Prețurile petrolului au o cădere puternică, de peste 7%.
Aceasta după ce grupul OPEC+ a decis să grăbească procesul de eliminare a reducerilor de producție în luna mai, agravând pierderile suferite după ce președintele american Donald Trump a anunțat o serie de tarife comerciale extinse, conform Reuters.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 5,17 dolari, respectiv cu 6,90%, ajungând la 69,78 dolari pe baril , în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 5,42 dolari, sau cu 7,56%, la 66,29 dolari pe baril.
Prețul petrolului Brent se îndreaptă spre cea mai mare scădere procentuală zilnică de la 1 august 2022, iar petrolul WTI de la 11 iulie 2022, arată news.ro.

Opt state membre ale OPEC+ au căzut de acord să accelereze reluarea producției de petrol, urmând ca în mai să adauge pe piață 411.000 de barili pe zi, față de cei 135.000 bpd planificați inițial, potrivit deciziei adoptate în reuniunea miniștrilor de joi.
”Mai întâi temerile legate de recesiune și scăderea cererii, alimentate de tarifele masive ale lui Trump, iar acum perspectiva unei oferte mai mari din partea OPEC+ au dus la o corecție abruptă a prețului petrolului, care a pierdut în doar două zile mai mult de jumătate din câștigurile lunii precedente. Dacă nu intervin sancțiuni directe care să scoată barili de pe piață, comercianții se vor concentra din nou pe riscul unui surplus de ofertă care ar putea afecta prețurile”, a declarat analistul Saxo Bank, Ole Hansen.
Prețurile petrolului scăzuseră deja cu circa 4% înainte de reuniunea OPEC+, pe fondul reacției pieței la noile tarife americane, care au stârnit temeri privind declanșarea unui război comercial global, încetinirea creșterii economice și scăderea cererii de combustibil.

Donald Trump a anunțat miercuri impunerea unui tarif minim de 10% pentru majoritatea bunurilor importate în Statele Unite – cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial – cu taxe semnificativ mai mari pentru produse provenite din zeci de țări. Potrivit Casei Albe, importurile de petrol, gaze naturale și produse rafinate sunt însă exceptate de la noile tarife.
Analiștii UBS au redus miercuri prognoza privind prețul petrolului pentru perioada 2025–2026 cu 3 dolari, până la 72 de dolari pe baril.
Tranzacționarea rămâne volatilă, întrucât tarifele ar putea suferi modificări, pe măsură ce statele încearcă să negocieze scutiri sau să aplice contramăsuri.
”Contramăsurile sunt iminente, iar reacția inițială a pieței arată că recesiunea și stagflația au devenit posibilități îngrijorătoare. Deoarece tarifele sunt, în final, suportate de consumatorii și companiile locale, costurile acestora vor crește inevitabil, afectând negativ creșterea economică”, a avertizat analistul PVM, Tamas Varga.

La presiunea asupra pieței s-a adăugat și raportul publicat miercuri de Administrația pentru Informații Energetice din SUA (EIA), care a arătat o creștere surprinzătoare a stocurilor de petrol american, cu 6,2 milioane de barili, săptămâna trecută, în condițiile în care analiștii anticipau o scădere de 2,1 milioane de barili.