În următorul deceniu va crește probabil numărul țărilor în incapacitate de plată

În următorul deceniu va crește probabil numărul țărilor în incapacitate de plată
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:00

Țările vor intra probabil mai des decât în trecut în incapacitate de plată a datoriei lor în valută, în următorul deceniu, din cauza costurilor de împrumut mai mari și a nivelului mai ridicat al datoriei, avertizează agenția de evaluare financiară S&P Global, într-o analiză a falimentelor din ultimii 20 de ani, transmite Reuters.

Per ansamblu, în ultimul deceniu și situația ratingurilor suverane pe plan global este mai precară, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

"Acești factori provoacă rapid probleme de lichidități deoarece se reduce accesul la finanțare și accelerează ieșirile de capital. În multe cazuri, aceste evoluții constituie punctul critic de unde restricțiile asupra lichidităților și solvabilității devin problematice pentru un guvern", se arată în raportul S&P.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FOTO Town Gas, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt, bifează o premieră în România. Gaze furnizate în case românilor CITEȘTE ȘI FOTO Town Gas, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt, bifează o premieră în România. Gaze furnizate în case românilor

Pandemia din 2020 a pus presiune asupra finanțelor publice, și au fost șapte exemple de țări care nu și-au putut achita datoria în valută: Belize, Zambia, Ecuador, Argentina, Liban și Surinam.

Majorarea prețurilor la alimente și combustibili, după ce în 2022 Rusia a invadat Ucraina, a pus și mai multă presiune, alte opt țări nereușind să-și plătească datoria în valută în 2022 și 2023, inclusiv Ucraina și Rusia.

Din 2020, numărul combinat de intrări în incapacitate de plată se ridică la peste o treime din cele 45 de țări care s-au confruntat cu o incapacitate de rambursare a datoriei suverane în valută, din 2000.

Deficitul contului curent a crescut cu aproape 30% CITEȘTE ȘI Deficitul contului curent a crescut cu aproape 30%

Țările în curs de dezvoltare sunt acum mai dependente de împrumuturile guvernamentale pentru a asigura intrările de capital străin. Dar atunci când dependența este însoțită de politici fără predictibilitate, de lipsa independenței băncii centrale și piețe locale de capital reduse, apar deseori dificultăți în achitarea împrumuturilor, avertizează S&P Global.

"Incapacitatea de rambursare a datoriei suverane are implicații semnificative pentru creșterea economiei, a evoluției inflației și a cursului de schimb, și a solvabilității sectorului financiar suveran", se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p global
incapacitate de plata