Cel mai mare producător de gaze din România este obligat să investească în instalații de captare și stocare CO2

Cel mai mare producător de gaze din România este obligat să investească în instalații de captare și stocare CO2
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 07:09

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică pe gaze, estimează că, în baza unei obligații legale europene instituite recent, va trebui să investească în construirea până în 2030 a unor instalații de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2) cu capacitate totală de circa 3,5 milioane de tone pe an, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Regulamentul UE din care derivă această obligație, Net-Zero Industry Act (NZIA), a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la jumătatea anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Un angajat al unui muzeu din Olanda a aruncat la gunoi o operă de artă, crezând că e vorba de deșeuri CITEȘTE ȘI Un angajat al unui muzeu din Olanda a aruncat la gunoi o operă de artă, crezând că e vorba de deșeuri
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acesta stipulează că producătorii de țiței și gaze din UE trebuie să pună la dispoziție, până în 2030, instalații de captare și stocare CO2 cu capacitate însumată de minimum 50 de milioane de tone, prin contribuții individuale calculate în funcție de cota de piață în extracția de hidrocarburi a Uniunii a fiecăruia din perioada 2020-2023.

În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului, petroliștii trebuie să prezinte Comisiei Europene planuri detaliate privind modul în care intenționează să își îndeplinească contribuția la realizarea obiectivului Uniunii privind capacitatea de injectare de CO2 până în 2030.

Decizie judecătorească: Google trebuie să deschidă Android pentru magazinele terțe de aplicații CITEȘTE ȘI Decizie judecătorească: Google trebuie să deschidă Android pentru magazinele terțe de aplicații

Romgaz, care și-a propus să stocheze CO2 în zăcăminte epuizate încă din 2021 și a început primele demersuri pentru implementarea NZIA de dinainte de intrarea în vigoare a Regulamentului, estimează că îi va reveni o cotă de 3,5 milioane de tone.

Aceasta tocmai a lansat o licitație pentru a contracta consultanți care să facă o analiză a zăcămintelor de gaze operate de companie și să stabilească care dintre ele s-ar preta la a fi transformate în situri de stocare geologică a CO2. Valoarea contractului este estimată la 282.000 euro plus TVA.

EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov

Costurile de capital ale proiectelor de captare și stocare de CO2 diferă mult în funcție de tehnologia utilizată și de caracteristicile geologice ale amplasamentelor.

În vară, celălalt mare producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom, a anunțat că ″avem în vedere un cadru de investiții de peste 1 miliard de euro și ne propunem să stocăm aproximativ 2 milioane de tone de CO2 pe an până în 2030″.

Nouă cotă redusă a TVA pentru produse de igienă intimă CITEȘTE ȘI Nouă cotă redusă a TVA pentru produse de igienă intimă

Un studiu de anul trecut evalua costurile proiectelor de profil din Europa în intervalul 70 euro – 250 euro/tonă.

Romgaz se gândește să furnizeze servicii de captare, transport și stocare subterană de CO2 pentru mari emitenți industriali, cum ar fi companiile producătoare de ciment și îngrășăminte chimice, dar și pentru centrale electrice pe combustibili fosili, inclusiv pentru centrala proprie de la Iernut, mai reiese din document.

FOTO Start pentru loturile montane ale Autostrăzii Unirii. Vor avea aproape 40 de tuneluri CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru loturile montane ale Autostrăzii Unirii. Vor avea aproape 40 de tuneluri

Potrivit sursei citate, Ministerul Economiei este așteptat să elaboreze scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor obligatorii ale companiilor românești în captarea și stocarea de CO2.

În primăvară, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) estima obligația NZIA impusă petroliștilor români la un total de capacitate de stocare de 9 milioane de tone, a doua cea mai mare din UE după cea a Olandei, și pleda pentru sprijin de la stat

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz captare stocare co2
regulament ue nzia
obligație captare stocare co2
costuri captare stocare co2