Producția masivă de energie regenerabilă din Occident, în special Germania, face ca în numai puțin de 5 intervale orare ale zilei de luni prețul energiei pe piața spot să fie unul negativ într-o zi din cursul săptămânii, în premieră pentru România. Prețuri negative se înregistrau pe piața autohtonă doar în weekend, când consumul era redus ca urmare a absenței celui industrial.
Luni, între orele 11 și 16, prețul energiei electrice pe cea mai importantă piață autohtonă, piața pentru ziua următoare (PZU), pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu peste o treime din consumul intern, este unul negativ, producătorii plătind furnizorii să le preia producția excedentară.

Presiunea pe prețuri vine ca urmare a faptului că România importă în acele intervale orare până și aproape 2.000 MWh orar via Ungaria și exportă până la 1.500 MWh în Bulgaria, ca urmare a mecanismului de cuplare a piețelor.

Prețurile orare ale energiei din ziua de luni, 28 aprilie
Producătorii de energie regenerabilă de pe continent, în special Germania, unde se înregistrează de asemenea prețuri negative, exportă energia în exces pe alte piețe, pentru a atenua anvengura pe care ar putea-o lua prețurile negative pe piețele lor interne.
Producătorii de energie regenerabilă nu au prețul mărfii ca singură sursă de venit, ei beneficiind de diferite subvenții de la state (scheme de sprijin, certificate, etc), ceea ce le face, în anumite condiții, profitabilă activitatea, chiar și dacă vând în pierdere.
În plus, oprirea și repornirea instalațiilor de producere ar putea fi mai costisitoare decât plata furnizorilor pentru preluarea producției în exces.

Prețurile medii ale energiei livrate în cursul zilei de luni, 28 aprilie, în întreaga Europă
Cu toate că prețurile negative din România ajung luni și la 30 de lei/MWh, prețul mediu al energiei furnizate în întreaga zi de luni este unul pozitiv, de 381 lei/MWh (77 euro/MWh), la orele în care energia regenerabilă nu poate fi disponibilă din cauza vremii (iar prosumatorii devin din producători, consumatori), acestea ajungând și la aproape 1.000 de lei/MWh (cazul intervalului orar 20-21 al zilei de luni).
Situația este similară și în Germania, unde, în pofida prețurilor negative din timpul zilei, prețul mediu al întregii zile este de 79 euro/MWh, cu 2 euro/MWh peste cel din România.
De altfel, prețuri medii zilnice mai ridicate decât cele din România se mai înregistrează doar în Germania, Cehia (82 euro/MWh) și Italia (94 euro/MWh).