Traderul de stat al Republicii Moldova, Energocom, va achiziționa, începând de la 1 ianuarie, de 3 ori mai multă energie produsă la centrala de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În perioada 1 ianuarie – 31 martie, Energocom va achiziționa de la Nuclearelectrica 100 MW în bandă (24 de ore din 24).
Este un volum de aproape 3 ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom procură 30 MW. Un nou contract în acest sens a fost semnat astăzi, 19 decembrie, de reprezentanții celor două companii.
Prețul energiei cumpărate de la Nuclearelectrica este unul preferențial pentru acoperirea necesarului de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova, plafonat de o ordonanță de urgență a Guvernului României, la 400 RON/MWh sau circa 80 EUR/MWh.
În lunile de iarnă, cantitatea energiei electrice produsă de centralele de termoficare de la Chișinău și Bălți acoperă 25%-30% din necesarul malului drept al Nistrului. Electricitatea contractată de la Nuclearelectrica va asigura o mai mare cantitate de energie sigură și continuă, cărora li se adaugă energia produsă din surse regenerabile care depinde de condițiile meteo.
În orele de vârf, necesarul de consum este suplinit cu energie cumpărată de pe bursa română OPCOM.
Recent, Ministerul Energiei de la Chișinău a anunțat că, în prezent, capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană, adică din România, a Republicii Moldova este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum în orele de vârf, oficialitățile de la Chișinău instaurând o stare de urgență energetică, declarată pe timp de 2 luni.
″În ceea ce privește energia electrică, discuțiile dintre Energocom (traderul de stat al Republicii Moldova – n.r.) și companiile Nuclearelectrica (SNN) și OMV Petrom (din România – n.r.) sunt în curs pentru suplimentarea importurilor de energie electrică″, anunța în urmă cu 3 zile ministerul de la Chișinău.
Autoritățile de la Chișinău mai spun că au consolidat eforturile pentru creșterea producției interne de energie, asta înseamnând că producătorii pe gaze Termoelectrica și CET Nord au raportat capacități de producție suplimentare, pentru a asigura alimentarea continuă cu energie termică în municipiile Chișinău și Bălți.
CITEȘTE ȘI Bulgaria introduce temporar controlul la frontieră la granița cu România pentru o perioadă de șase luni″De asemenea, Moldelectrica a testat cu succes funcționarea în regim insular a liniilor de interconectare cu România și lucrează la majorarea capacității de import de energie electrică, în colaborare cu rețeaua europeană ENTSO-E″, mai precizează Ministerul moldovenesc al Energiei. Cele 4 linii de 110 kV (Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești) nu pot fi utilizate deocamdată întrucât nu există deocamdată mecanism de alocare comercială a capacității lor, după cum a relatat Profit.ro.