Uniunea Europeană se pregătește pentru o iarnă fără tranzitul gazelor rusești prin Ucraina

Uniunea Europeană se pregătește pentru o iarnă fără tranzitul gazelor rusești prin Ucraina
scris astăzi, 17:25

Statele Uniunii Europene vor discuta luni despre pregătirile pentru iarnă, în condițiile în care acordul de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina urmează să expire la finalul anului, transmite Bloomberg. Ministrii energiei urmează să analizeze opțiunile la prima întâlnire cu danezul Dan Jorgensen, în calitate de nou comisar pentru energie al UE.

„Accesibilitatea energiei rămâne o preocupare presantă, cu prețuri volatile determinate de tensiunile geopolitice, întreruperile pe lanțul de aprovizionare și dependența de importurile de combustibili fosili”, se arată într-un comunicat al Ungariei, țara care va prezida reuniunea de la Bruxelles, în calitate de deținătoare a președinției rotative a Consiliului UE, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Comisia Europeană solicită României să reducă sarcina asupra profesioniștilor care doresc să furnizeze servicii temporare și ocazionale CITEȘTE ȘI Comisia Europeană solicită României să reducă sarcina asupra profesioniștilor care doresc să furnizeze servicii temporare și ocazionale

Prețurile la gaze sunt ridicate

În timpul reuniunii ministeriale, Comisia Europeană va informa statele membre despre pregătirile pentru această iarnă. Acordul interguvernamental de tranzit dintre Kiev și Moscova, care a stat la baza transporturilor de gaze rusești către Europa, se încheie pe 31 decembrie.

Rezilierea acordului dintre Ucraina și Rusia a fost deja evaluată pe piețele europene de gaze, fiind găsite soluții de aprovizionare alternative, potrivit Bloomberg News.

Prețurile la gaze sunt ridicate, chiar dacă nu mai ating nivelurile record din timpul crizei energetice din 2022, din cauza importurilor ridicate de gaze lichefiate, care le-au înlocuit, în mare parte, pe cele rusești.

Pe bursa TTF din Amsterdam, relevantă pentru piața europeană, gazele sunt tranzacționate la prețuri cuprinse între 40 și 45 euro/MWh. În această perioadă, contractele futures de referință ale UE au atins cele mai înalte niveluri din acest an. Echilibrul pieței rămâne fragil, în condițiile în care chiar și cele mai mici perturbări stârnesc nervozitate.

Anul trecut, în aceeași perioadă, gazele erau tranzacționate cu 37-38 euro / MWh.

UE susține de mult timp că țările membre care încă importă gaz rusesc pe ruta Ucraina, în special Austria și Slovacia, se vor putea descurca. Cu toate acestea, cumpărătorii de gaze din Slovacia și Ungaria continuă negocierile pentru a menține fluxul de gaz rusesc după expirarea acordului de tranzit. În acest sens, este analizat un acord de schimb între Azerbaidjan și Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
gaze