Operatorii de rețele de distribuție a energiei electrice ar putea căpăta posibilitatea legală de a prelua controlul tehnic asupra instalațiilor prosumatorilor și chiar de a le opri producția, relevă un proiect legislativ analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Documentul stipulează că, pentru perioada în care, prin reglementări ANRE, se amână montarea de către operatorii de rețea a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse, energia electrică produsă în centralele electrice fotovoltaice, altele decât cele care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, se stabilește pe baza datelor stocate în invertor/invertoare, caz în care administratorul invertoarelor respective are obligația de a permite accesul operatorului de rețea la aceste date.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Operatorii de rețea au dreptul să folosească funcțiile invertorului de reglaj al tensiunii cu acceptul prosumatorilor contra unor forme de stimulare a acestora, precum plăți directe, reduceri de tarife etc, conform reglementărilor ANRE″, scrie în draft.
În plus, distribuitorii vor avea dreptul de a verifica respectarea parametrilor tehnici de funcționare a invertoarelor, cu informarea prealabilă a prosumatorilor.
″Operatorii de rețea au dreptul sa reducă puterea injectată în rețea la zero pe o perioada de maxim 30 de zile, în cazul în care identifică nerespectarea repetată a parametrilor de funcționare ai invertorului prevăzuți în reglementările ANRE și, simultan, transmiterea unei sesizări la ANRE împotriva operatorului economic atestat care a realizat punerea în funcțiune a instalației de producere a energiei electrice. Procesul de verificare a parametrilor invertoarelor, identificarea abaterilor, informarea prosumatorilor precum și perioada de reducere a puterii injectate se realizează conform reglementărilor ANRE″, mai prevede proiectul.
Conform acestuia, aceste măsuri sunt esențiale pentru stabilitatea tehnică a rețelei în contextul integrării tot mai mari de surse regenerabile.
CITEȘTE ȘI FOTO Control amplu al inspectorilor de muncă la Arena Națională din București. Peste 600 de persoane lucrau fără forme legaleANRE a susținut de mai demult că ar fi bine ca operatorilor de distribuție a energiei electrice să li se dea posibilitatea prin lege să acceseze instalațiile prosumatorilor, cu acordul acestora, pentru echilibrarea rețelelor.
Puterea instalată cumulată a instalațiilor de producție de energie electrică ale prosumatorilor din România a depășit probabil, în prezent, nivelul de 2.000 MW, în condițiile în care, la 31.07.2024, aceasta ajunsese la peste 1.981 MW. Prin comparație, puterea însumată a centralelor fotovoltaice mari, aparținând producătorilor de energie licențiați, este de doar circa 1.800 MW.