Ce a declanșat greva amplă a angajaților de la Volkswagen: conducerea vrea inclusiv reducerea și înghețarea salariilor, dar și închideri de fabrici

Ce a declanșat greva amplă a angajaților de la Volkswagen: conducerea vrea inclusiv reducerea și înghețarea salariilor, dar și închideri de fabrici
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 14:46

Conducerea Volkswagen a finalizat un pachet de măsuri cu care să continue restructurarea mărcii VW, astfel încât să-și atingă ținta de reducere a costurilor cu până la 10 miliarde euro în următorii doi ani. Primele informații referitoare la aceste măsuri au condus la anunțul unei greve ample a angajaților.

Reducerea salariilor cu 10% simultan cu înghețarea acestora timp de doi ani, dar și o „explorare” a soluției de închidere a unor unități de producție se numără printre măsurile incluse de conducerile mărcii și grupului VW, în cadrul amplului proces de restructurare a mărcii principale a grupului care îi poartă, de altfel, numele.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Constructorii turci au ridicat tabere pentru muncitorii la autostrada Făgăraș-Sibiu și au început munca cu primele utilaje CITEȘTE ȘI VIDEO Constructorii turci au ridicat tabere pentru muncitorii la autostrada Făgăraș-Sibiu și au început munca cu primele utilaje
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pachetul nu a fost comunicat public, dar a apărut sub forma unor extrase în presa din Germania, care citează surse din interiorul companiei.

Pachetul de măsuri este o continuare a procesului de restructurare pe care acționarii companiei l-au cerut managementului, în condițiile în care brandul VW s-a confruntat în ultimii ani cu o scădere rapidă a indicatorilor financiari, pe fondul repetatelor crize din industria auto și transformării severe a obiceiurilor de cumpărare ale clienților din Europa, SUA și China.

Compania a investit masiv în electrificare, în ultimul deceniu, dar performanțele operaționale s-au deteriorat, ca urmare a scăderii vânzărilor, indiferent de tipul de propulsie.

VIDEO&FOTO Bucureștiul are un nou bulevard, primul construit de la zero după 1989. Cum arată CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Bucureștiul are un nou bulevard, primul construit de la zero după 1989. Cum arată

Pentru a reveni la parametri profitabili doriți de acționari, șeful VW, Thomas Schafer a demarat încă de acum doi ani un proces de restructurare a costurilor, dar planul s-a blocat în 2024, când ar fi fost nevoie de tăieri de până la 4 miliarde.

La finalul trimestrului 3, angajații au aflat că sunt luate în calcul închiderile a cel puțin două unități de producție din Germania, din care cel puțin una de vehicule și una de componente. Unitățile nu au fost nominalizate, dar au apărut în spațiul public speculații și analize referitoare la identitatea acestora, care au accelerat creșterile tensiunilor sindicale din cadrul VW.

Luni dimineața, sindicaliștii din uzinele VW au anunțat că vor declanșa o grevă generală spontană, în semn de protest față de planul cu care managementul vrea să vină la negocieri.

EXCLUSIV Ford Otosan a produs deja, la Craiova, 60.000 de mașini Courier. Chiar dacă Puma a scăzut, creșterea de producție a uzinei va depăși 25% în 2024 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ford Otosan a produs deja, la Craiova, 60.000 de mașini Courier. Chiar dacă Puma a scăzut, creșterea de producție a uzinei va depăși 25% în 2024

În urmă cu mai puțin de două luni, compania anunțase că reziliază contractele colective în uzinele din Germania, pentru a declanșa, conform legii, negocieri pentru un nou contract.

În cadrul acestor negocieri, care ar trebui să fie finalizate la jumătatea anului viitor, VW vrea să obțină o serie de modificări drastice ale prevederilor salariale, care să contribuie la o diminuare cu până la 4 miliarde de euro, în următorii doi ani. Printre reducerile propuse s-ar număra și eliminarea bonusurilor pentru top management și reducerea plăților suplimentare pentru diferite situații și ocazii.

Anunțul privind greva din uzinele VW vine într-un context tipic de negocieri. Săptămâna aceasta, pentru VW au loc două evenimente importante: prezentarea bilanțului pentru primele trei trimestre, care nu se anunță unul pozitiv, și o nouă rundă de negocieri cu sindicatele.

viewscnt
Afla mai multe despre
greva vw
restructurare vw
contracte colective vw