ULTIMA ORĂ A fost semnat primul acord de vânzare a gazelor naturale din cel mai mare zăcământ românesc din Marea Neagră

ULTIMA ORĂ A fost semnat primul acord de vânzare a gazelor naturale din cel mai mare zăcământ românesc din Marea Neagră
scris ieri, 19:53

Grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, care deține 50% din drepturile aferente concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep, cea mai mare din Marea Neagră românească, unde producția va începe în 2027, a încheiat un acord privind livrarea de gaze din perimetru cu compania energetică germană Uniper, scrie Reuters, citând 3 surse la curent cu înțelegerea.

Conform datelor analizate de Profit.ro, acordul este pe 5 ani și prevede o cantitate de 15 TWh (peste 1,4 miliarde metri cubi), fiind semnat după ce tranzitul prin Ucraina al gazelor rusești destinate Europei a încetat de la 1 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
McDonald\'s revine asupra unora dintre practicile sale în favoarea diversității CITEȘTE ȘI McDonald's revine asupra unora dintre practicile sale în favoarea diversității

Volumul reprezintă circa 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei din 2024, precizează Reuters.

Compania românească de stat Romgaz deține restul de 50% din drepturile aferente Neptun Deep. Cei de la OMV Petrom sunt și operatori ai perimetrului.

Dacia Spring devine mai ieftină în Franța, mai avantajoasă decât un model chinez CITEȘTE ȘI Dacia Spring devine mai ieftină în Franța, mai avantajoasă decât un model chinez

Cei doi producători își vor vinde fiecare în mod separat cota ce le revine din producția totală a perimetrului offshore, a cărui exploatare va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Neptun Deep, care este așteptat să înceapă să producă în 2027, deține aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze recuperabile, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE.

Odată ce va deveni fucțional, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE și un exportator net de gaze.

DOCUMENT - Undă verde pentru construirea noii centrale de 1.700 MW de la Mintia, viitorul cel mai mare consumator de gaze din România, declarat de importanță națională CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Undă verde pentru construirea noii centrale de 1.700 MW de la Mintia, viitorul cel mai mare consumator de gaze din România, declarat de importanță națională

OMV Petrom, care este deținută majoritar de OMV, România având un pachet de 20,7% din acțiuni, a anunțat pentru prima dată că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră în 2012.

Investițiile necesare fazei de dezvoltare a proiectului Neptun Deep însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar primele livrări sunt așteptate în 2027. În faza de vârf, Neptun Deep va produce circa 8 miliarde metri cubi pe an, timp de 10 ani, aproape dublând astfel producția națională a României.

FOTO Un japonez face carieră și bani stând degeaba după ce a fost concediat de la birou CITEȘTE ȘI FOTO Un japonez face carieră și bani stând degeaba după ce a fost concediat de la birou

Legea operațiunilor petroliere offshore din România prevede că statul român are preemțiune la cumpărare în privința cantităților prevăzute de contractele bilaterale de vânzare încheiate de producători. Prevederea i-a nemulțumit pe cei de la OMV Petrom, care au inițiat o procedură de arbitraj împotriva României pe această temă.

În vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege (offshore – n.r.) vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei cel târziu înainte de data intrării în vigoare a acestora. Cantitățile comercializate prin contractele menționate (...) vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, denumită în continuare ANRSPS. ANRSPS va accepta sau refuza oferta în termen de 7 zile de la recepția acestei oferte, absența unui răspuns echivalând cu un refuz al ofertei. În caz de refuz, titularii acordurilor au dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți. În situația în care cantitățile oferite prioritar către ANRSPS sunt comercializate către terți, prețul de vânzare al gazelor naturale nu va fi mai mic decât prețul oferit către ANRSPS″, scrie în lege.

FOTO Regele Danemarcei a schimbat stema regală, pe fondul disputei cu Trump referitoare la Groenlanda CITEȘTE ȘI FOTO Regele Danemarcei a schimbat stema regală, pe fondul disputei cu Trump referitoare la Groenlanda

Uniper a câștigat vara trecută un proces internațional de arbitraj cu gigantul rus de stat producător de gaze Gazprom, fostul său furnizor pe termen lung, obținâmd despăgubiri în valoare de 14 miliarde de dolari, după ce rușii nu și-au onorat angajamentele.

Compania germană a fost naționalizată de guvernul de la Berlin în septembrie 2022, pentru a fi salvată de la faliment. Uniper, care a fost cel mai mare importator de gaze naturale din Germania, a fost forțată să cumpere gaze la prețuri uriașe pe piața spot, după ce Gazprom a suspendat livrările în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Luna trecută, grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, a decis rezilierea contractului de furnizare de gaze naturale pe termen lung cu Gazprom Export, invocând multiple încălcări fundamentale ale obligațiilor contractuale de către compania rusă. Grupul austriac a fost primul și cel mai important partener al Gazprom din Europa, relația lor începând încă din anii '60 ai secolului trecut. Astfel, în 1968, Viena și Moscova semnau primul contract de furnizare de gaze rusești către un client din Europa Occidentală, prin conducta URSS-Cehoslovacia-Austria.

viewscnt
Afla mai multe despre
export gaze neptun deep
contract vânzare gaze neptun deep
neptun deep omv petrom romgaz
gaze naturale offshore marea neagră