Arhitectul Bogdan Alexandru Pintilie, fondatorul și principalul asociat al biroului de arhitectură Pintilie + Partners Architecture & Engineering (PPAE), pregătește două proiecte rezidențiale premium în zona Icoanei, una dintre cele mai vechi din centrul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cel mai avansat este proiectul de pe strada Toamnei 48, pe care Bogdan Pintilie îl dezvoltă alături de Călin – Felix Pintilie, și care constă într-un imobil structurat pe subsol, parter și 3 etaje cu o suprafață de circa 1.000 de metri pătrați.

Proiectul este deja ridicat.
La mai puțin de un kilometru distanță, pe strada Icoanei 88, Bogdan Pintilie dezvoltă, de această dată în parteneriat cu Alexandru – Mihai și Cristian Butoi, un imobil cu subsol, parter, 2 etaje, plus etajul 3 retras, cu o suprafață de circa 1.200 de metri pătrați, proiect aflat încă în curs de autorizare și care urmează să înlocuiască o casă veche aflată în degradare.

Ambele proiecte sunt realizate sub umbrela dezvoltatorului imobiliar Pintilie Properties.

Dacă din proiectul de pe strada Toamnei, Bogdan Pintilie deține 50% din firma de dezvoltare, în cazul celui de pe strada Icoanei, participația sa este de 62,5%, potrivit datelor furnizate de termene.ro.
Bogdan Pintilie deține 80% din biroul de arhitectură PPAE, înființat în 2003.
În cei 22 de ani de activitate, PPAE a proiectat clădiri cu o suprafață cumulată de circa 2 milioane de metri pătrați, adică peste 6.500 de apartamente și peste 450.000 de metri pătrați de clădiri industriale.

Printre cele mai reprezentative proiecte desenate de arhitecții PPAE se numără clădirea de birouri Ethos House din Floreasca, fabrica Romcolor din Ilfov, ansamblul rezidențial Delta City, dezvoltat de Eden Capital lângă Delta Văcărești, terminalul multimodal și park&ride realizat de PMB în zona Vergului din Sectorul 2, ansamblul rezidențial Moghioroș Residence din Drumul Taberei și sediul Fan Courier din Ștefănești.
Biroul de arhitectură PPAE a avut în 2023 o cifră de afaceri de 1,1 milioane de euro, nivel care s-a menținut și în 2024, potrivit declarațiilor publice ale lui Bogdan Pintilie.
O serie de antreprenori români au făcut plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară.
Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Ovidiu Buluc din București, Cristian Ludovic Pop din București, Cornel și Dan Vulpe din București, Vasile Armenean din Suceava, Dorin Mateiu din Alba, Gheorghe Buzdugan din Cluj, Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Iulian Iuga din Cluj, argeșeni Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea, familia Ionica și Gelu Pașalău din Focșani și familia de medici Andreea și Călin Ciubotaru din București.

Peste 13.200 de case și apartamente au fost vândute în București și împrejurimi în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,3% față de perioada similară din 2024, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În București au fost tranzacționate peste 11.200 de locuințe în primul trimestru din acest an, în scădere cu 5,4% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în județul Ilfov au fost vândute 1.960 de locuințe, în creștere cu 2,4% comparativ cu primele trei luni din 2024.
Variațiile anuale diferite dintre cele două zone pot fi explicate și prin scăderea numărului de locuințe noi finalizate în București, concomitent cu livrarea unui număr tot mai ridicat de locuințe în localitățile limitrofe Capitalei.

Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi finalizate în București și împrejurimi în acest an potrivit datelor SVN Romania, un nivel la fel de redus ca cel înregistrat în 2024, când în regiunea Bucureștiului a fost livrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani.
Aproape 37.000 de case și apartamente au fost vândute în România în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,9% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cele mai multe unități rezidențiale au fost tranzacționate în Constanța, Cluj și Timiș, mai arată statisticile oficiale.