Investitorii care au construit și pus în funcțiune prima instalație de stocare de energie electrică de sine stătătoare racordată la sistemul energetic național al României au ″recidivat″ în domeniu, acum la pachet cu un parc fotovoltaic, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Firma Glyptodon SRL - controlată în proporții egale, de câte o treime din capital, de fondul austriac de investiții Core Value Capital, societatea Gerdan Real Estate SRL a șefilor dezvoltatorului de unități de producție de energie regenerabilă din Austria LSG Group și constructorul și operatorul austriac de sisteme fotovoltaice Green Source GmbH - a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică dotată cu sistem de stocare a energiei produse.

Amplasamentul centralei electrice mixte este situat în extravilanul comunelor Sânandrei (satul Carani) și Dudeștii Noi, din județul Timiș, și are o suprafață de aproape 49 de hectare.
Aceasta include un parc fotovoltaic de 56 MW, o instalație de stocare de electricitate cu putere instalată de 37,5 MW și capacitate de stocare de 68,8 MWh, plus o stație electrică de 110 kV, cu transformator de 63 MVA și cablu subteran de conexiune de circa 6,5 kilometri.

Inițial, proiectul era gândit la dimensiuni mai mici, cu parc fotovoltaic de circa 50 MW, respectiv instalație de stocare cu putere de 18,64 MW capacitate de 34,4 MWh, cu posibilitate de extindere la 51,6 MWh.
Instalația de stocare este compusă din baterii litiu-ion-fosfat (LFP).
Dezvoltatorul nu a aplicat pentru niciun program de ajutor de stat din domeniu, conform informațiilor Profit.ro.

Aceiași investitori controlează compania Megalodon Storage SRL, care deține și operează instalația de stocare de 7 MW de la Căciulați, comuna Moara Vlăsiei, județul Ilfov, primul sistem de sine stătător de acest tip racordat la sistemul energetic național, în vara anului trecut. Firma este activă pe piața de echilibrare.
″Dacă proiectul Megadolon a fost un pionier în domeniul sistemelor de stocare de energie în baterii din România, Glyptodon va fi cea mai mare baterie de stocare din România (68,8 MWh)″, spunea dezvoltatorul în toamna anului trecut.
Între timp, capacitatea instalației de stocare a centralei electrice mixte Gălbiori 2 a grupului Monsson a fost majorată la 72 MWh, potrivit datelor operatorului de transport și sistem Transelectrica, aceasta devenind cea mai mare din țară.

În prezent, sistemul energetic național românesc dispune de sisteme de stocare a electricității cu putere instalată însumată de 234,7 MW și capacitate totală de 398,8 MWh.
″Sistemul Electroenergetic Național (SEN) a trecut cu succes provocările tehnice fără precedent din primele două zile ale Sărbătorilor Pascale, când consumul de electricitate a atins niveluri minime istorice, pe fondul suprapunerii sărbătorilor pascale pentru creștinii ortodocși și catolici. Duminică, în prima zi de Paște, consumul a coborât până la aproximativ 2.500 MW – cel mai scăzut nivel istoric, iar luni, a doua zi de Paște, în intervalul 12:00 – 13:00, consumul minim instantaneu a fost de 2.701 MW. Instalațiile de stocare au avut un rol important în echilibrarea sistemului, consumul acestora depășind 130 MW în ambele zile, respectiv 135 MW duminică și 133 MW luni″, a transmis Transelectrica.

În decembrie anul trecut, au fost semnate 11 contracte de finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiecte de stocare de energie electrică, în valoare totală de 78,3 milioane euro. Proiectele subvenționate au un necesar total de investiții de peste 603 milioane euro și vor genera o capacitate operațională de stocare de 1.546 MWh.
Se află în derulare și un apel de proiecte din cadrul unui program similar de sprijin pentru stocare, cu finanțare din Fondul de Modernizare al UE, al cărui buget se ridică la 150 milioane euro.