ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale

ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu. Inquam Photos / George Călin

scris 24 aug 2023

Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru un pachet de legi privind reducerea cheltuielilor bugetare, introducerea unor noi măsuri fiscale și combaterea evaziunii, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

De ce este important: Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament înseamnă că pachetul de legi va fi adoptat fără nicio dezbatere și fără vreo modificare față de forma propusă de Cabinetul Ciolacu. Premierul și le asumă în fața Legislativului, iar parlamentarii care se opun măsurilor au la dispoziție 3 zile să depună o moțiune de cenzură. Dacă moțiunea este adoptată, Guvernul își pierde mandatul. Dacă aceasta este respinsă, Cabinetul rămâne în funcție și legile se consideră adoptate. Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură este însă nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, iar PSD și PNL dețin majoritatea.

Urmărește-ne și pe Google News

 ”Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”, a spus premierul. El a mai afirmat că trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme și să ducă această țară înainte și cine se opune și luptă pentru privilegii și pentru bogați. ”Eu cred că aceasta este calea și vă anunț că voi merge înainte cu fermitate”. a ținut să precizeze Ciolacu. 

Pachetul prevede inclusiv că marile copanii din România, multinaționale, dar și cele românești, cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an, vor plăti, conform informațiilor Profit.ro, impozit de 16% din profit (așa cum prevede legislația fiscală și în prezent), dar nu mai puțin de 1% pe cifra de afaceri. Decizia a fost luată la recenta ședință a Coaliției, propunerea PSD fiind acceptată și de partenerii de coaliție.

VEZI AICI ȘI EXCLUSIV Guvernul a decis: Renunță la multe restricții la microfirme, formă blândă de impozit la case peste 500.000 euro, prag redus la mașini scumpe. Facilități tăiate, ce va fi cu PFA

Plafonul de cheltuieli acoperite cu telefonia mobilă în administrația publică va fi limitat la 500 de lei achiziție, iar un abonament lunar, la maximum 50 de lei pe lună, suma care depășește acest plafon urmând să fie acoperită de funcționarul public beneficiar, anunță ministrul Finanțelor, alături de premierul Ciolacu. El a confirmat totodată informațiile anunțate de Profit.ro conform cărora, la categoria noilor taxe și facilități fiscale tăiate, cotele de impozitare pentru microîntreprinderi, de exemplu, sunt schimbate față de cele din draftul lansat recent.

Proiectul de ordonanță de urgență pregătit de Executiv poate fi văzut AICI

Nu vor mai putea funcționa instituții/firme locale dacă au sub 50 de posturi și au activități similare cu ale altor instituții. Primăriile trebuie să stabilească care intră în regim de comasare, reorganizare sau transfer de activitate la primării.

Salarizarea șefilor de instituții autonome nu mai poate depăși de 6 ori indemnizația brută a unui ministru. Tot la instituțiile autonome vor fi de asemenea normative de cheltuieli de personal, parc de mașini, diurnă, transport, cazare și telefoane mobile. "S-a terminat, nu mai pot dumnealor să fie altfel decât în restul sectorului public", spune Ciolacu.

EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la case CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la case

Sporurile nu vor mai putea depăși salariile de bază, indemnizația de vacanță va fi eliminată.

Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare va fi de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.

La fel va fi și în cazul funcționarilor publici, personalului contractual, precum și a personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și din cele aflate sub controlul Parlamentului.

Cheltuielile materiale și servicii precum și cheltuielile cu investițiile efectuate de regiile autonome, companiile naționale, societățile naționale, societățile comerciale unde statul român sau unitățile administrativ teritoriale dețin capital majoritar/integral în calitate de autoritate contractantă vor fi supuse controlului financiar exercitat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.

100 de noi posturi în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Noi formule de salarizare pentru șefii companiilor CITEȘTE ȘI 100 de noi posturi în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Noi formule de salarizare pentru șefii companiilor

În cazul regiilor autonome, autoturismele achiziționate trebuie să aibă o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3, iar prețul nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A..

Societățile comerciale, societățile naționale și companiile naționale cu capital integral sau majoritar de stat, care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale și al petrolului, pot achiziționa autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3, al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., dar nu mai mare de 30.000 de euro inclusiv T.V.A.

Societățile comerciale de stat, cu excepția celor de mai sus, pot achiziționa autoturisme al căror preț nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro, inclusiv TVA, cu condiția ca achiziția acestora să fie realizată în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic.

Se datorează bugetului de stat și se virează o cotă în cuantum de 0,5% din valoarea devizului de construcții întocmit potrivit legii, cu corespondent în devizul general al lucrării.

La aprobarea indicatorilor economico-financiari ai investițiilor publice autoritățile contractante au obligația de a cuprinde în devizele generale de investiții cota de 0,5% din valoarea devizului care se datorează bugetului de stat.

Cota de 0,5% din valoarea devizului de construcții se datorează de către autoritățile contractante și se virează la bugetul de stat într-un cont de venituri potrivit indicatorilor din clasificația bugetară, cu ocazia efectuării plăților către executanții de lucrări potrivit contractelor încheiate.

Limita de 50 de hectare pentru proiecte de producție de energie regenerabilă dezvoltate pe terenuri agricole va fi eliminată din legislație, însă numai pentru proiectele companiilor de stat, prevede proiectul de ordonanță de urgență cu măsuri de reducere a deficitului bugetar elaborat de coaliția de guvernare, în pofida insistențelor industriei de profil, care a cerut în mai multe rânduri ca și firmele private să beneficieze de această liberalizare.

Cheltuielile cu diurnă/cazare pentru deplasare în altă localitate din țară pentru personalul încadrat în regiile autonome, companiile naționale, societățile naționale, societățile comerciale unde statul sau unitățile administrativ teritoriale dețin capitalul majoritar/integral se stabilesc astfel:

1. o indemnizație de delegare, în cuantum de trei ori indemnizația de delegare pentru sectorul bugetar, indiferent de funcția pe care o îndeplinește

2. o alocație de cazare, în cuantum 265 lei/zi, în limita căreia trebuie să își acopere cheltuielile de cazare, în țară

EXCLUSIV Secretul ultimei execuții bugetare: Dividendele de la companii de stat au salvat deficitul. Colectarea veniturilor la ANAF rămâne slabă, Guvernul ține strict sub control cheltuielile. Înțelegerea cu UE CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Secretul ultimei execuții bugetare: Dividendele de la companii de stat au salvat deficitul. Colectarea veniturilor la ANAF rămâne slabă, Guvernul ține strict sub control cheltuielile. Înțelegerea cu UE

Depășirea cheltuielilor cu diurnă/cazare pentru deplasare în altă localitate din țară pentru personalul încadrat în regiile autonome, companiile naționale, societățile naționale, societățile comerciale unde statul sau unitățile administrativ teritoriale dețin capitalul majoritar/integral se suportă de către aceștia.

Începând cu data de 1 ianuarie 2025 serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților publice județene.

Este vorba despre:

1. Direcțiile Județene de Tineret și Sport care se află în coordonarea /subordonarea/autoritatea Ministerului Tineretului și Familiei;

2. Direcții județene de Cultură care se află în coordonarea/subordonarea autoritatea Ministerului Culturii;

3. Direcțiile de Sănătate Publică aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea Ministerului Sănătății;

4. Direcțiile Sanitar-Veterinare aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea Autorității Naționale Sanitar-Veterinare;

5. Direcțiile Județene pentru Agricultură aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;

6. Inspectoratele Generale Școlare aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea Ministerului Educației;

VIDEO Marcel Ciolacu: Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu. TVA de 9% rămâne la mâncare, la medicamente. De ce la cluburi este 5% TVA? CITEȘTE ȘI VIDEO Marcel Ciolacu: Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu. TVA de 9% rămâne la mâncare, la medicamente. De ce la cluburi este 5% TVA?

Odată cu descentralizarea serviciilor publice și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu precum și de resurse financiare alocate sub formă de cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Reducerea cu minimum 20% a numărului de secretari de stat, reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți), reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere, acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut sunt alte măsuri decise de coaliție.

Instituțiile publice vor acorda, anual, personalului încadrat care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Cheltuielile anuale cu sponsorizarea/activitățile sportive/culturale realizate de către regiile autonome, companiile naționale, societățile naționale, societățile comerciale unde statul sau unitățile administrativ teritoriale dețin capital majoritar/integral nu pot depăși 0,25% din cifra de afaceri realizată în anul precedent.

Depășirea cheltuielilor anuale cu sponsorizarea/activitățile sportive/ culturale este considerată cheltuială neeligibilă la determinarea impozitului pe profit și se impozitează cu un procent adițional față de cota de impozit pe profit de 20% din valoarea cheltuielilor care depășesc limita.

Începând cu 1 octombrie 2023, agențiile sau autoritățile care se află în subordonarea Parlamentului României și sunt autonome datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată asupra rezultatului net obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară, dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a aplicării tarifelor/taxelor indiferent de denumire acestora și de modul de reglementare pentru activitatea curentă desfășurată sau rezultate din colectarea unor taxe/tarife ca urmare a exercitării funcțiilor de reglementare/control/prestări servicii/autorizări.

Impozitul pe profit de 80% se va plăti anticipat, trimestrial, pentru fiecare trimestru până la data de 25 ale lunii următoare pentru trimestrul anterior, raportat la rezultatul net/rezultatul patrimonial/profitul net realizat trimestrial și veniturile curente obținute trimestrial ca urmare a aplicării tarifelor/taxelor indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare și se regularizează anual până maxim la data de 30 iunie a anului următor, odată cu depunerea situațiilor financiare prevăzute de lege.

Pentru instituțiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80% asupra rezultatului net, dar nu mai puțin de 50% din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați, la maximum 80% din salariul conducătorului instituției.

TVA va fi menținută la nivelul actual doar pentru vânzarea de carte și manuale școlare.

GALERIE FOTO ANAF scoate din nou la licitație un avion al lui Ovidiu Tender. Care este prețul de pornire CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO ANAF scoate din nou la licitație un avion al lui Ovidiu Tender. Care este prețul de pornire

Vor fi eliminate 200.000 de posturi bugetare neocupate și plafonate îndemnizațiile de conducere la societățile de stat.

Pentru resursele naturale a fost decisă actualizarea tuturor redevențelor cu rata inflației.

Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului, sumă aproximativ egală cu ceea ce Guvernul vrea ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coalitie
masuri