Capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană, adică din România, a Republicii Moldova este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum în orele de vârf, spune Ministerul Energiei de la Chișinău.
De astăzi, peste Prut este stare de urgență energetică, declarată pe timp de 2 luni.
Cele mai recente date ale operatorului de transport și sistem basarabean Moldelectrica arată că astăzi, la ora 14:30, Republica Moldova consuma la puterea de 920 MW și producea 661 MW. Din România, în sistemul moldovenesc intra energie la 806 MW, din care însă 550 MW era reexportat în Ucraina.
″În ceea ce privește energia electrică, discuțiile dintre Energocom (traderul de stat al Republicii Moldova – n.r.) și companiile Nuclearelectrica (SNN) și OMV Petrom (din România – n.r.) sunt în curs pentru suplimentarea importurilor de energie electrică″, menționează ministerul.
Autoritățile de la Chișinău mai spun că au consolidat eforturile pentru creșterea producției interne de energie, asta înseamnând că producătorii pe gaze Termoelectrica și CET Nord au raportat capacități de producție suplimentare, pentru a asigura alimentarea continuă cu energie termică în municipiile Chișinău și Bălți.
″De asemenea, Moldelectrica a testat cu succes funcționarea în regim insular a liniilor de interconectare cu România și lucrează la majorarea capacității de import de energie electrică, în colaborare cu rețeaua europeană ENTSO-E″, mai precizează Ministerul moldovenesc al Energiei. Cele 4 linii de 110 kV (Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești) nu pot fi utilizate deocamdată întrucât nu există deocamdată mecanism de alocare comercială a capacității lor, după cum a relatat Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Prima aeronavă Airbus A220-300 din flota AnimaWings a ajuns în România. Este singura aeronavă de acest fel din România ″În prezent, peste jumătate din necesarul de consum de energie electrică al malului drept al Nistrului este acoperit de MGRES, iar obligațiile contractuale ale centralei din stânga Nistrului sunt valabile până la sfârșitul lunii decembrie. Restul energiei electrice este produs de centralele termice și din contul surselor regenerabile de energie, dar și din import din România, în limita capacităților alocate de către ENTSO-E pentru blocul Ucraina-Moldova.
Însă capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum în orele de vârf. De asemenea, interconectarea cu rețeaua electrică din România este vulnerabilă la întreruperi, având în vedere că linia electrică Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei și este expusă riscurilor de atacuri asupra infrastructurii energetice. Din acest considerent, autoritățile îndeamnă populația să folosească rațional energia electrică, pentru a reduce consumul, îndeosebi în orele de vârf″, mai arată ministerul.
Marea problemă este perspectiva stopării, de la 1 ianuarie 2025, a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina către Transnistria, ce alimentează și centrala MGRES de la Cuciurgan, vitală pentru aprovizionarea cu curent electric a ambelor maluri ale Nistrului, în condițiile în care gigantul rus de stat Gazprom nu pare dispus să-și onoreze obligația contractuală de a livra gaze la frontiera Republicii Moldova utilizând o rută de transport alternativă, prin gazoductul Turkstream.
Rușii nu au rezervat capacitate de transport pentru livrări către Transnistria pe ruta alternativă pentru luna ianuarie, potrivit companiei de consultanță de specialitate în energie și gaze ICIS de la Londra.
″Autoritățile din Republica Moldova au solicitat reluarea activității Centrului de Dirijare în Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale, care va asigura managementul situației energetice în caz de posibile deconectări ale energiei electrice, care vor fi anunțate neîntârziat pe canalele oficiale ale Guvernului, inclusiv în contextul unor atacuri asupra infrastructurii energetice din Ucraina, sau în absența unui contract de furnizare a energiei electrice cu MGRES. Instituțiile responsabile din sectorul energetic din Republica Moldova rămân angajate în implementarea măsurilor de pregătire și au raportat progrese semnificative în ceea ce privește asigurarea unui sistem energetic stabil și funcțional″, conchide Ministerul Energiei de la Chișinău.
CITEȘTE ȘI FOTO Auchan vine, la Cluj, cu un nou concept de hipermarketGuvernul moldovean a adoptat recent un Regulament privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de Acțiuni aferent, elaborate de Ministerul Energiei de peste Prut, acestea luând în calcul și riscul ca Republica Moldova să fie nevoită să întrerupă alimentarea cu energie a unor consumatori.
Înainte de a fi demis subit de premierul Dorin Recean, fostul ministru al Energiei de peste Prut, Victor Parlicov, declarase că Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic, începând din luna iunie, încheierea unui contract de livrare de gaze naturale peste Prut la preț preferențial, discuțiile fiind finalizate după alegerile prezidențiale din Basarabia, fără a fi limpede cu ce rezultat. Contactat atunci de Profit.ro, Ministerul Energiei din România nu a făcut nici până în prezent vreun comentariu.