Aplicarea mecanismului de compensare a prețului la carburanți va fi opțională pentru operatorii de benzinării, urmând ca aceia care își asumă aplicarea reducerii prețului cu 50 de bani pe litru să poată compensa cei 25 de bani pe litru, impactul suportat de stat, din sumele pe care le datorează la buget, cum ar fi, de exemplu, TVA, prevede proiectul pregătit de autorități. Impactul bugetar al măsurii, potrivit informațiilor Profit.ro, este de circa 200 de milioane de lei pe lună, partea statului. În urma discuțiilor pe care autoritățile le-au avut cu marile lanțuri de benzinării, există așteptări ca acestea să intre în mecanismul de compensare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Sistemul a fost gândit ca opțional pentru a nu pune presiune pe operatorii mai mici de benzinării, care nu au marjele de câștig ale marilor lanțuri de benzinării, arată sursele Profit.ro.
De ce este important: Aplicarea unui astfel de mecanism de compensare, între sumele pe care o firmă le are de încasat de la stat și ceea ce trebuie să vireze la buget, ar reprezenta un instrument eficient și rapid, care ar putea fi aplicat și în alte privințe. De exemplu, există de mulți ani întârzieri mari la decontarea de către stat a sumelor datorate firmelor pentru concediile medicale achitate de acestea angajaților.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin”Jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori și ministerele de resort”, a spus Ciucă.
Sistemul va fi aplicat 3 luni, iar după această perioadă vor fi analizate efectele măsurii.
Proiectul pregătit pentru introducerea mecanismului prevede că operatorii de benzinării vor putea compensa suma pe care o vor avea de încasat de la stat din orice sume datorate, inclusiv din TVA. Cum TVA datorat pe fiecare litru de carburant depășește cu mult 25 de bani, mecanismul ar urma să fie unul eficient
Varianta compensării a fost aleasă pentru a evita problemele înregistrate acum în sectorul energetic, unde statul are întârzieri semnificative la plata unor sume către companii.