Autoritățile au introdus pe ultima sută de metri, în legislația primei licitații organizate de România pentru selectarea de beneficiari ai schemei de ajutor de stat constând în subvenționarea, prin contracte pentru diferență (CfD), a unor proiecte de producție de energie regenerabilă, eoliană și fotovoltaică, cu putere însumată de 1.500 MW, lansată luna trecută, o prevedere care pune probleme la înscriere unor mari investitori internaționali din domeniu, au arătat surse din piața de profil pentru Profit.ro.
Schema, care ar urma să aibă o durată de 15 ani, va fi finanțată în principal printr-un grant european nerambursabil de 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare.
O normă din prima parte a lunii septembrie, care aprobă cadrul general și regulile licitației, stipulează că, pentru a putea fi beneficiari ai schemei CfD și pentru ca cererile de finanțare să le fie luate în considerare, solicitanții trebuie, printre altele, să dețină ″experiență în dezvoltarea, construcția sau operarea de proiecte comparabile în România sau la nivel global, în orice perioadă din ultimii 10 ani″, proiecte comparabile însemnând ″proiecte cu aceeași tehnologie (eoliană onshore și/sau solară fotovoltaică)″.
Astfel, pentru fiecare instalație de producție prezentată pentru a-și demonstra experiența în dezvoltare, solicitantul trebuie să furnizeze cel puțin unul dintre următoarele documente: contractul de dezvoltare/achiziție pentru instalație, contractul de cumpărare a terenului sau orice alt drept real asupra terenului pentru construcția proiectului, autorizația emisă de autoritatea competentă pentru construcția instalației, contractul de racordare la rețea pentru racordarea la rețeaua electrică a instalației sau licența pentru exploatarea capacităților de producere a energiei electrice.
″Pentru fiecare instalație prezentată pentru a-și demonstra experiența în exploatare, solicitantul va furniza: contractul de O&M (operare și mentenanță), contract de gestionare a activelor sau alte tipuri de contracte de exploatare pentru proiect, în care solicitantul are fie calitatea de furnizor de servicii, fie calitatea de beneficiar al serviciilor; în cazul în care solicitantul este principalul contractor O&M al unei societăți care gestionează proiectul, dar a externalizat serviciile O&M către o terță parte, solicitantul va furniza contractul O&M încheiat cu societatea care gestionează proiectul; dacă solicitantul exploatează el însuși instalații de producție cu propriile resurse, vor fi furnizate contractele de muncă și dovezi ale ultimelor plăți efectuate personalului desemnat″, mai scrie în normă.
Criteriul de eligibilitate al experienței a fost introdus pentru reducerea riscului ca proiectele declarate câștigătoare să nu fie finalizate și puse în funcțiune. Dar și pentru a se preveni înscrierea la licitația CfD a proprietarilor de terenuri propice pentru parcuri eoliene sau solare, cu proiecte inițiate ″în acte″, eventual și cu avize tehnice de racordare (ATR), dar care nu au nici resursele, nici expertiza și nici intenția de a le duce bun sfârșit, urmărind oricum să le vândă dezvoltatorilor profesioniști. Și care ar fi în poziția de a solicita prețuri mai mari odată ce proiectele lor ar beneficia de subvenție CfD adjudecată.
CITEȘTE ȘI Giorgio Armani, 90 de ani, intenționează să se retragă din activitate în următorii doi sau trei aniProblema este că marile grupuri multinaționale din sectorul energiei regenerabile, precum și fondurile de investiții specializate în plasamente energetice ″verzi″, obișnuiesc să investească prin intermediul unor firme pe care și le înființează special pentru fiecare proiect în parte, ad hoc, așa-numitele SPV-uri (Special Purpose Vehicles). Aceste entități juridice nu au în sine, în mod individual, niciun fel de experiență, beneficiind în schimb de finanțare, know-how, asistență inginerească și operațională, precum și de alte forme de suport de la grupurile-mamă. Prin astfel de SPV-uri sunt dezvoltate atât proiecte greenfield, inițiate de la zero, cât și proiecte deja existente achiziționate de la alții, aflate în diverse stadii.
La cum este formulată reglementarea primei licitații CfD a României și dat fiind modul în care autoritățile par să interpreteze prevederile acesteia, există riscul ca SPV-urile de proiect înființate de ″grei″ ai industriei special pentru a participa la competiție să fie respinse la înscriere, acestea neîndeplinind criteriul experienței directe în dezvoltarea, construcția sau operarea de parcuri eoliene sau fotovoltaice, au declarat sursele citate.
CITEȘTE ȘI Doar 4% dintre români văd schimbările climatice drept cea mai importantă problemă a acestor vremuriMai exact, regulile nu par să ia în considerare experiența acționarilor acestor SPV-uri. Iar asta înseamnă că doar acele grupuri care vin la licitație cu entități juridice pe care au dezvoltat proiecte anterioare, putând astfel demonstra experiență, vor fi luate în considerare. Astfel de cazuri nu sunt cu totul inexistente, însă sunt extrem de rare, au precizat sursele.
În plus, potrivit acestora, ″speculatorii″ ce au doar terenuri cu ATR-uri sunt oricum împiedicați să participe la licitația CfD de criteriul financiar de eligibilitate, care stipulează că ″Solicitantul va furniza dovezi de încredere și verificabile privind finanțarea ce acoperă valoarea totală a proiectului propus sub forma: Unei scrisori/unor scrisori de confort privind sprijinul financiar emisă(e) de (i) o bancă(bănci) din România sau de (ii) o instituție internațională de finanțare cu un rating de credit minim BBB conform S&P (sau echivalent); și/sau Unei autorizări a Consiliului de Administrație al solicitantului sau altui organ de adoptare a deciziilor cu înaltă autoritate al solicitantului sau consorțiului în legătură cu finanțarea din surse proprii″.
Mai mult. solicitanții sunt obligați să depună o garanție de participare la licitație în echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro per MW pentru puterea instalată a proiectului, adică cel puțin 100.000 euro, dat fiind că nu sunt acceptate decât proiecte de minimum 5 MW.
CITEȘTE ȘI VIDEO Designul sportiv al robotaxiului cu două locuri al Tesla i-a luat prin surprindere pe experțiNorma ce include regula privind criteriul experienței a intrat în vigoare pe 6 septembrie, cu numai 3 zile înainte de startul licitației, care a început pe 9 septembrie. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 18 noiembrie, adică peste circa o lună. Nu este limpede câți solicitanți s-au înscris în total până acum și nici câți dintre investitorii cu experiență în domeniu care au depus cereri de finanțare au făcut-o în nume propriu sau prin SPV-uri.
Pe de altă parte, regulile licitației intrate în vigoare pe ultima sută de metri prevăd că, dimpotrivă, solicitanții declarați câștigători pot desemna SPV-uri pe care le controlează în postura de entități care semnează contractele CfD adjudecate.
CITEȘTE ȘI Grupul auto chinez BYD se așteaptă să își crească rapid vânzările în GermaniaSchema de sprijin CfD este menită să asigure constanța veniturilor în etapa de exploatare a unui proiect de investiții în producția de energie verde. Astfel, în esență, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare", preț care să-i asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar în acest caz investitorul este obligat să returneze diferența.
La licitația de acum, la care ofertele trebuie depuse până pe 18 noiembrie, se pleacă de la prețuri de exercitare solicitate maxime de 78 euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice și de 82 euro/MWh pentru cele eoliene.