Prețurile petrolului au crescut cu aproape 2 dolari pe baril, în urma noilor sancțiuni impuse de Statele Unite împotriva Iranului și a revenirii piețelor bursiere, care au declanșat o redresare după scăderile puternice din sesiunea anterioară, transmite Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,18 dolari, sau cu 1,8%, ajungând la 67,44 dolari pe baril. Contractul WTI (West Texas Intermediate) cu livrare în mai, care a expirat la închiderea de marți, a câștigat 1,23 dolari, sau 2%, închizând la 64,32 dolari. Contractul WTI pentru iunie, mai activ tranzacționat, a urcat de asemenea cu 2%, stabilindu-se la 63,47 dolari, scrie News.ro

Statele Unite au anunțat marți noi sancțiuni împotriva unui important magnat iranian din domeniul transportului de gaze petroliere lichefiate și țiței, precum și asupra rețelei sale corporative.
Deși negocierile dintre Washington și Teheran privind programul nuclear iranian au făcut unele progrese în weekend, eșecul de a ajunge la un acord ar putea afecta grav exporturile de petrol ale Iranului, în contextul înăspririi sancțiunilor americane, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.
”Ori se ajunge la un acord nuclear, ori SUA încearcă să reducă la zero exporturile de petrol iranian – iar scenariul zero devine tot mai probabil”, a spus Kilduff.
O creștere a piețelor bursiere americane, reflectând o creștere a apetitului pentru risc în rândul investitorilor, a susținut de asemenea prețul petrolului, potrivit analistului Robert Yawger de la Mizuho.
Acțiunile din SUA au crescut marți, pe fondul atenției acordate sezonului de raportări financiare, după ce luni criticile tot mai dure ale președintelui Donald Trump la adresa președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, au provocat un val de vânzări pe bursă.
Atât Brent, cât și WTI au scăzut cu peste 2% luni, ca urmare a progresului în negocierile SUA-Iran și a scăderilor pe piețele de acțiuni.

Cu toate că petrolul și-a revenit marți, investitorii rămân îngrijorați că tarifele vamale impuse de SUA ar putea încetini economia globală, ceea ce ar reduce cererea de petrol în perioada următoare.
Fondul Monetar Internațional a redus marți prognoza de creștere economică globală pentru acest an, invocând tarifele vamale americane la cele mai ridicate niveluri din ultimul secol și tensiunile comerciale tot mai intense dintre Washington și Beijing.
”Tarifele impuse de SUA riscă să încetinească comerțul global, să perturbe lanțurile de aprovizionare și să crească costurile în industriile mari consumatoare de energie – toate acestea ar putea reduce semnificativ cererea de petrol”, a explicat Marcus McGregor, director de cercetare în materie de materii prime la firma de administrare a activelor Conning.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, le-a spus marți investitorilor că se așteaptă la o detensionare a conflictului comercial dintre SUA și China, însă a precizat că negocierile nu au început încă și se anunță a fi ”dificile”.
Între timp, Ministerul Economiei din Rusia a redus prognoza pentru prețul mediu al petrolului Brent în 2025 cu aproape 17% față de estimarea din septembrie, potrivit unor documente consultate de Reuters.
Un sondaj Reuters arată că stocurile de țiței din SUA sunt așteptate să fi scăzut săptămâna trecută.