ULTIMA ORĂ Reducerea pragului la microîntreprinderi s-ar putea face gradual, în perioada 2027-2029, anunță premierul Ciolacu. Boloș, pentru Profit.ro: Dacă este de acord Coaliția

ULTIMA ORĂ Reducerea pragului la microîntreprinderi s-ar putea face gradual, în perioada 2027-2029, anunță premierul Ciolacu. Boloș, pentru Profit.ro: Dacă este de acord Coaliția
Marius Oncu
Marius Oncu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris astăzi, 12:36

Comisia Europeană a propus României ca reducerea pragului pentru încadrarea la impozitul pentru microîntreprinderi, aplicat pe venit, să se facă gradual în perioada 2027-2029, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat de Profit.ro, a afirmat că pentru adoptarea propunerii Comisiei este necesar acordul Coaliției. În urmă cu o săptămână, Ministrul Integrării și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că CE solicită României coborârea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro în prezent, la pragul pentru TVA, de 88.500 euro.

Potrivit premierului, dacă se ajunge la acord cu CE pentru această reducere graduală a pragului la micro, în prezent de 500.000 de euro, modificarea în Codul Fiscal ar putea fi operată în 2026, iar reducerea pragului să aibă loc în anii 2027, 2028 și 2029.

Urmărește-ne și pe Google News
PLANUL FISCAL În perioada 2024-2031, dinamica remunerării salariaților este proiectată să se reducă semnificativ CITEȘTE ȘI PLANUL FISCAL În perioada 2024-2031, dinamica remunerării salariaților este proiectată să se reducă semnificativ
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Premierul a afirmat că implementarea acestui calendar, așa cum propune Comisia, ar conduce la deblocarea sumei de 330 de milioane de euro din PNRR, aferentă jalonului pentru micro și în prezent suspendată.

Pragul de încadrare la microîntreprinderi este unul dintre punctele de divergență în cadrul Coaliției, PNL fiind mai rigid în ce privește eventuale restrângeri ale acestui regim fiscal, în contextul în care ar afecta într-o măsură mai mare electoratul de dreapta.

Surse Guvernamentale au declarat pentru Profit.ro. că numărul microîntreprinderilor active se situează în prezent la circa 380.000, iar o reducere a pragului pentru încadrarea la acest tip de impozit pe venit, așa cum solicită Comisia Europeană (CE), ar determina ca circa 30%, în jur de 114.000 de microfirme, să treacă la regim de impozit pe profit.

De asemenea, Profit.ro a anunțat anterior că România riscă să piardă 330 de milioane de euro dacă nu îndeplinește jalonul din PNRR legat de microîntreprinderi. În prezent banii sunt doar suspendați.

VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale

Un număr mare de firme preferă impozitarea pe venit în regim de microîntreprindere, întrucât taxarea este mai redusă și mai simplă.

Regimul microîntreprinderilor face parte din jalonul 206, care este inclus în cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproape 2,7 miliarde euro.

În prezent, Comisia consideră jalonul neîndeplinit pentru că România nu a redus suficient aria de aplicabilitate a regimului micro. Guvernul are la dispoziție încă șase luni pentru a îndeplini jalonul și a primi, totuși, suma aferentă, acum suspendată.

Guvernul a aplicat, începând cu anul acesta, o serie de restricții la impozitarea în regim de microîntreprindere, cum ar fi o impozitare mai ridicată pentru unele activități, limitarea la 1 a numărului de microîntreprinderi în care un actionar poate deține peste 25% și stabilirea plafonului de 500.000 de euro în cazul întreprinderilor legate. Deși restricțiile au dus la o scădere semnificativă a numărului de micro, declinul nu este considerat suficient de către Comisie.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
plafon
comisia europeană
jalon microintreprinderi