afla sub controlul unei persoane sancționate de UE.
La proces, însă, Fiscul românesc și-a exprimat îndoieli cu privire la transferul acțiunilor Artrom Investment GmbH, după cum a relatat în detaliu Profit.ro.

În orice caz, în februarie 2025, instanța românească de judecată a decis suspendarea procesului local până la soluționarea recursului înaintat de Consiliul UE la hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din vara trecută, care încuviințase cererea lui Dmitri Pumpianski de a fi scos de pe ″lista neagră″ a UE cu oameni de afaceri ruși sancționați.
Acum, CJUE tocmai a respins recursul Consiliului UE și a statuat definitiv că includerea lui Pumpianski pe lista persoanelor care au întreprins ″acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei″ a fost ilegală, întrucât nu au fost aduse probe solide care să dovedească că omul de afaceri rus a acționat în acest fel.
Curtea a decis scoaterea de sub sancțiuni și a soției și fiului magnatului, Galina și Alexander Pumpianski.

Dmitri Pumpianski. Sursă foto: Facebook

În ianuarie anul acesta, a fost transmis că o entitate din Statele Unite, GLGH Steel, subsidiară a Great Lakes Global Holdings (GLGH), prezentată drept ″o companie de investiții cu sediul în Chicago, Illinois″, a încheiat în noiembrie 2024 un acord de cumpărare de acțiuni pentru achiziția Artrom Steel Tubes SA din România, proprietara uzinelor siderurgice de la Slatina și Reșița, cu ″foștii proprietari sârbi″, tranzacția fiind ″supusă aprobărilor de reglementare necesare din partea autorităților române″.
Tot atunci, cel prezentat drept ″fondator și managing partner GLGH″, americanul Adam Hitchcock, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Artrom Steel Tubes SA, prin hotărîre AGA.
Potrivit informațiilor Profit.ro, cel puțin deocamdată, nu a fost transmisă niciun fel de cerere de autorizare a unei tranzacții de preluare a Artrom Steel Tubes SA către Comisia de examinare a investițiilor străine directe (CEISD).