NIS Petrol SRL, divizia românească a celei mai mari companii petroliere din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de gigantul rus de stat Gazprom, cu peste 56% din capital, intrată foarte recent în concordat preventiv la cererea proprie, după cum a anunțat Profit.ro, vrea să-și vândă rețeaua de benzinării operate sub brandul Gazprom pe care o deține în România.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor, acord prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiilor, astfel încât acestea să fie capabile să își stingă datoriile și să își continue activitatea.
″(Debitoarea – n.r.) mai arată că este necesară luarea unor măsuri rapide (...), vânzarea lanțului de benzinării permițând achitarea integrală a acestor datorii. (...) În continuare, menționează că un concordat preventiv avantajează debitoarea, pentru că administratorul concordatar deja s-a implicat în vânzarea lanțului de benzinării și este un profesionist, care ar putea să întocmească un plan de restructurare într-un cadrul legal dispus de instanță″, se arată în motivarea deciziei judecătorești de aprobare a deschiderii procedurii, analizată de Profit.ro.
Acolo se mai spune că NIS Petrol are încasări lunare din vânzări de carburanți auto în stațiile de alimentare proprii de circa 20 milioane lei, plus disponibil în bănci de 29 milioane lei, ″iar acest lucru, în paralel cu vânzarea, ar permite restructurarea companiei și păstrarea în afara insolvenței″.
NIS Petrol operează în România un număr de 19 benzinării sub brandul Gazprom.
Datoriile totale ale NIS Petrol se cifrează în prezent la circa 595 milioane lei, potrivit raportului de analiză a stării de dificultate întocmit de administratorul concordatar, însă cea mai mare parte din ele nu prezintă probleme, constând în împrumuturi intragrup acordate de compania-mamă din Serbia, pentru care scadența a fost prelungită recent până la finalul anului viitor. NIS Petrol dispune de active în valoare totală de 534 milioane lei, reprezentând în principal în proprietăți imobiliare și mijloace fixe.
Decizia de solicitare a deschiderii procedurii concordatului preventiv a fost luată din cauza unor datorii curente de circa 28 milioane lei (din care societatea a achitat deja 5 milioane lei) către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru care instituția de stat a demarat executarea silită a NIS Petrol, compania contestând demersul.
″În prezent, NIS Petrol este titular într-un număr de 6 (șase) acorduri petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare/pentru explorare-dezvoltare-exploatare, prin care și-a asumat față de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (actuala Autoritate Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon) obligația executării unor lucrări de explorare cu investiții considerabile și, în caz de descoperiri comerciale, a continuării lucrărilor de exploatare/dezvoltare.
În 2 (două) acorduri petroliere explorare-dezvoltare-exploatare, compania a realizat toate lucrările petroliere asumate în perioada de explorare, aflându-se momentan în dezvoltare, în timp ce în 3 (trei) acorduri petroliere explorare-dezvoltare-exploatare nu a reușit să termine în cadrul perioadei de explorare toate obligațiile asumate pentru acea perioadă, din motive neimputabile titularului″, se arată în motivare.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Renault 5 va „reînvia” încă un nume legendar, Turbo 3E, cu motor de 500 CPANRMPSG a considerat în schimb că nerealizarea este din vina companiei, astfel că a cerut aplicarea prevederii din Legea petrolului care, în această situație, obligă titularul de acord petrolier la plata către Autoritate a contravalorii lucrărilor obligatorii neexecutate. NIS Petrol și ANRMPSG au proces și în această speță.
″(Debitoarea – n.r.) arată că toate creanțele sunt curente și că a depus la dosarul cauzei facturile emise de ANRMPSG din care rezultă scadența începând cu luna noiembrie a acestui an. (...) În continuare, solicită deschiderea concordatului preventiv pentru că au venit foarte multe facturi în luna noiembrie de la ANRMPSG, ele fiind rezultatul unor lucrări parțial neefectuate de către companie.
ANRMPSG a facturat toată suma prin mai multe facturi, scadențele lor nedepășind mai mult de 30-35 zile. Totodată, învederează că a fost achitată până la acest moment suma de 5 milioane de lei. (...) Astfel, dacă nu erau emise toate facturile odată în noiembrie, facturile de la ANRMPSG, nu era o problemă (...)″, se mai spune în document.
După cum a relatat Profit.ro, NIS Petrol pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale din zăcământul Teremia Nord, aflat pe perimetrele Ex-7 Periam și Ex-8 Biled din județul Timiș, la care NIS Petrol este concesionar majoritar și operator, cu participații de câte 85%. La una din sonde se face deja extracție de probă, iar în al treilea trimestru din 2024, compania a obținut autorizații de construire pentru elemente de infrastructură de transport al gazelor extrase de pe perimetre, potrivit celui mai recent raport al companiei-mamă din Serbia.
CITEȘTE ȘI Elon Musk își dorește să aibă propriul oraș - solicită o consultare populară pentru baza StarbasePe lângă lanțul de benzinării pe care vrea să-l vândă și de concesiunile de perimetre cu zăcăminte de hidrocarburi, NIS Petrol mai deține și operează în România o centrală de producție de curent electric pe gaze de 7,5 MW la Jimbolia, având și licență de furnizor și trader de energie.
Din motivarea hotărârii judecătorești privind concordatul preventiv rezultă că NIS Petrol s-a resimțit din cauza tensiunilor geopolitice și economice determinate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei demarată prin invazia din februarie 2022, în condițiile în care compania-mamă din Serbia se află sub controlul rușilor de la Gazprom.
″(...) compania se afla în prezent într-o dificultate evidentă, o serie de factori interni și externi au condus treptat la deteriorarea situației financiare a subscrisei, fapt care a erodat capacitatea companiei de a-și finanța capitalul de lucru. (...) în urma evoluției situației regionale, s-a confruntat cu o reticentă semnificativă din partea unor clienți - atât angro, cât și benzinăriilor.
Din ce în ce mai mulți parteneri au informat compania că nu mai pot continua să colaboreze și în luna aprilie (2022 – n.r.) compania a pierdut cel mai mare client al acesteia.
La începutul lunii mai 2022, unicul furnizor local de combustibili auto (benzine și motorine) al companiei a informat compania că nu vor mai prelungi contractul de livrare după data de 15 mai 2022, dacă nu se schimbă acționariatul companiei; acest fapt a condus la necesitatea aprovizionării benzinăriilor doar prin intermediari și la creșterea costurilor cu materiile prime cu aproximativ 0,16 lei/ litru.
Începând cu luna mai 2022, exportul de motorină din Serbia a fost interzis și, după reluare, NIS a preferat să nu mai furnizeze acest produs către companie, având în vedere riscul de încasare. Livrările ulterioare de la acest partener au fost reduse și s-au derulat doar în cazul în care acestea erau compensate cu livrări de petrol ale companiei″, se menționează în document.
CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul unui salon de coafură din România explică tendința privind avansul de 50% care poate fi pierdut: Noi plătim 50% din necazurile clienților. Toți se vaită de același lucru!Acolo se mai arată că, având în vedere dificultatea NIS Petrol în a oferi garanții furnizorilor și de a face plăți în avans, termenele de plată au fost reduse.
″Dar și cu termene de plată reduse, nu a fost posibilă încheierea unor contracte mai avantajoase cu producătorii sau importatorii locali. Compania a întâmpinat dificultăți și în derularea relațiilor cu băncile și companiile de asigurare, mai multe bănci refuzând să proceseze plățile clienților companiei și plățile companiei către furnizori.
Compania are în prezent conturi deschise la o singura bancă comercială din România, iar colaborarea este limitată de o serie de reguli foarte stricte, motiv pentru care colaborarea pe OPCOM, piața pe care se vinde energia electrică produsă la unul dintre câmpurile de explorare, este mult îngreunată și în condiții dezavantajoase comercial.
De asemenea, companiile de asigurări nu închid contracte cu compania; acest lucru are ca efect imposibilitatea companiei de a beneficia de credit furnizor, ceea ce duce la necesitatea de a face plăți în avans, cu efect negativ asupra fluxurilor de numerar și a profitabilității. Astfel, în condițiile în care clienții companiei nu pot primi nici scrisori de garanție bancară, nici asigurări ale debitelor comerciale, aceștia se îndreaptă către alți furnizori, sau își reduc semnificativ volumele cumpărate de la companie″, a argumentat NIS Petrol în instanță.
CITEȘTE ȘI FOTO Record - Tabloul "Țărăncuță odihnindu-se" de Nicolae Grigorescu, cel mai bine vândut în piața românească de artă după 1990NIS Petrol SRL a terminat anul trecut cu pierderi de 63,6 milioane lei, la venituri totale de peste 298 milioane lei, conform celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor. De la startul activității în România, în 2012, și până în 2023 inclusiv, firma a raportat pierderi în fiecare an, în cifră cumulată de peste jumătate de miliard de lei.
Compania-mamă sârbă NIS, listată la Bursa din Belgrad, a terminat anul 2023 cu profit net de circa 60 milioane euro, la venituri totale de peste 870 milioane euro. Principalii ei acționari sunt Gazpromneft, divizia petrolieră a Gazprom (50%), Gazprom ca atare (6,15%) și statul sârb (aproape 30%).