O companie coreeană din industria de materiale, componente, echipamente și soluții pentru stocarea de energie electrică preia o participație minoritară la producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, fondat, controlat și condus de antreprenorul Adrian Polec, care la rândul său este acționar semnificativ la compania din Coreea de Sud, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, coreenii de la Top Material Co. Ltd. cumpără un pachet de 2,17% din capitalul Prime Batteries Technology.

Valoarea tranzacției depășește 2 milioane de euro.
Noul acționar nu a fost încă înregistrat la Registrul Comerțului.
Potrivit termene.ro, ca proprietari ai Prime Batteries Technology apar în continuare Prime Batteries Energy Holding (99,45%) și grupul sud-african Metair (0,54%). Prime Batteries Energy Holding este deținută de Adrian Polec (93,42%%), fondul InnoEnergy SE, co-fondat de Uniunea Europeană (5,14%), și Vicențiu Ciobanu (1,43%).

Top Material Co. Ltd., o companie cu venituri anuale reprezentând echivalentul a circa 65 milioane euro anul trecut, a fost înființată în 2012 și este listată la Bursa din Seul. Cel mai mare acționar al său, cu 36,68% din capital, este furnizorul coreean de soluții de automatizare și robotizare industrială Cowin Tech.
Adrian Polec este al treilea cel mai mare acționar al Top Material Co. Ltd., cu o participație de 4,93%, potrivit marketscreener.com.

Prime Batteries Technology a terminat anul 2023 cu venituri totale de 219,15 milioane lei (peste 44 milioane euro), conform celor mai recente date raportate Ministerului Finanțelor.
Top Material Co. Ltd. și Prime Batteries Technology au semnat recent un acord pe 10 ani, în baza căruia coreenii s-au angajat să le furnizeze românilor materiale catodice și componente pentru baterii.
Livrările de la compania coreeană vor asigura inclusiv necesarul producătorului român de baterii la noua sa gigafabrică pregătită la Fundulea, proiect anunțat în exclusivitate de Profit.ro.
Contactat pentru eventuale comentarii și detalii suplimentare, inclusiv cu privire la intrarea sa în acționariatul companiei coreene, fondatorul, acționarul majoritar și conducătorul Prime Batteries Technology, Adrian Polec, nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Fabrica din Cernica a Prime Batteries Technology urma să ajungă până la finalul anului trecut la o capacitate de producție de 2 GWh.
În momentul intrării InnoEnergy în acționariatul Prime Batteries, Proft.ro a anunțat că planul companiei este să atingă o capacitate anuală de producție de 8 GWh până în 2026, în urma unor investiții de un miliard de euro.
Anul trecut, compania românească a avansat și ideea unei eventuale listări la bursă pentru atragerea capitalului necesar extinderii producției.

Fabrica românească are deja o colaborare economică cu Mercedes-Benz Energy, o subsidiară a grupului german Mercedes-Benz specializată în furnizarea de sisteme de stocare a energiei electrice, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.
Adrian Polec a semnat anul trecut un contract important și cu grupul Monsson, deținut de „regele eolienelor“ Emanuel Muntmark, care a avut drept urmare conectarea la rețeaua națională a celei mai mari capacități de stocare a energiei electrice în baterii din România de la acel moment.

Valoarea pieței globale a bateriilor este așteptată să se dubleze în următorii ani, pe măsură ce cererea pentru baterii litiu-ion crește rapid, fiind cel mai râvnit tip de stocare a energiei pentru sectoarele auto și energetic. Astăzi, Europa este puternic dependentă de importul de metale din categoria pământurilor rare și are nevoie de mult mai multe baterii decât produce. Planul Uniunii Europene este să devină al doilea producător de baterii din lume după China..
Investițiile lui Adrian Polec nu se limitează la piața energiei. El este și proprietarul grupului APX Hotels, care administrează 5 hoteluri de 4 stele: boutique hotelurile Venis, din apropierea ambasadei Elveției, și Filitti, din apropierea Pieței Națiunilor Unite, Union Plaza din zona Unirii, toate în centrul Bucureștiului, plus complexul hotelier Wolkendorf din satul brașovean Vulcan și Hermanns Hotel din Sibiu.