Primele companii sunt obligate să intre în sistemul de plată defalcată a TVA de la începutul lunii februarie, când sunt introduse în acest mecanism firmele intrate în insolvență în luna ianuarie. Această primă serie, din februarie, va fi urmată în martie de un val mai mare, în rândul cărora se află companiile aflate în insolvență la finele lunii decembrie și cele cu datorii la TVA tot în ultima lună a anului trecut.
Începând cu 1 ianuarie 2018, plata defalcată a TVA este aplicată numai asupra unor categorii de agenți economici specificate, notează Ministerul Finanțelor într-un document în care trece în revistă cazurile în care firmele vor fi introduse obligatoriu în mecanismul split TVA. Ordonanța Guvemului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost aprobată de Parlament printr-o lege care a adus mai multe modificări.
Sistemul de plată defalcată a TVA este aplicat de la 1 octombrie, însă doar opțional, iar numărul firmelor care au ales voluntar să aplice a fost destul de redus, de ordinul câtorva sute.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicareÎn Camera Deputaților, Legea pentru aprobarea ordonanței privind plata defalcată a fost modificată astfel încât categoriile de persoane impozabile care au obligația aplicării mecanismului plății defalcate a TVA au fost restrânse față de forma aprobată de Senat, în sensul că au fost majorate semnificativ pragurile restanțelor la TVA peste care persoanele impozabile au obligația aplicării plății defalcate a TVA, propunându-se ca mecanismul să fie obligatoriu doar pentru cei care:
a) la 31 decembrie 2017 înregistrează restanațe la TVA (conform art.157 din Codul de procedură fiscală), cu excepția celor a căror executare silită este suspendată (în condițiile art. 235 din Codul de procedură fiscală), în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii și 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;
b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează restanțe la TVA (conform art.157 din Codul de procedură fiscală) neachitate în termen de 60 zile lucrătoare de la scadență, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată (în condițiile art. 235 din Codul de procedură fiscală), în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii și 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
c) se află sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
CITEȘTE ȘI Noul Guvern va propune reducerea TVA de la 19% la 18% începând din 2019 și comasarea altor taxe și impoziteTotodată, celelalte categorii de contribuabili pot opta, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru aplicarea sistemului plății defalcate a TVA, beneficiind în acest caz de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei în care aplică acest mecanism.
Camera Deputaților a limitat și categoriile celor care au obligația plății contravalorii TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii în contul de TVA al furnizorului/prestatorului care aplică mecanismul și anume doar la persoanele impozabile, cu excepția instituțiilor publice, înregistrate în scopuri de TVA.
În ceea ce privește termenele de implementare a mecanismului obligatoriu privind plata defalcată a TVA, deși acesta intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, aplicarea efectivă de către firmele care vor avea această obligație intervine ulterior datei de 1 ianuarie 2018, după cum urmează:
1. Persoanele care la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018, în cuantum mai mare de:
- 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari;
- 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii;
- 5.000 de lei pentru restul contribuabililor,
vor avea obligația aplicării mecanismului plății defalcate a TVA începând cu ziua următoare celei în care sunt publicate în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA. Având în vedere că aceste persoane ar trebui să fie înscrise în Registru de către Fisc la 1 martie 2018, ar trebui să aplice mecanismul începând cu 2 martie 2018.
2. Persoanele care începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadență, în cuantum mai mare de:
- 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari;
- 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii;
- 5.000 de lei pentru restul contribuabililor,
vor avea obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare celei în care sunt publicate în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA. Întrucât aceste persoane ar trebui să fie înscrise în Registru de către organul fiscal cu data de 1 a celei de a doua luni următoare celei în care s-a împlinit termenul de 60 de zile lucrătoare de la scadență, ar trebui să aplice mecanismul începând cu ziua următoare înscrierii.
Astfel, în cazul unei persoane care înregistrează TVA de plată la data de 25 ianuarie 2018 (dacă are perioada fiscală luna calendaristică), având în vedere că termenul de 60 de zile lucrătoare de la această dată expiră în cursul lunii aprilie, organul fiscal ar trebui să înscrie această persoană în registru la 1 iunie 2018, iar persoana ar trebui să aplice mecanismul începând cu 2 iunie 2018.
3. Persoanele care se află sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență:
- cele care se află sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență la 31 decembrie 2017 sunt înscrise de organul fiscal în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA începând cu 1 martie 2018 și au obligația să aplice mecanismul plății defalcate a TVA începând cu 2 martie 2018;
- cele care intră sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență după 31 decembrie 2017, au obligația să notifice Fiscului aplicarea plății defalcate a TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care au intrat sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, iar înscrierea în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA se face de către organul fiscal competent, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii notificării. Aceste firme vor avea obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare înscrierii în Registru.
Astfel, o firmă care intră în insolvență la 15 ianuarie 2018, are obligația să notifice ANAF până la 1 februarie 2018, Fiscul are obligația înscrierii firmei în Registru în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data notificării, iar societatea are obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare celei în care a fost înscrisă în Registru.
În cazul firmelor care intră sub incidența procedurii de insolvență după 31 decembrie 2017 și nu notifică acest fapt, Fiscul va înregistra din oficiu firma în Registru începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care constată că se află în acestă situație, iar societatea va avea obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare celei în care a fost înscrisă în Registru.