Asociația Marilor Rețele Comerciale din România se revoltă împotriva ministrului Agriculturii și respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România se revoltă împotriva ministrului Agriculturii și respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:34

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar. AMRCR precizează că nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibila astfel de măsură abruptă.

Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marți că „Toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat printr-o Ordonanță de Urgență. (…) Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat”.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Modificări ale condițiilor de finanțare la Programul \'\'Rabla pentru tractoare\'\' CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări ale condițiilor de finanțare la Programul ''Rabla pentru tractoare''
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar. Menționăm că este deja în vigoare până la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori și care afectează deja piețele de mult timp”, arată acum AMRCR.

Asociația subliniază că, până în prezent, nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibila astfel de măsură abruptă.

”Așa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum și în negocierile de aderare la OCDE (Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economica), libertatea comerțului trebuie garantată, iar prețul produselor trebuie sa fie exclusiv rezultatul cererii și ofertei, a liberei concurențe pe piață, iar orice măsuri de intervenție asupra mecanismelor economice de formare a prețurilor pentru „zeci de mii de produse alimentare”, va distorsiona grav piața și va crea dezechilibre majore pe termen lung”, arată Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Politicile publice de interventie în mecanismul de formare a prețurilor pot conduce la un sentiment de neincredere a investitorilor în viitorul economiei românești și pot determina reevaluarea planurilor de investiții sau de expansiune pentru anii următori, începând chiar cu 2025.

O treime dintre angajații în agricultura din Italia sunt străini. Românii și indienii - cei mai mulți. \ CITEȘTE ȘI O treime dintre angajații în agricultura din Italia sunt străini. Românii și indienii - cei mai mulți. "Fără ei ne pierdem suveranitatea alimentară!"

”AMRCR va sprijini asigurarea securității și rezilienței alimentare a României, încurajarea si susținerea producătorilor români prin încheierea de parteneriate cu aceștia, creșterea numărului locurilor de muncă din industria de retail și este un partener corect de discuții pentru autorități. Totodată, AMRCR își reafirmă hotărârea de a se asigura ca modul de formare a prețurilor produselor alimentare este doar rezultatul concurentei libere, a cererii și ofertei; în acest sens, vom colabora strâns cu organizațiile umbrelă naționale și europene din care facem parte și, dacă va fi cazul, vom reacționa prompt la nivel național cât și european cu mijloacele legale pe care le avem la dispoziție pentru apărarea libertății comerțului”, spun reprezentanții asociației.

viewscnt
Afla mai multe despre
produse procesate
adaos comercial