Constructorul auto francez Citroen va extinde, în toată Europa, operațiunea de rechemare la service a automobilelor C3 și DS3, care prezintă un pericol din cauza problemelor la airbag-urile Takata, un prim val de 98.000 de vehicule fiind de așteptat să ajungă la service la finele lunii ianuarie, a anunțat marca din cadrul grupului Stellantis, transmite AFP.
După repararea automobilelor Citroen și DS din sudul Europei (Franța, Italia, Spania și Portugalia), campania de rechemare la service va fi extinsă pentru a include nordul Franței și Germania, Austria, Ungaria, Republica Moldova, Elveția, Ucraina și Irlanda, precum și alte țări europene în săptămânile următoare.
În total ar urma să ajungă la service peste 869.000 de vehicule dintre care 400.000 numai în Franța, a precizat constructorul auto francez, scrie Agerpres.
Spre deosebire însă de prima campanie de rechemare la service, de data aceasta constructorul nu va mai cere proprietarilor să imobilizeze vehiculele până la repararea lor.
''Stellantis a urmărit cu atenție situația vehiculelor C3 și DS3 (produse între 2009 și 2019) echipate cu aribag-uri Takata. Pe baza testelor pe teren și analizelor de eșantion, datele disponibile în prezent indică un nivel de risc considerabil mai mic decât în regiunea de sud. De aceea, este vorba de o campanie standard și nu de una de tip stop-drive'', a explicat producătorul auto.
Primul val al acestei noi campanii de rechemare la service, care se va întinde până în luna mai, a fost lansată prin scrisorile trimise începând de luni, 20 ianuarie, și care îi vizează în primul rând pe proprietarii de vehicule care datează din 2009 și 2010.
''Stellantis a decis să dea prioritate vehiculelor mai vechi din regiunea de nord, pentru că datele disponibile sugerează că aceste vehicule trebuie să fie tratate cu prioritate din cauza comportamentului componentelor chimice de-a lungul timpului'', a explicat Stellantis.
Airbag-urile frontale Takata conțin o capsă pirotehnică posibil asamblată cu material pirotehnic neconform, care, în cazul unui accident în care airbag-urile frontale s-ar activa, ar putea provoca spargerea capsei pirotehnice și declanșarea anormală a acestuia. În ultimul deceniu, peste 100 de milioane de airbag-uri Takata au fost înlocuite din cauza temerilor că ar putea exploda.