Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), din subordinea Ministerului Agriculturii, speră să obțină fonduri UE nerambursabile, prin componenta RePowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru un proiect-pilot de instalare de panouri fotovoltaice pe canalele de irigare din cadrul amenajării hidroameliorative complexe Gălățui-Călărași din județul Călărași, în suprafață de peste 75 de hectare, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Până atunci, ANIF a demarat deja demersuri de contractare de servicii de proiectare și execuție pentru proiect.

Sursă foto: ANIF

Acesta presupune montarea a peste 42.000 de panouri fotovoltaice, de câte minimum 500 W, pentru o putere instalată totală ce poate depăși 21 MW.
Panourile fotovoltaice vor fi fixate pe structuri metalice prefabricate din oțel, zincate.

Extras din documentația de atribuire
ANIF are în vedere ca, în urma implementării proiectului, amenajarea Gălățui-Călărași să-și acopere cel puțin 80% din necesarul de energie electrică din producția fotovoltaică proprie, estimată la peste 25.000 MWh pe an.

Sursă foto: ANIF

Valoarea totală a investiției este estimată la circa 171,6 milioane lei plus TVA. Data limită de depunere a ofertelor este 20 mai.
″Procedura de atribuire se desfașoară sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că semnarea contractului de proiectare și execuție lucrări se va face numai după semnarea contractului de finanțare (nerambursabilă RePowerEU – n.r.). Se estimează că perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă este până la 31.12.2025.
În cazul în care contractul de finanțare nu va fi semnat până la data precizată, procedura de achiziție publică va fi anulată (...)″, se menționează în documentația de atribuire.

Sursă foto: ANIF

Durata contractului de proiectare și execuție este estimată la 10 luni, cu termen maxim de finalizare în luna august 2026.
″Rețeaua de canale de irigații Gălățui – Călărași are de asemenea o foarte bună legătură la rețeaua de transport al energiei electrice, ce va favoriza distribuția energiei produse în cadrul proiectului pilot fără costuri suplimentare substanțiale″, se menționează într-un document.

Extras din documentația de atribuire

Extras din documentația de atribuire