GRAFICE Republica Moldova importă volume record de gaze din România, echivalente cu 16% din producția Romgaz, OMV Petrom, BSOG

GRAFICE Republica Moldova importă volume record de gaze din România, echivalente cu 16% din producția Romgaz, OMV Petrom, BSOG
Florin Rusu
Florin Rusu
scris astăzi, 07:09

Republica Moldova, al cărei sistem de transport este operat de Vestmoldtransgaz, filială a Transgaz, importa miercuri un volum record de gaze din România, de aproximativ 40 GWh, reprezentând aproximativ 16% din producția curentă zilnică a companiilor autohtone. Cantitatea importată miercuri este mai mare cu cu 7 GWh sau cu o cincime peste precedentul record anunțat de Profit.ro, de 33 GWh, înregistrat sâmbătă.

Fostul operator al sistemului de transport din Republica Moldova, Moldovagaz, controlat de gigantul rus Gazprom a rămas de o lună fără conducere executivă, susține presa de la Chișinău, în condițiile în care deja de trei săptămâni partea rusă „blochează numirea” noii conduceri a companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
ANAF își pune panouri fotovoltaice CITEȘTE ȘI ANAF își pune panouri fotovoltaice
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit unuia dintre membrii consiliului de supraveghere al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, compania ar trebui să procure gaz pentru sezonul de iarnă (ianuarie-aprilie), dar procesul este blocat pentru că nu are cine lua decizii:

„Ca să nu rămânem fără gaz, trebuie să numim administrare externă la Moldovagaz. Am expediat Parlamentului un proiect de lege în acest sens, el trebuie înregistrat și inclus pe ordinea de zi la următoarea ședință a Parlamentului. S-a terminat cu șantajul, deja suntem pregătiți pentru orice șmecherii din partea Gazprom-ului”.

ULTIMA ORĂ VIDEO Explozii și focuri de armă la Ankara. Autoritățile turce denunță un atac terorist CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Explozii și focuri de armă la Ankara. Autoritățile turce denunță un atac terorist

Majorarea achizițiilor de gaze din România ar putea avea legătură cu această situație, fiind menită a compensa livrările ruse.

Miercuri, din România intra în Republica Moldova o cantitate record de 3,7 milioane metri cubi (aproximativ 40 GWh), cu 7 milioane mc peste precedentul record de 33 GWh înregistrat sâmbătă.

O parte din această cantitate ar putea proveni din producția internă, asigurată în principal de Romgaz, OMV Petrom sau BSOG, însă nu este exclus ca majoritatea să fie importată din alte zone și doar să tranziteze România.

American Airlines - amendată cu 50 milioane dolari. Pasageră cu handicap: Am fost făcută să mă simt ca un bagaj, așa că nu mai zbor! CITEȘTE ȘI American Airlines - amendată cu 50 milioane dolari. Pasageră cu handicap: Am fost făcută să mă simt ca un bagaj, așa că nu mai zbor!

Miercuri, România era importator net, în țară intrând 11,4 milioane mc, ieșind în schimb doar 10,9 milioane mc (din care 3,7 milioane mc în Republica Moldova și 7,2 milioane mc în Ungaria).

Pentru acoperirea consumului intern, care se situează de săptămâna trecută peste cel al producției curente, pe lângă importuri, companiile din România mai extrag și 2,4 milioane mc din depozite.

Duminică, cetățenii Republicii Moldova au votat favorabil, chiar dacă la limită, în referendumul privind aderarea la UE, ceea ce reprezintă o lovitură dată influenței, politice și economice (Gazprom fiind probabil cel mai important vehicul), a Rusiei în fosta republică sovietică.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
exporturi
gaze
republcia moldova
moldovagaz