Președintele ales al SUA, Donald Trump, atransmis că va anula 'imediat' după revenirea sa la Casa Albă interdicția anunțată de actualul președinte american, Joe Biden, a oricăror foraje de petrol și gaze offshore într-o vastă zonă maritimă, transmite AFP.
'Voi anula interdicția imediat', a declarat Trump într-un interviu acordat animatorului de radio Hugh Hewitt, arată Agerpres.
'Ce face el? De ce face asta?', a mai spus Trump, referindu-se la Biden.
Interdicția, care nu are dată limită, se va aplica de-a lungul coastei atlantice a SUA, precum și a coastei pacifice, în estul Golfului Mexic și în largul Alaskăi, în Strâmtoarea Bering.
'A venit momentul să protejăm aceste coaste pentru copii și nepoții noștri', a justificat Biden în comunicat.
'Este clar pentru mine că potențialul relativ minor în termeni de energii fosile al zonelor protejate nu justifică riscurile pentru mediu, pentru sănătatea publică și pentru economie pe care le-ar implica noi concesiuni și noi foraje', a adăugat el.
CITEȘTE ȘI FOTO Val de turiști la munte. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”. Sistare a cartelelor pentru urcarea cu telegondolaMesajul este în mod clar destinat președintelui ales republican, care a promis în campanie că va impulsiona puternic forajele pentru a face să scadă prețul benzinei, într-un context în care producția de hidrocarburi a SUA se află deja la niveluri record, adaugă AFP.
Președintele american Joe Biden se pregătește să impună o interdicție privind dezvoltarea noilor proiecte de extracție de petrol și gaze pe un teritoriu maritim al SUA de aproape 250 de milioane de hectare, a fost relatat anterior.
Interdicția, care urmează să fie anunțată luni, va exclude vânzarea drepturilor de foraj în anumite zone din oceanele Atlantic și Pacific, dar și în estul Golfului Mexic, conform surselor citate de Bloomberg.
CITEȘTE ȘI Anchetă SUA: Credit Suisse a ascuns informații despre conturile bancare ale naziștilorTotuși, Biden lasă deschisă posibilitatea de a autoriza noi concesiuni pentru petrol și gaze naturale în regiunile centrale și vestice ale Golfului Mexic, care reprezintă aproximativ 14% din producția națională de aceste resurse, scrie News.ro.
Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări din partea Reuters de a comenta această decizie în afara orelor de program.
Măsura ar întări moștenirea lui Biden în lupta împotriva schimbărilor climatice și obiectivul său de a decarboniza economia SUA până în 2050.
Potrivit The New York Times, secțiunea din legea pe care se bazează decizia lui Biden, Legea Teritoriilor de Platformă Continentală Exterioară (Outer Continental Shelf Lands Act), oferă președintelui o mare libertate de acțiune pentru a interzice forajul și nu include dispoziții care să permită președintelui ales Donald Trump sau altor viitori președinți să abroge interdicția.
CITEȘTE ȘI Boom de vânzări de mașini noi în Rusia după deschiderea față de ChinaAtât Biden, cât și Trump și predecesorul lor Barack Obama au folosit această lege pentru a interzice vânzările de drepturi de foraj offshore în anumite zone costiere.
Trump a încercat în 2017 să inverseze măsurile luate de Obama pentru retragerea drepturilor de foraj din regiunile Arctic și Atlantic, însă un judecător federal a decis în 2019 că legea nu permite președinților să anuleze interdicțiile stabilite anterior.