TABEL Cine e în spatele câștigătorilor primei licitații de subvenții CfD pentru regenerabile. Printre pierzători, nume notorii precum OMV Petrom, Engie, PPC

TABEL Cine e în spatele câștigătorilor primei licitații de subvenții CfD pentru regenerabile. Printre pierzători, nume notorii precum OMV Petrom, Engie, PPC
scris ieri, 22:16

Imensa majoritate a firmelor declarate câștigătoare la prima licitație organizată de Ministerul Energiei pentru selectarea investitorilor în eoliene și fotovoltaice ce vor primi subvenții prin intermediul așa-numitelor contracte pentru diferență (CfD) sunt controlate de grupuri străine specializate în dezvoltarea de proiecte de producție de energie verde, ele impunându-se în fața unor holdinguri multinaționale mai mari, mai notorii și cu activități mai diversificate în industria energetică, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel, printre numele mari care nu au reușit să obțină atribuirea de contracte CfD se numără OMV Petrom, Engie, PPC.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Olaf Scholz a pierdut votul de încredere în guvern CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Olaf Scholz a pierdut votul de încredere în guvern

Doar 2 companii cu capital majoritar românesc se regăsesc pe lista câștigătorilor, una dintre ele fiind deținută de Electrica SA, la care Ministerul Energiei are 49,78% din capital (și în al cărei acționariat sunt și alte persoane fizice și juridice române).

Au fost atribuite contracte de subvenționare pentru 21 de solicitanți, ale căror proiecte însumează o putere instalată de 1.528 MW, superioară țintei ministerului, asumată prin PNRR, de 1.500 MW.

FOTO Umbrărescu vrea un nou lot din Autostrada Unirii CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu vrea un nou lot din Autostrada Unirii

Schema de sprijin CfD este menită să asigure constanța veniturilor în etapa de exploatare a unui proiect de investiții în producția de energie verde. Astfel, în esență, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare", preț care să-i asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar în acest caz investitorul este obligat să returneze diferența.

În urma analizei ofertelor declarate câștigătoare, au rezultat următoarele prețuri medii ponderate estimate de exercitare pentru prima rundă de CfD: 65 euro/MWh pentru eoliene și 51 euro/MWh pentru fotovoltaice.

Câștigătorii de contracte CfD pentru parcuri eoliene onshore

First Look Solution, parc eolian Buzău, 240 MW, preț de exercitare 54,48 euro/MWh. Compania este controlată de un vehicul juridic luxemburghez deținut de Rezolv Energy.

Radramo Power, parc eolian Peștera 2, 245 MW, preț 64,89 euro/MWh. Principalii asociați ai dezvoltatorului sunt Marius Felician Gherasim (40%), Ion Rusei (20%) și RNV Trade Mark Company Ltd din Cipru (20%).

Gura Ialomiței Solar, parc eolian Gurbănești, 125 MW, preț 64,98 euro/MWh. Asociați sunt fondul de investiții RNVQ FCR din Portugalia (70%) și o societate din grupul Renovatio (30%).

European Energy AS, parc eolian Berești, 117,8 MWm preț 65,7 euro/MWh. Compania este din Danemarca, fiind fondată și condusă de antreprenorul Knud Erik Andersen.

Țăndărei Solar, parc eolian Ialomița Nord, 125 MW, preț 67,89 euro/MWh. Dezvoltatorul este controlat de portughezii de la Greenvolt, preluați anul acesta de americanii de la KKR.

Aukera Project Company Epsilon, parc eolian Delești, 49,5 MW, preț 68.89 euro/MWh. Firma are în spate compania de investiții AtlasInvest a miliardarului olandez Marcel van Poecke, președinte non-executiv al diviziei Carlyle International Energy Partners (CIEP) a gigantului american de asset management Carlyle.

EWE Frumușița, parc eolian Frumușița, 70 MW, preț 66 euro/MWh. Firmă deținută de Eurowind Energy din Danemarca, grup fondat de frații Jens și Soren Rasmussen.

Vector Wind Expert, parc eolian Vector, 24 MW, preț 74 euro/MWh. Acționar unic – același Eurowind Energy din Danemarca.

Extrapower, parc eolian Cobadin, 50 MW, preț 75,9 euro/MWh. Compania este controlată de grupul francez de producție de energie Qair, controlat și condus de omul de afaceri Jean-Marc Bouchet.

Crucea Power Park, parc eolian Crucea Est, 54 MW, preț 77,32 euro/MWh. Companie preluată de Electrica SA de la grupul Monsson al ″regelui eolienelor″ Emanuel Muntmark.

ULTIMA ORĂ Primă decizie - triplarea limitei de deductibilitate pentru contribuția la Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primă decizie - triplarea limitei de deductibilitate pentru contribuția la Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate

Câștigătorii de contracte CfD pentru parcuri fotovoltaice

Energie Soleil, parc fotovoltaic Dobrun, 49,5 MW, preț 45,04 euro/MWh. Dezvoltator controlat de compania norvegiană Scatec, la care cel mai mare acționar este gigantul de stat Equinor.

R.Power București, parc fotovoltaic Stâlpu 2  8,99 MW, preț 48,87 euro/MWh. Firmă deținută de polonezii de la R.Power.

Discovery Solar, parc fotovoltaic Dobârca 1, 6 MW,  preț 48,87 euro/MWh. Controlul este deținut de aceiași polonezi de la R.Power.

RPower Solar Enterprise, parc fotovoltaic Măicănești 2 , 5,05 MW, preț 48,87 euro/MWh. Tot R.Power.

Econergy Balkan , parc fotovoltaic Heliolux, 125 MW, preț 49,40 euro/MWh. Dezvoltator deținut de israelienii de la Econergy.

Atlantis R.PW, parc fotovoltaic Lazuri, 48 MW, preț 49,78 euro/MWh. Polonezii de la R.Power.

Hyperion Soare Olt, parc fotovoltaic Săliște, 15,1 MW, preț 50,99 euro/MWh. Firmă deținută de compania portugheză Hyperion Renewables.

RPower Solar Enterprise, parc fotovoltaic Măicănești 1, 5,05 MW, preț 52,62 euro/MWh. Polonezii de la R.Power.

RB Solar Energy, parc fotovoltaic Dobrun, 49,50 MW, preț 53,18 euro/MWh. Dezvoltator controlat de norvegienii de la Scatec.

Light Renewables, parc fotovoltaic Măceșu de Jos Crucea Est, 49,70 MW,  preț 53,97 euro/MWh. Firmă deținută de turcii de la Emsolt Investment.

Slobozia Solar Plant, parc fotovoltaic Slobozia 3, 70,2 MW, preț 54,18 euro/MWh. Companie controlată de israelienii de la Nofar.

TABEL Cine e în spatele câștigătorilor primei licitații de subvenții CfD pentru regenerabile. Printre pierzători, nume notorii precum OMV Petrom, Engie, PPC
TABEL Cine e în spatele câștigătorilor primei licitații de subvenții CfD pentru regenerabile. Printre pierzători, nume notorii precum OMV Petrom, Engie, PPC
TABEL Cine e în spatele câștigătorilor primei licitații de subvenții CfD pentru regenerabile. Printre pierzători, nume notorii precum OMV Petrom, Engie, PPC
Sursă: Ministerul Energiei

Sursă: Ministerul Energiei

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte pentru diferență cfd
subvenții regenerabile
schemă de sprijin regenerabile
facturi energie
preț energie