Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au reacționat cu răceală la anunțul Apple referitor la repatrierea unor fonduri de sute de miliarde de dolari în Statele Unite, afirmând că ”nimic nu s-a schimbat”, referitor la taxele retroactive în valoare de 13 miliarde de dolari pa care producătorul de iPhone-uri trebuie să le plătească Irlandei, transmite Bloomberg.
Apple va plăti aproximativ 38 de miliarde de dolari fiscului american, pentru banii pe care îi va repatria în Statele Unite, a anunțat miercuri compania. Transferul va avea loc în urma reformei fiscale adoptate de autoritățile de la Washington la sfârșitul anului trecut, care reduce obligațiile fiscale ale companiilor americane care decid să își repatrieze fondurile din străinătate, scrie News.ro.
Autoritățile de la Bruxelles nu au fost impresionate de anunțul Apple.
”De-a lungul multor ani, decizile fiscale ale Irlandei au permis Apple să plătească taxe mai mici pe profiturile înregistrate în Irlanda, comparativ cu alte companii. Acest fapt a conferit Apple un avantaj ilegat”, se arată într-un răspuns dat de Comisia Europeană pe email.
CITEȘTE ȘI Trenduri în controalele fiscale. Este așteptată extinderea sferei de investigare în afara fiscalului și o atitudine agresivă a inspectorilorAmânarea de către Irlanda a încasării celor 13 milarde de euro de la Apple l-a nemulțumit deja pe comisarul UE pen tru Concurență, Margrethe Vestager. UE a reclamat Irlanda șa Curtea Europeană de Justiție, pentru că nu a recuperat banii. Premierul irlandez Leo Varadkar, a afirmat însă că va începe să colecteze taxele de la Apple în trimestrul al doilea. Fondurile vor fi păstrate într-un cont escrow, pe parcursul unui proces în care Irlanda și Apple contestă în justiție decizia UE.
Dacă Apple va pierde procesul, ar pute recupera suma de 13 miliarde de euro de la guvernul american.