UE va renunța la introducerea unei taxe în sectorul digital și va lucra în schimb la reforma globală de impozitare a companiilor de internet

UE va renunța la introducerea unei taxe în sectorul digital și va lucra în schimb la reforma globală de impozitare a companiilor de internet
scris 7 mar 2019

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană vor renunța săptămâna viitoare la un plan de introducere a unei taxe în sectorul digital, urmând să lucreze la reforma globală a modalității de impozitare a companiilor de internet, potrivit unui document citat de Reuters.

Decizia va fi probabil salutată de giganți ai industriei digitale precum Google, divizie a grupului Alphabet, și Facebook, care ar fi urmat să plătească o taxă pe vânzări de 3%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Adrian Ghenie, o nouă lovitură: un alt tablou semnat de el a fost vândut pentru 3 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Adrian Ghenie, o nouă lovitură: un alt tablou semnat de el a fost vândut pentru 3 milioane euro

”Un număr de delegații continuă să aibă obiecții fundamentale”, se arată în documentul pregătit de președinția română a UE, înainte de întâlnirea miniștrilor de Finanțe de pe 12 martie.

Întâlnirea era considerată ca o ultimă oportunitate de a ajunge la un acord referitor la acest plan. Documentul arată că miniștrii UE vor conveni în schimb să lucreze în continuare la reforma fiscală globală pregătită de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Reforma fiscal globală este discutată de ani de zile fără rezultat, din cauza diferențelor foarte mari între interesele naționale.

Potrivit planului inițial redactat de Comisia Europeană anul trecut, companiile mari ar fi trebuit să plătească o taxă pe vânzările de date, platformele de comerț online și publicitatea țintită. Mai multe state membre au blocat propunerea, de teamă că vor pierde venturi și că vor suporta măsuri de retorsiune din partea SUA și a altor state afectate.

Reformele fiscale de la nivelul UE trebuie susținute de toate țările membre, dar Irlanda și țările scandinave s-au opus proiectului. Alte țări au fost la rândul lor sceptice.

Pentru salvarea planului, Franța, cea mai mare susținătoare a taxei, și Germania, cea mai mare economie din UE, au convenit în decembrie să limiteze aplicarea acesteia doar la publicitatea digitală. Dar chiar și această concesie nu a atras sprijinul unor state. Între timp, Franța, Italia și Spania au luat măsuri pentru a introduce taxe digitale la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
google
facebook