Beijingul le-a cerut recent companiilor sud-coreene să nu exporte produse care conțin pământuri rare din China către firme de apărare din SUA, a relatat publicația Korea Economic Daily, citând surse guvernamentale și din industrie.
Informația preluată de agenția Reuters menționează că Ministerul Comerțului din China a transmis mesajul prin scrisori adresate companiilor sud-coreene care produc transformatoare electrice, baterii, ecrane, vehicule electrice, echipamente aerospațiale și echipamente medicale – toate folosind aceste materiale-cheie, scrie Hotnews.ro

Potrivit Korea Economic Daily, scrisorile avertizau că firmele sud-coreene ar putea fi sancționate dacă încalcă restricțiile de export.
Ministerul Industriei din Coreea de Sud nu a fost disponibil imediat pentru comentarii în afara programului de lucru.
La începutul acestei luni, China a introdus restricții la exportul de elemente de pământuri rare, ca parte a unui răspuns amplu la taxele vamale impuse de președintele american Donald Trump împotriva sa. Măsura Beijingului e de natură să reducă aprovizionarea Occidentului cu minerale folosite la fabricarea de arme, panouri solare și numeroase bunuri electronice de larg consum.
China controlează producția de pământuri rare a lumii
China produce în prezent aproximativ 90% din pământurile rare rafinate la nivel global – un grup de 17 elemente-cheie utilizate în industriile de apărare, energie verde, electronice și vehicule electrice.
SUA importă majoritatea pământurilor rare din China, ceea ce alimentează temerile legate de vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare în caz de criză geopolitică.
Financial Times scria în data de 12 aprilie că administrația Trump lucrează la un plan de reducere a dependenței SUA de pământurile rare din China, însă detaliile sale nu sunt clare până în prezent.

Groenlanda, insula autonomă daneză pe care Trump a amenințat în mod repetat că o va anexa la SUA, are zăcăminte bogate de pământuri rare, însă a oprit exploatarea la cea mai mare mină a sa în 2021.
SUA și Ucraina au încheiat săptămâna trecută un acord pentru exploatarea mineralelor rare de pe teritoriul ucrainean în parteneriat cu Washingtonul, însă înțelegerea semnată este sub forma unui „memorandum de intenție”, fără angajamente juridice ferme.