ULTIMA ORĂ Directorul general al Oracle România, acuzat de opt fapte de luare de mită. Suma pe care ar fi primit-o de la firme IT depășește 869.000 de euro

ULTIMA ORĂ Directorul general al Oracle România, acuzat de opt fapte de luare de mită. Suma pe care ar fi primit-o de la firme IT depășește 869.000 de euro
scris 8 aug 2019

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat oficial, joi, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu, acuzat de opt fapte de luare de mită. Suma totală pe care a pretins-o de la firme din domeniul IT ar fi de peste 869.000 de euro. De asemenea, procurorii au stabilit o cauțiune de 500.000 de euro care trebuie depusă în cusul zilei de joi.

”Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019,  o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai, director general al filialei din Romania a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale)”, a transmis, joi, DNA.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursa citată a precizat că a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Angajații români din banking - pe penultimul loc din regiune la salarii CITEȘTE ȘI Angajații români din banking - pe penultimul loc din regiune la salarii

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

”În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat  - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)”, se arată în ordonanța procurorilor.

Potrivit acestora, ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

Licitațiile organizate de companiile  de stat  aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor  proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau  ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software  ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

ULTIMA ORĂ Guvernul interzice achiziția de servicii de telefonie mobile pentru angajați în tot sistemul public, cu o singură excepție: demnitarii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul interzice achiziția de servicii de telefonie mobile pentru angajați în tot sistemul public, cu o singură excepție: demnitarii

”Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat”, a mai transmis DNA.

Instituția precizează că inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, dar și că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin mîndruțescu
dna
oracle