GRAFICE Reglementatorul maghiar: România - cea mai scumpă piață UE a energiei. Ungaria - cea mai importantă sursă de importuri

GRAFICE Reglementatorul maghiar: România - cea mai scumpă piață UE a energiei. Ungaria - cea mai importantă sursă de importuri

Maryia Kazlouskaya | Dreamstime.com

Florin Rusu
Florin Rusu
scris astăzi, 07:15

Prețurile spot ale energiei electrice pe piețele pentru ziua următoare din Europa Centrală și de Est, inclusiv cel din România, au fost în august mai ridicate decât cele din aceeași lună a anului trecut, situație contrară celei înregistrate în restul Europei, susține un raport al reglementatorului maghiar, MEKH, analizat de Profit.ro și care confirmă decuplarea acestei regiuni de restul Europei. România a fost cea mai scumpă piață spot din UE, și cea de-a doua din Europa, după cea sârbă, sistemul energetic autohton fiind în continuare deficitar, bazându-se pe importuri, în special din Ungaria, pentru acoperirea consumului intern și exporturile către Ucraina și Republica Moldova.

De ce este important Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România va solicita compensații în următoarea ședință a consiliului de miniștri din UE pentru diferețele mari de preț al energiei pe piețele spot din estul Europei și cele occidentale, înregistrate în pofida unificării și interconectării piețelor.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO A fost lansată cea mai mare turbină eoliană din lume CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO A fost lansată cea mai mare turbină eoliană din lume
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“În august, prețul a fost superior celui din urmă cu un an, în cele zece țări europene cu cele mai mari prețuri spot (statele din Europa Centrală și de Est - n.r.). În restul țărilor, prețul a fost mai mic comparativ cu cel din luna august a anului precedent. Cel mai mare preț în această lună a fost înregistrat în Serbia, urmată de România și Bulgaria”, precizează MEKH.

Potrivit regementatorului maghiar, în august, sistemul energetic românesc a rămas deficitar: “deși producția de energie nucleară a crescut, cea hidro și ce pe bază de cărbune au scăzut. Per total, producția din România a scăzut, în condițiile în care și consumul intern s-a diminuat comparativ cu cel din iulie (medie orară de 700 MW față de media orară de 760 MW din luna precedentă).

VIDEO&FOTO La ceas de seară, continuă conflictul între primari - Nicușor Dan a revenit în zona Unirii. Un buldozer încearcă să dărâme gardul, dar câteva persoane s-au așezat în față. A ajuns și o ambulanță CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO La ceas de seară, continuă conflictul între primari - Nicușor Dan a revenit în zona Unirii. Un buldozer încearcă să dărâme gardul, dar câteva persoane s-au așezat în față. A ajuns și o ambulanță

Mărimea importurilor din Ungaria a rămas, în esență, neschimbată, scăderea cererii de import din România manifestându-se în nivelurile importurilor din Bulgaria și a exporturilor către Ucraina. Astfel, Ungaria a continuat să fie cea mai importantă sursă de importuri a României în această lună.

Scurta reducere a cererii de import la mijlocul lunii a fost legată de o creștere a producției eoliene din România”.

GRAFICE Reglementatorul maghiar: România - cea mai scumpă piață UE a energiei. Ungaria - cea mai importantă sursă de importuri

MEKH mai remarcă faptul că, în august, producția din surse regenerabile din Balcani a atins al treilea cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani din cauza secetei care a afectat regiunea. Producția de hidroenergie a scăzut în toate țările din regiune, iar cererea de resurse a Balcanilor a fost satisfăcută parțial de fluxurile de import din Ungaria. Producția eoliană și solară a scăzut la rândul său comparativ cu luna iulie.

Sectorul modei de lux este în criză CITEȘTE ȘI Sectorul modei de lux este în criză

Interesant este că, dacă schimburile din Ungaria și România, potrivit tranzacțiilor de pe piața pentru ziua următoare, au avut în general un singur sens, într-o singură zi doar, România fiind exportator net, pe cealaltă piață spot, cea intraday, situația a fost una inversă.

GRAFICE Reglementatorul maghiar: România - cea mai scumpă piață UE a energiei. Ungaria - cea mai importantă sursă de importuri

Potrivit tranzacțiilor intraday, Ungaria a importat energie în timpul zilei și dimineața, seara și a exportat pe timp de noapte: “Fluxul a fost predominant în direcția nord-est, România fiind principala sursă de importuri, în timp ce exporturile au fost direcționate către Austria și Slovacia”.

De altfel, România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), în pofida scăderii prețurilor în ultimele 2 luni de pe piața pentru ziua următoare, pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent, a anunțat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
spot
pzu
românia
ue
ungaria
importuri