VIDEO Eveniment special Profit.ro - Directorul Trezoreriei anunță: Dezvoltăm o aplicație prin care diaspora să poată cumpăra titluri de stat. De pe plajă din Dubai sau de la muncă din Italia să poți cumpăra fără să vii în țară

VIDEO Eveniment special Profit.ro - Directorul Trezoreriei anunță: Dezvoltăm o aplicație prin care diaspora să poată cumpăra titluri de stat. De pe plajă din Dubai sau de la muncă din Italia să poți cumpăra fără să vii în țară
scris 9 apr 2024

Ministerul Finanțelor lucrează în prezent la o aplicație care să ofere diasporei românești acces facil la achiziția de titluri de stat, a anunțat Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, la Evenimentul special organizat de Profit.ro. O astfel de aplicație ar permite românilor din afara țării să investească în titluri de stat emise de către guvernul României. Ministerul Finanțelor are în prezent programe de investiții pentru populație, Fidelis și Tezaur, care se adresează în principal investitorilor din țară.

Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, aplicația la care lucrează ministerul va extinde programul Tezaur pentru a permite plata cu cardul și achiziția fără condiționare de rezidență și CNP, ceea ce va permite și achiziții ale românilor din diaspora. Aplicația ar trebui să fie gata în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimentul, transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Fondului Român de Contragarantare, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Tinmar Energy

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

"Sunt țări care adresează segmentul de retail agresiv. În Ungaria este țintă cât din economiile populației să fie în titluri de stat. Noi am avut o abordare mai soft", a spus Nanu.

Potrivit acestuia, dispora românească are un potențial ridicat ca finanțator al datoriei statului.

"Noi, în modul în care vindem acum titluri online, nu creăm confort diasporei pentru a cumpăra titlurile, pentru că nu avem încă modalitatea de cumpărare online. Aici vrem să ne focusăm în perioada următoare și avem un proiect pe care l-am început, să dezvoltăm o astfel de aplicație. Oricine, dacă te duci în Dubai și vrei să cumperi de pe plajă, vei putea să cumperi de pe plajă. Sau dacă lucrezi din Italia, vei putea să cumperi din Italia fără să mai vii în țară. Lucru care se întâmplă în mai multe țări și e adevărat vânzarea titlurilor de stat în retail este booming. Și nu numai la Ungaria mă refer. În Irlanda este ceva similiar, în Belgia este ceva similar", a declarat șeful Trezoreriei.

VIDEO Eveniment special Profit.ro - Președintele Consiliului Fiscal: Să nu ajungem să plătim toți taxa prin inflație. Lovește în nevoiași. Cei care au bani mulți nu se sinchisesc CITEȘTE ȘI VIDEO Eveniment special Profit.ro - Președintele Consiliului Fiscal: Să nu ajungem să plătim toți taxa prin inflație. Lovește în nevoiași. Cei care au bani mulți nu se sinchisesc

În prezent, programul Fidelis oferă la vânzare titluri de stat populației prin intermediul Bursei de Valori București, în timp ce programul Tezaur dă posibilitatea achiziției de titluri prin intermediul unităților Trezoreriei și celor ale Poștei Române.

Pentru Tezaur s-a lansat la început de 2022 o componentă de subscriere online, dar aceasta este greoaie și nu este accesibilă investitorilor din afara țării, fiind condiționată inclusiv de rezidență.

Potrivit calculelor Profit.ro, Guvernul a împrumutat anul trecut direct de la populație suma de 21,6 miliarde lei, un nou record.

Ministerul Finanțelor se împrumută de la populație prin intermediul a două programe, Tezaur (subscriere online, prin Trezorerie și Poștă) și Fidelis (prin bănci partenere, titlurile sunt listate la Bursa de Valori București). Guvernul a împrumutat anul trecut de la bănci, investitori mari, instituții internaționale și populație ușor peste 200 de miliarde de lei.

În timp ce în 2022 Tezaur a înregistrat o creștere spectaculoasă, de peste două ori, a sumelor subscrise de către populație, anul trecut Fidelis a consemnat un avans de peste 50% și a sprijinit o creștere de 18,3% a sumei totale atrase de stat direct de la cetățeni. La nivelul Tezaur, anul 2023 a adus o stagnare față de 2022, 12,18 miliarde lei comparativ cu 12,15 miliarde lei și 286.873 subscrieri față de 283.153 subscrieri, iar Fidelis a consemnat o creștere substanțială a sumei subscrise, 9,38 miliarde lei, de la 6,09 miliarde lei în 2022, în timp ce subscrerile au ajuns la 68.863, de la 47.707 în 2022.

VIDEO Eveniment special Profit.ro - Ministrul Finanțelor confirmă: Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni. Facem analiză și ținem cheltuielile sub control, chiar dacă este an electoral CITEȘTE ȘI VIDEO Eveniment special Profit.ro - Ministrul Finanțelor confirmă: Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni. Facem analiză și ținem cheltuielile sub control, chiar dacă este an electoral

Finanțele promovează insistent programele de împrumut de la populație, Tezaur și Fidelis, segment pe care vede potențial de creștere și stabilitate mai ridicată la turbulențele financiare.

Vânzarea de titluri de stat către populație a fost oprită din 2005 până în 2015. Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat Programul Fidelis, prima emisiune destinată populației. Prin programul Fidelis au fost vândute titluri de stat în 2015 și 2016. În 2018 a fost lansat programul Tezaur, care se desfășoară anual, cu perioade de subscriere în fiecare lună, dar prin Trezorerie și Poștă. Tezaur a fost întrerupt aproximativ jumătate de an în 2020, în contextul restricțiilor determinate de epidemia de coronavirus. De la jumătatea lui 2020, Fidelis se desfășoară trimestrial.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
trezorerie
stefan nanu
imprumuturi
obligatiuni