Premier Energy exportă din nou curent electric în Ucraina printr-un contract bilateral, cu 40% mai scump

Premier Energy exportă din nou curent electric în Ucraina printr-un contract bilateral, cu 40% mai scump

Agregat energetic ucrainean distrus într-un atac al Rusiei, februarie 2024. Sursă foto: Ukrenergo

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 07:09

Premier Energy SRL, din conglomeratul Premier Energy Plc controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, listat la Bursa de Valori București (BVB), a încheiat un nou contract de export de energie electrică în Ucraina, relevă date analizate de Profit.ro.

Cumpărătorul este același, respectiv compania ucraineană de stat JSC Energy Company of Ukraine (ECU), controlată de Fondul Proprietății de Stat de la Kiev, cel mai mare importator de energie electrică din țara vecină și unul dintre cei mai mari din Europa, înființată în 2022, anul startului agresiunii militare a Rusiei.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Imagini aeriene indică distrugerile provocate de inundațiile din Spania: Poduri prăbușite, mașini îngrămădite, case avariate CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini aeriene indică distrugerile provocate de inundațiile din Spania: Poduri prăbușite, mașini îngrămădite, case avariate

Contractul, cu durata de 2 luni, prevede o cantitate totală estimată de 58.560 MWh, cu livrare în Ucraina în perioada noiembrie-decembrie 2024 inclusiv.

Prețul mediu estimat al energiei exportate la ucraineni în baza înțelegerii este de 140 euro/MWh, astfel că valoarea totală prognozată este de aproape 8,2 milioane euro.  Formula de stabilire a prețului din contract prevede că, pentru fiecare oră de livrare, la cotația spot PZU din România se adaugă o marjă garantată a vânzătorului, de 2,75 euro/MWh, plus costul de transport transfrontalier către țări nemembre UE, de 2,8 euro/MWh.

Prețul este cu 40% mai mare decât cel de 100 euro/MWh aferent precedentului contract Premier Energy-ECU, încheiat în ultima parte a lunii iunie, pe 3 luni, pentru o cantitate totală estimată la peste 110.000 MWh, cu livrare în perioada iulie-septembrie 2024.

Tot atunci, Premier Energy a încheiat și un contract de export de energie în Republica Moldova, pe 3 luni (livrare în iulie-septmbrie 2024), pentru o cantitate de până la 1.000 MWh, la prețul estimat de 300 lei/MWh. Cumpărătorul a fost Navitas Energy SRL de peste Prut, afiliată cu Premier Energy, care are operațiuni semnificative în Basarabia.

Meta, proprietarul Facebook și Instagram, a obținut rezultate financiare peste așteptări în trimestrul trei, dar creșterea numărului de utilizatori activi a fost sub așteptări CITEȘTE ȘI Meta, proprietarul Facebook și Instagram, a obținut rezultate financiare peste așteptări în trimestrul trei, dar creșterea numărului de utilizatori activi a fost sub așteptări

Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) tocmai a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW. Decizia, negociată de ucraineni de mai multe luni, a venit după întâlnirea recentă de la Kiev dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șefa Executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen.

Atacurile cu rachete și drone ale Rusiei au provocat distrugeri masive sistemului energetic ucrainean, de care depinde în bună măsură și cel al Republicii Moldova, scoțând din producție capacități de generare ucrainene de circa 9.000 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
exporturi energie românia ucraina
ucraina importuri energie
scumpire energie
premier energy